Desetletje Macbooka Air in tankih prenosnikov
Matjaž Ropret 16. januarja 2018 ob 09:03

Steve Jobs je skozi leta nabral več legendarnih nastopov in predstavitev na dogodku Macworld pred natanko desetimi leti je zagotovo med njimi. Do tedaj je Apple, kot je njegov soustanovitelj povedal na odru, izdeloval dve vrsti prenosnikov. Klasičnega Macbooka in Macbooka Pro za zahtevnejše kupce. Takrat pa so dodali še tretjega, Macbooka Air, ki ga je Jobs potegnil iz kuverte (na posnetku od približno 50. minute naprej) in se s tem vpisal v zgodovino. Kot se je tudi sam računalnik, četudi v prvi generaciji (še) ni bil gromozanski hit. Je pa to postal kasneje in sprožil podobno mrzlično kopiranje, kot ga je v mobilnem svetu iPhone. Razlika je v tem, da slednji kraljuje naprej, Macbook Air pa je svoje poslanstvo opravil in se počasi poslavlja.

Pred desetletjem so že obstajali dokaj tanki prenosniki, a je bilo vse v računalništvu še vedno podrejeno funkciji, ne formi. Nič ni bilo važno, če računalnik ni imel zaključenih linij in prepoznavne oblike, samo, da je omogočal čim več. Prenosnik iz kuverte pa je bil v najdebelejšem delu tanjši od takratnega »tipičnega« tankega predstavnika (Sonyjevega), ki ga je za predstavitev izbral Jobs. Imel je samosvojo silhueto, kasneje neštetokrat zlorabljeno, zaključeno in zaprto aluminijasto ohišje, začetna cena pa je bila blizu dveh tisočakov. In seveda, bil je brez optičnega pogona (DVD-ja). Nezaslišano!

Dellov XPS je glavni duhovni naslednik izvirnega Aira. Foto Dell

Zaradi cene in omejenosti sprva Air, pri katerem je Apple celo v imenu namesto poudarjene uporabil osnovno pisavo, da bi poudaril njegovo peresno naravo, ni povzročil take revolucije kot jo je v tistih mesecih že sprožal iPhone. Toda industriji je bilo jasno, da je vrag odnesel šalo in da se bo treba zmigati. Pred nekaj leti je bil to, ob redkih Thinkpadih, skoraj edini model računalnika v novinarskih središčih na večjih tehnoloških sejmih in drugih dogodkih. A posnemovalcev ni bilo malo. Asus in še kdo je preprosto naročil podobno aluminijasto školjko in vanjo stlačil še hujše komponente ter namestil sistem Windows. Nekateri drugi, denimo Acer in Lenovo so bili bolj inovativni. Prvi se je kmalu začel boriti za naslov najtanjšega prenosnika, drugi je malo kasneje poskusil speljati tok v drugo smer z vrtljivo Yogo in Thinkpadom X1 z ohišjem iz ogljikovih vlaken. Zganil se je celo Microsoft (resda ga je spodbudil tudi iPad). Rezultat je bil za kupce odličen. Dokaj hitro smo dobili precej tanjše prenosnike, še toliko bolj po tistem, ko je vskočil tudi Intel z iniciativo Ultrabook. Vseeno pa je trajalo kar nekaj let, da so ti izdelki postali res kvalitetni, dolgo so jih pestili površna izdelava, segrevanje, glasni ventilatorji, upočasnjevanje procesorjev, kompromisi s priključki in še kaj.

Novejši Macbook v zadnjem času prevzema Airovo vlogo.

Zanimivo pa je, da je ravno v zadnjih letih, ko so okenski ultratanki prenosniki dosegli res visok nivo, od Asusovih Zenbookov, prek Dellovih XPS-ov, HP-jevih Spectrov do Yoge in Thinkpadov pa še česa vmes, Macbook Air vse bolj odhajal v zaton. Najprej ga je Apple ob ukinitvi »poceni« klasičnega Macbooka potisnil v vlogo vstopnega modela, čeprav je na trg prišel kot premijski. Nato je predstavil manjši in še tanjši, pa tudi tehnološko naprednejši, bolj luksuzni in dražji Macbook, nadgrajevanje Aira pa začel zanemarjati. Do stopnje, ko tega izdelka danes ni več mogoče priporočiti, predvsem zaradi zaslona, ki pomeni vrnitev vsaj pet let v preteklost. Tako z nizko ločljivostjo 1440 x 900 (originalni model je imel 1280 x 800) kot s slabimi vidnimi koti, kontrasti in svetilnostjo. Medtem ko se iPad Pro ponaša z »najbolj naprednim zaslonom doslej«, je Airov pod kritiko. Tudi procesorji so že rahlo zastareli in nasploh danes konkurenčni prenosniki za približno tisočaka ponujajo bistveno več. Tudi več raznolikosti in domišljije pri izgledu in uporabljenih materialih. In zaslon na dotik, ki ga v jabolčne prenosnike kar nočejo in nočejo vgraditi. O tem, kako »zastarel« je ta izdelek, priča tudi podatek, da je zadnja omemba Aira v novinarskem razdelku Applove spletne strani iz aprila 2014.

Apple se še vedno posveča računalniški prihodnosti in čim bolj prenosljivim napravam. A v zadnjem času v to kategorijo poleg Macbooka sodi predvsem iPad (Pro). Za letos je korporacija napovedala združevanje aplikacij za iOS in programov za MacOS, kar je verjetno še en znak, da bo Macbook Air prihodnosti naprava z nekim drugim imenom, stari znanilec prihodnosti pa se po desetletju poslavlja. Mogoče prezgodaj, ker bi lahko s pravimi izboljšavami še dolgo žel prodajne uspehe, med uporabniki je bil in je še vedno zelo priljubljen!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja