Direktiva o avtorskih pravicah gre nazaj v razpravo
Matjaž Ropret 5. julija 2018 ob 13:10

Evropski poslanci in poslanke so glasovali in bili proti. Ampak povejmo, kar takoj, da ne bo kakšne pomote. Niso zavrnili direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ampak niso dali pristanka na poganja parlamenta (njegovega odbora JURI) z evropskim svetom, torej pristojnimi ministri držav članic. Tako bo zadeva znova na programu septembra, predvidoma med 10. in 13.

Pravila določajo, da če vsaj desetina članov evropskega parlamenta nasprotuje pogajanjem (uradno vloži zahtevo za glasovanje), potem pride ta zadeva na plenarno sejo in se o njej morajo izjasniti vsi. Današnje glasovanje se je razpletlo takole: 318 evroparlamentarcev je bilo proti pogajanjem, 278 jih je bilo za, 31 pa se jih je vzdržalo.

Tako proces pogajanj, v katerem bi se pogovarjali samo še o predlogu direktive, kakršen je bil na mizi, kaj ostane v njej in kaj leti ven, ni dobil zadostne podpore. Jeseni bo tako priložnost za vlaganje dopolnil in dodatno razpravo o tem, kakšna ja pozicija evropskega parlamenta v tej zadevi. In tako še obstaja možnost za spremembo členov, ki naj bi prinesli spletno cenzuro (uvedli rigorozno preverjanje avtorskih pravic) in omejili širjenje informacij in podatkovno rudarjenje.

Po glasovanju je poročevalec v tej zadevi, nemški poslanec Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov) Axel Voss obžaloval izid:

Žal večina ni podprla predloga, ki sem ga oblikoval skupaj z odborom za pravne zadeve. Toda to je del demokratičnega procesa. Septembra se bomo spet posvetili tej temi in poskusili nasloviti pomisleke ter hkrati zagotoviti modernizacijo pravil o avtorskih pravicah.

Zadeva se bo torej nadaljevala in glede na to, da so nasprotniki prvotnega predloga s peticijami in neposrednim obračanjem na poslanke in poslance uspeli zasejati dovolj velik dvom med njimi, se najbrž lahko nadejamo kopice predlogov za spremembe besedila. Kar je edino pravilno, saj je to praktično enako, kakršno je pred letom in pol zapustil komisar Günther Oettinger.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: David Iliff

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja