Deseti iPhone se je ustavil tik pod 50 evri na mesec
Matjaž Ropret 4. novembra 2017 ob 21:33

Napoved, da se bodo telefoni letos odmaknili od ustaljene oblike in da bodo postali dražji, se je v precejšnji meri uresničila. Skoraj vsi pomembni modeli, ki v zadnjih tednih prihajajo v prodajo, imajo razpotegnjen zaslon (razmerje 2:1), malo robov okrog njega, in silijo proti tisočim evrov ali celo višje. Nedvomno med temi izstopa Applov iPhone X. Kar se, mimogrede, prebere deset, ne iks. Vsi pač ne dojamejo, da je to rimska številka. Kupiti ga je mogoče od petka in seveda so zdaj znane tudi slovenske cene. Malo kasneje mu sledijo še Huawei Mate 10 pro, LG V30 in v četrtek predstavljeni HTC U11 Plus.

V prosti prodaji, brez vezave, je jabolčna desetica vredna 1199 (64 GB) ali 1379 evrov (256 GB). S tem je različica z manjšo kapaciteto shrambe za 50 evrov, tista z več gigabajti pa za 60 evrov dražja kot npr. v Avstriji ali Nemčiji. Ne bom sodil, preden jo preizkusim, vseeno pa je pribitek glede na strojno skoraj enaka iPhone 8 in 8 Plus precejšen, za čisto soliden mobilnik srednjega razreda.

Pri operaterjih so cene nekoliko bolj zmerne. Bal sem se, da bo X 256 GB prebil mejo petdesetih evrov na mesec ob dvoletni vezavi, pa je ni. Tako pri Telekomu Slovenije kot pri A1 bo osnoven obrok zanj 48 (oz. 47,95) evrov. Osnoven pomeni v splošni akciji vodilnega operaterja in z naročniškim paketom za 20 evrov (denimo Svobodni 20 GB) pri A1. Telekomova cena se za nekatere naročnine (Dostopni B in C ter Neodvisni B) lahko zniža za dva evra na mesec, naročniki A1 pa so deležni še precej večjega »popusta« z dražjimi paketi, vse tja do 38 evrov na mesec. Za 64-gigabajtno izvedbo je Telekomova izhodiščna cena 41,95 evrov, A1 je za evrov (natančneje 95 centov) cenejši. Telekom znova spusti ceno za največ dva evra, A1 pa maksimalno za devet, na 32 evrov na mesec. Za tiste, ki plačujejo najdražjo naročnino pri tem operaterju, kar pomeni 40 evrov.  Skupen strošek se tako lahko približa 80 evrom na mesec, v dveh letih pa to pomeni od dobrih 1600 do skoraj 1900 evrov.

Zanimivo je pogledati tudi razliko v primerjavi z »rednimi« cenami. Z vezavo je 64-gigabajtna desetica za približno 200 evrov cenejša, če ostanemo pri nižjih naročninah. Različica z večjo shrambo pa celo za 250 evrov ugodnejša kot v trgovini. Z dražjo naročnino še toliko bolj. Običajno sem proti vezavam, ampak v tem primeru se ta dejansko splača, razlika je večja kot običajnih 100-120 evrov. In z obroki je draginjo nekoliko lažje prebaviti, kot v enkratnem znesku odšteti skoraj celo plačo za »telefon«. Dobro, tudi pri trgovcih se običajno da kupovati na obroke (potrošniški kredit), a vseeno, nakup ne gre na položnico za mobilno telefonijo.

Prve zaloge so menda že pošle, a oba operaterja zagotavljata, da bodo dobave redne. Po stari navadi smo bili priča precejšnjim vrstam pred trgovinami, ki so se pri sedmici in še posebej osmici kar konkretno skrajšale. Ampak očitno so največji oboževalci jabolčnih izdelkov čakali na objekt X. Kako bo s prodajo naprej, bomo videli. Dogajalo se je že, da je kakšna naprava na začetku šla za med, nato pa se je vse skupaj ustavilo, ko so jo vsi tehnofriki že imeli. Ne pričakujem, da bi se z iPhonom X zgodilo kaj takega, verjetno pa ne bo ponovil številk šestice.

HTC U11 Plus. Foto HTC

Huaweijev Mate 10 Pro prihaja sredi meseca in bo v prosti prodaji stal na prvi pogled precej bolj sprejemljivih 799 evrov, če ne bodo trgovci in višji DDV spet »zaokrožili« zneska za nekaj desetakov navzgor. Operaterske cene bi morale biti okrog 28 evrov na mesec, evro gor ali dol. LG-jev V30, ki sploh ne bo naprodaj po celotni Evropi, a ga bo Slovenija vendarle dobila, menda tudi s precejšnjo marketinško kampanjo, gre v prodajo prvi teden decembra. Priporočena maloprodajna cena bo po naših informacijah 899 evrov, toda pri operaterjih bo LG, kot običajno bolj agresiven. Verjetno bo V30 tam stal kakšnih 29 evrov na mesec, kar pomeni, da bo konkuriral omenjenemu Huaweiju in Samsungovemu dvojcu S8(+) ter da bo opazno cenejši kot Note8.

HTC-jev novinec, ki je strojno podoben kot U11, le da ima večji zaslon (šest palcev) z manj roba okrog njega, zmogljivejšo baterijo (3930 mAh) ter kombinacijo 6/128 GB, naj bi v prosti prodaji stal 799 evrov. Torej enako kot Mate 10 Pro, kar predpostavlja tudi podobne operaterske ponudbe. Proizvajalci in zastopniki vseh treh pretendentov pa se bodo morali zelo potruditi, da bodo resno zajedli v prodajo Appla in Samsunga, ki prevladujeta v višjem cenovnem razredu.

Naslovna fotografija: Apple

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja