Digitalno kovidno potrdilo je na voljo in je v bistvu PDF s QR-kodo
Matjaž Ropret 28. junija 2021 ob 13:21

S prvim julijem bomo meje med državami članicami Evropske unije prehajali (tudi) z digitalnim COVID potrdilom. O njegovi vpeljavi so se vodilji EU dogovorili pred nekaj tedni, določene države, med njimi Hrvaška, so ga ponudile že pred rokom, od minulega vikenda je na voljo tudi za slovenske državljane prek portala zVEM.

Kovidno potrdilo naj bi pospešilo dokazovanje enega od pogojev za prehod meje, saj bodo tam skenirali kodo QR in na zaslon dobili vse podatke (ki so sicer izpisani tudi na samem potrdilu). Pogoji so večinoma ti, ki jih poznamo tudi za vstopanje v notranjost lokalov, dvoran in podobnega, torej negativen test, prebolevnost v zadnje pol leta ali cepljenje s predpisanim številom odmerkov.

Pisali smo že, da bo treba za mirna potovanja vsaj to poletje imeti dostop do portala zVEM, kjer so shranjeni zdravstveni podatki posameznika. Do njega pa je mogoče dostopati s kvalificiranim digitalnih potrdilom (Sigen-CA) ali z generiranjem enkratne kode v sms-u, čemur se reče smsPass. Eno ali drugo predpostavlja identifikacijo na upravni enoti ali v zadnjem obdobju tudi kje drugje, denimo na cepilnih mestih, in še uporabniški račun SI-Pass. Z smsPass-om je mogoče do portala dostopati tudi na pametnem telefonu ali kakšnih drugi napravi, ki ne podpira uporabe kvalificiranega digitalnega potrdila.

Takoj po vstopu v zVEM uporabnika že pričakajo štiri alinije oz. povezave na digitalna kovidna potrdila. Treba je samo izbrati pravega, za katerega so posameznikovi podatki v sistemu (prebolevnost, cepljenje, hitri ali PCR test), in ob kliku se odpre ustrezen PDF. Tega je potem mogoče shraniti ali tudi natisniti.

Morda je kdo pričakoval, da bo »potrdilo« znotraj kakšne aplikacije, ta menda še pride v nekaj tednih, a za zdaj gre za enostranski dokument v obliki PDF. Ker je na njem koda QR, jo je mogoče prebrati s telefonom in si potrdilo shraniti znotraj ustrezne aplikacije oz. denarnice. V sistemu Android je primerna aplikacija za ustvarjanje potrdila iz kode dostopna na strani https://app.getcovidpass.eu/, nato je treba še namestiti digitalno denarnico, denimo YourWallet (hvala za namige, Uporabna Stran!). V sistemu iOS je najlažje uporabiti že v njem prisotno denarnico Wallet.

Čeprav je dokument digitalen, ga je v praksi verjetno najbolje natisniti in ob prihodu na mejo policistom pomoliti pred nos papirje. Vsaj iz avta. Kajti, bodimo povsem praktični, veliko lažje in primerneje jim je izročiti papirnata potrdila, kot kazati zadeve na telefonu oz. celo več telefonih. Sprašujem se, čemu zadeva ne živi tudi v nekem skupnem sistemu, in bi se obmejnim organom prikazalo potrdilo, ko bi preverili osebnih dokument ali potni list, vendar domnevam, da je morebiti problem v izvedbi ali v kakšnem zasebnostnem vidiku.

Kakor koli, dokumenti so znotraj portala zVEM in so v različici 1.30, kakršna bo od prvega julija v uporabi po celotni EU. Jutri in v sredo bi se kje utegnilo še kaj zapletati, a upajmo, da ne.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Dodal bi le, da je digitalno kvalificirano potrdilo mogoče uporabljati tudi na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android. Preverjeno deluje s Sigen in Sigov CA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja