Digitalni sprejemnik Neo po pomembni nadgradnji
Marjan Kodelja 5. junija 2020 ob 06:34

Sodobne naprave preko nadgradenj pridobivajo nove funkcije ali popravijo tiste, ki se niso najbolj izkazale. Z nadgradnjo sprejemnika Neo je Telekom Slovenije aktiviral brezžični in infrardeči vmesnik, omogočil uporabniške profile in dodal scenarije kameram pametnega doma. 

Telekom Slovenije in Telemach si vsaj malce gledata pod prste, saj sta oba skoraj hkrati nadgradila svoja digitalna sprejemnika, Neo in Eon. Ker je o zadnjem več spisal Matjaž, meni ostane prvi. Kot morda veste, je njegova osnova odprtokodni operacijski sistem Android, zato na njem ni na primer Googlove tržnice, Telekom Slovenije pa ima oziroma je imel kar nekaj težav, da je namestil aplikacijo Youtube. Toda ta je na sprejemniku, četudi na seznamu ni prikazan njen pravi logotip (namesto tega piše youtube.com). Ko že govorim o aplikacijah, žal jih je na seznamu še vedno malo, med njimi pa tudi ni nekaterih priljubljenih, na primer Netflixa.

Ko se operater odloči za lastno napravo, le to kupi na trgu, sam pa napiše programsko opremo (aplikacijo) zanj. Programiranje pa je lahko zahtevnejše in traja dlje, zato ni nujno, da programska oprema takoj podpre vse možnosti, ki jih ima naprava, saj je v interesu izdelovalcev, da imajo eno univerzalno strojno opremo z vsemi komponentami (te so poceni), kot da za vsakega operaterja izdelujejo njemu prilagojeno. Neo je zato že v osnovi imel vmesnik brezžičnega omrežja kot tudi podporo za infrardeči daljinec, čeprav je ta do zdaj deloval le v radijskem načinu. Oboje pa je z nadgradnjo postalo aktivno in dostopno uporabniku.

Wi-Fi in IR daljinec

Sprejemnik Neo ne more biti polna zamenjava za brezžični usmerjevalnik zaradi relativno omejenih zmogljivosti, lahko pa služi kot dodatna dostopna točka. Deluje le na frekvenčnem območju 5 GHz, SSID je enak imenu sprejemnika, ki ste mu ga dodelili, geslo pa naključno oblikuje ob vsakem vklopu in izklopu točke v razdelku omrežja nastavitev. Kar je dobro vedeti, saj je to edini način sprememba gesla in hkrati nekaj, na kar morate biti pozorni. Ko ga po nepotrebnem poenostavite, boste namreč  primorani naprave ponovno povezati z novim geslom. Neo naredi ločeno omrežje od omrežja brezžičnega usmerjevalnika, zato se lahko pripeti, da ne boste mogli do naprav v njem (kot so na primer omrežni diski in tiskalniki), hkrati pa ga imate v prostoru, v katerem se najdlje zadržujete, zato je lahko dodatna vstopna točka v internet mobilnim napravam. Medtem pa lahko obstoječ brezžični usmerjevalnik premaknete, da z omrežjem bolje pokrije tudi druge prostore stanovanja.

Možnost IR daljinca pa je uporabna takrat, ko televizor ne podpira funkcije CEC, s katero lahko sprejemnik preko kabla HDMI ob vklopu prižge še televizor. Zaradi nadgradnje lahko v tem primeru daljinec sprejemnika Neo na podlagi vedenja izdelovalca in modela televizorja prilagodite, da zna posnemati tudi njegovega infrardečega. Ker je postopek malo bolj zapleten, so naredili čarovnik, ki vodi preko postopka. Ko je končan, lahko z enim daljincem upravljate sprejemnik, pa tudi prižigate in ugašate televizor.

Funkcijo brezžičnega omrežja najdete v razdelku »omrežja« digitalnega sprejemnika Neo, IR daljinec pa v »vizitka«. Do njiju pa najlažje pridete z govornim ukazom »nastavitve«.

Profili in scenariji kamer

Dostopna točka in IR daljinec sta vezani na digitalni sprejemnik, programski nadgradnji pa vplivata tudi na mobilno in spletno aplikacijo Neo. Smisel profilov je lažji dostop do vsebin in programov, ki so ljube uporabniku, hkrati pa mlajše varujejo pred neprimernimi. Preprosto je namreč otroku prižgati televizor, zagnati njegov profil in ga nato pustiti, da sam in v miru raziskuje na primer vsebino otroškega parka, ko veste, da od tam brez vaše pomoči ne bo mogel odtavati in gledati vsebin, ki so označene kot njegovim letom neprimerne. Profili pa so smiselni tudi drugače. Omogočajo namreč oblikovanje seznama priljubljenih televizijskih programov, do katerih imate nato hitrejši dostop in spremembo vrstnega reda na osrednjem seznamu. Moški bodo med priljubljene prestavili športne programe, otroci otroške, boljše polovice pa tiste, ki se jim dobrikajo z romantičnimi vsebinami in telenovelami. Oblikujete lahko do pet profilov, to pa lahko počnete v nastavitvah sprejemnika ali v spletni aplikaciji neo.io. 

Profili pa v vlogi varovanja otrok pred neprimernimi vsebinami niso vsemogočni. Otroški profil lahko ustrezno zaščitite, težava pa se pojavijo, ko televizor ugasnete z aktivnim nezaščitenim profilom, saj bo aktiven tudi, ko ga boste znova prižgali. To pa lahko stori tudi otrok in se elegantno izogne naporom po omejevanju. 

Od samega začetka so za varnostno komponento storitve pametnega doma na voljo magnetna tipala, tipala gibanje ter kamere. Te so do zdaj javile, ko so zaznale gibanje, da ste lahko preko mobilne ali spletne aplikacije preverili, kaj se dogaja. Funkcija snemanja pa ni delovala. Po nadgradnji pa zunanja ali notranja kamera lahko posname fotografije ali video posnetke in jih shrani v sklopu »knjižnice«. Seveda pa to ne bi bilo smiselno, če ne bi bilo mogoče oblikovanje scenarijev. Na primer, naj kamera posname in shrani video v primeru, da zazna gibanje. Scenarije oblikujete v mobilni aplikaciji Neo, vklapljate in izklapljati pa jih lahko tudi v razdelku »scenariji« pametnega doma na zaslonu televizorja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prednost digitalnega sprejemnika Neo je poleg osredotočenosti na vsebine, ne na linearne televizijske programe, tudi zvezdišče tipal pametnega doma ter glasovno upravljanje in iskanje. Z nadgradnjami pa je postal še malo bolj vsestranski, vendar delo še zdaleč ni zaključeno. Možnosti izboljšav na vseh vsebinskih in funkcijskih sklopov je namreč še veliko. 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja