Dešifriranje Telemachovih velikonočnih telefonov
Matjaž Ropret 9. aprila 2020 ob 06:28

Znova je čas, da pogledamo operatersko akcijo in malo dešifriramo, kateri telefoni so v tokratnem znižanju pri Telemachu in katere so njihove ključne vrline. Tako bo, upamo, odločanje nekoliko lažje, kasneje pa manj obžalovanja.

Telemachova velikonočna akcija deset telefonov, od tega po tri Samsunge in Xiaomije ter po dva Huaweija in LG-ja, zastopani pa so skorajda vsi cenovni razredi, razen povsem najvišjega, kajti letošnjih paradnih modelov (logično) ni v znižanju. Kot vedno je treba za cenejši nakup mobilnika skleniti dvoletno vezavo z operaterjem, to pa prinese še tri mesece brezplačne (mobilne) naročnine in za darilo naročniki dobijo še leseno družabno igro.

V Telemachu so telefone razvrstili po proizvajalcih, mi pa jih bomo nekoliko drugače – po zmogljivostnih razredih in kot bo kmalu opazno, ti niso povsem enaki kot cenovni razredi. Toda na ta način bo takoj jasno, kam kateri od teh izdelkov sodi in za koga je primeren kateri, znotraj posamezne kategorije pa bomo seveda izpostavili ključne lastnosti in razlike med modeli. Niti ne, da bi poskušali razglasiti »zmagovalce«, temveč da bi izpostavili ključne dejavnike, kajti nima vsak kupec enakih preferenc, želja in potreb. Začeli bomo od zgoraj navzdol. Skoraj vse telefone smo tudi testirali, tako da lahko klikneš na povezave do teh člankov, in prebereš še podrobnejše opise.

Lanske primadone

Huawei P30, LG G8S ThinQ in Samsung Galaxy S10

Lahko bi rekli, da so tu zastopani najbolj tradicionalni androidni proizvajalci zadnjih let, morda zadnjič v tej zasedbi. Samsungov telefon je daleč najdražji, a tudi najbolj atraktiven in nabit z različno tehnologijo.

»Osrednji« S10 je tudi eden najmanjših mobilnikov, kar se jih da dobiti, zato je izvrstna izbira za vse tiste, ki mislijo, da nimajo dovolj velikih dlani za telefone, kakršni so običajni dandanašnji. Največja prednost es desetice, poleg izgleda in občutka v rokah, je zagotovo čudovit (zaobljen) zaslon OLED, zmogljivosti in kamere so blizu najboljšim, opremljenost izvrstna (vodotesnost, brezžično polnjenje, reža za pomnilniške kartice, izhod za slušalke), največji slabosti pa sta nezanesljiv znotrajzaslonski čitalnik prstnih odtisov in ne posebej velika baterija. Cena morda ni najugodnejša, a je bistveno nižja od letošnjega Galaxyja S20, ki je še največji napredek prinesel v foto-video delu, sicer pa so njegove izboljšave dokaj neopazne.

Huaweijeva predstavnika v tej akciji sta še iz »Googlove« ere, torej še s polnim Androidom s Trgovino Play. P30 je bil manjši in cenejši od lanske paradne dvojice, verjetno tudi bolj simpatičen, kajti P30 Pro je bil res velikanski telefon. Od tega se P30 niti ni pretirano razlikoval, morda celo manj kot letos P40 od P40 Pro, saj je poleg manj zmogljivega teleobjektiva pri fotoaparatu – s trikratno optično povečavo namesto petkratne – izgubil le še vodoodpornost in brezžično polnjenje. Njegova cena je glede na vse strojne lastnosti pravzaprav odlična.

Kar pa velja tudi za LG-jev telefon. Za razliko od ostalih dveh G8S ni v ničemer zares izstopal, a tudi bistvenih pomanjkljivosti mu nismo mogli očitati. Še najbolj zaostaja pri fotoaparatu, ki je sicer enako fleksibilen kot pri drugih dveh, a ne tako kakovosten, pa oblikovanje je nekoliko bolj generično. Toda po funkcionalnostih se povsem kosa z S10, ima celo zmogljivejši procesor od njega, tudi njegov OLED je lep, čitalnik prstnih odtisov zadaj pa morda deluje staromodno, vendar deluje, kot je treba.

Želita izstopati v srednjem razredu

Samsung Galaxy A71 in Xiaomi Mi Note 10 Pro

Xiaomi je bil prvi, ki je v telefon vstavil fotografsko tipalo s 108 milijoni točk. Ta daje precej dobre, ne pa zares izvrstnih rezultatov. Mi smo sicer testirali Mi Note 10, različica Pro pa ima še eno dodatno lečo v objektivu ter več pomnilnika (8/256 GB namesto 6/128 GB). Zaradi tega je tudi dražja in se umešča nekje vmes med S10 in druga dva iz zgornje kategorije. Vanjo ne sodi, ker telefon poganja procesor srednjih zmogljivosti in ker ima še nekaj drugih primesi, ki ne sodijo v zgornji razred, denimo manj prestižne materiale ohišja, slabši zvočnik, počasnejši pomnilnik in podobno. Z velikim zaslonom OLED in kar petimi fotografskimi objektivi je ta izdelek še vedno nekaj posebnega, nazaj ga nekoliko drži le Xiaomijeva programska oprema, tako pri androidni preobleki in posodobitvah kot pri obdelavi signala s fotografskih tipal.

Galaxy A71 je povsem drugačen, četudi ga poganja skoraj identičen procesor. Lep in vpadljiv, a malce preveč plastičen, in zelo vsestranski. Fotoaparat ni na nivoju Xiaomija, niti se ne more povsem kosati z zgornjo trojico, a je med boljšimi v svojem razredu, enako velja tudi za zaslon. Na splošno je opremljenost dobra, trajanje baterije vrhunsko, novi Samsungov uporabniški vmesnik velik korak naprej in znižana cena ga postavlja na bolj pravo mesto, kajti začel je nekoliko previsoko.

Ukleščen nekje vmes

Huawei P30 Lite

Običajno je namen modelov Lite zadržati kakšen duha tistih pravih predstavnikov družine, torej v tem primeru zgoraj opisanega P30, vendar ponuditi precej cenejšo alternativo za tiste, ki si dražje pač ne morejo ali nočejo privoščiti. Tukaj je P30 Lite še vedno pol cenejši, toda skozi celotno dvoletno vezavo to nanese 190 evrov, standardni P30 pa to razliko zlahka upraviči. Olajšana izvedenka ima nekaj odlik, denimo povsem soliden procesor in bila je ena prvih s fotografskim tipalom z 48 milijoni točk, ki se je izkazalo za precej posrečeno, če ga le proizvajalec zna izkoristiti z algoritmi za obdelavo signala. Toda ta telefon ni težavni poziciji ne samo zaradi tistih zgoraj, temveč tudi zaradi Xiaomija v naslednji kategoriji, ki zmore pretežno enake stvari, a še za pol nižjo ceno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na vrhu nižjega razreda

Samsung Galaxy A30s in Xiaomi Redmi Note 8T

Ta Samsungov predstavnik ima morda še najbolj nepravilno cenovno pozicijo od vseh telefonov v tej akciji. Ima sicer nekaj lastnosti, ki bi morda celo upravičevalo tako postavko, med njimi zaslon OLED in vanj integrirano prepoznavo prstnih odtisov, bluetooth 5.0 ter veliko baterijo. Toda omenjena biometrična rešitev ni najboljša, ločljivost zaslona nižja kot pri konkurentih, fotoaparat manj vsestranski in kakovosten, pa tudi strojna platforma je že nekoliko v letih. Kdor je pristaš Samsungovega ekosistema mu bo verjetno za večino omenjenih slabosti vseeno, ostali pa lahko v tej ponudbi naredijo kakšno boljšo izbiro.

Redmi Note 8T je presenetljivo kakovostno izdelan za svoj cenovni razred, žal pa ni tudi atraktiven, saj je najbrž na pogled med bolj dolgočasnimi v tej druščini. Z zmogljivostmi, četudi so zadostne za vsakdanjo uporabo, se ne more pohvaliti. Zato pa se odkupi z zelo spodobnim fotoaparatom (sploh glavnim objektivom), odličnim trajanjem baterije, solidnim zaslonom in NFC-jem, ki ga »osnovni« Redmi Note 8 ne premore. Še največja neznanka so nadaljnje posodobitve operacijskega sistema, pa tudi sicer Xiaomijev vmesnik MIUI z veliko nepotrebnimi aplikacijami, brez predala za aplikacije in s precej posnemanja Appla namesto sledenja Googlovim smernicam, ne bo vsem po godu.

Začetna zabava

LG K50 in Xiaomi Redmi 8

Ta dva sta predvsem za tiste, ki so doslej še vztrajali pri klasiki ali res želijo najbolj možnost, ker vedo, da bodo uporabljali samo peščico funkcionalnosti ter jim je vseeno za kakovost fotografij. Telefona sta sicer precej primerljiva po lastnostih, zato predlagamo odločanje glede na občutek v rokah in pri uporabi androidne preobleke. Prepričani pa smo, da je smiselno med mesečne izdatke za telefon uvrstiti nekaj evrov več in si privoščiti enega od boljših modelov. Kajti vezava navsezadnje traja dve leti, to pa je za poceni telefone že kar dolga doba in tudi navade ter želje se v tem času lahko drastično spremenijo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja