Dell XPS 13 (9310): Odličen prenosnik s hibama, ki ju za zahtevano ceno ne bi pričakoval
Matjaž Ropret 10. aprila 2021 ob 06:45

Dellova linija prenosnikov XPS je že leta med najbolj zaželenimi in velja za eno od tistih, ki združujejo prestiž, inovacije, tehnologijo in zmogljivosti. Predvsem model s 13-palčnim zaslonom je malodane referenca za ostale tanke in lahke konkurence, kar ostaja tudi po najnovejši osvežitvi z Intelovimi procesorji 11. generacije. Vseeno pa na dveh področjih ni tako izjemen, kot bi glede na ceno pričakoval!

S prehodom iz generacije z modelno oznako 7390 na 9300 je Dell opravil precejšen redizajn tega priljubljenega prenosnika. Ohišje je ostalo kljunasto, a je vsaj navidez malce manj zašiljeno in zgolj tanka zgornja površina pri tipkovnici je iz drugačnega materiala kot podnožje, prej je bila ta ločnica precej bolj na sredini (oz. se je spreminjala od zadnje strani proti sprednji). Drugačni so priključki, izginil je indikator napolnjenosti baterije s svetečimi diodami, predvsem pa je zaslon prešel iz 13,3-palčne diagonale in razmerja strani 16:9 na 13,4 palcev in uporabnejše razmerje 16:10. Tanke robove okrog zaslona in kamero v zgornjem je premogel že 7390, glede tega je napredek zgolj spodaj, kjer gre zaslon skoraj do podnožja oz. tipkovnice. Z 9310 niso pri obliki spreminjali ničesar, šlo je zgolj za osvežitev z novimi procesorji, morda še kakšno notranjo prilagoditev pri hlajenju ali razporeditvi komponent.

Računalnik vsekakor deluje atraktivno in materiali, pretežno aluminij, so kakovostni. Z vidika dizajna bi mi bilo sicer ljubše, če bi bil celoten spodnji del iz enega kosa, kot je denimo pri Applovih Macbookih ali Huaweijevih Matebookih, je pa površina iz ogljikovih vlaken (ali njihove imitacije) vsekakor zelo prijazna za uporabo, sploh med tipkanjem. Sam bi vsekakor izbral črno izvedbo, že zaradi potencialnih madežev po mesecih ali letih uporabe, še bolj pa zaradi tipkovnice, ampak do tega še pridemo. Tipkovnica se razteza skoraj od roba do roba, povsem desno zgoraj je prazna tipka za vklop s čitalnikom prstnih odtisov. Pokrov se zaradi zasnove tečajev, kadar je odprt, s koncem umakne za podnožje, vendar ne toliko, da bi privzdignil celoten računalnik, kot je zaradi boljšega pretoka zraka in nekaj naklona tipkovnice praksa pri nekaterih drugih prenosnikih. Morda taka rešitev ne bi bila napačna za odpravo ene od pomanjkljivosti iz uvoda. Vseeno pa se pokrov umakne dovolj, da je skoraj celotna površina, ki jo uporabnik gleda, zaslon. Kakšnih ostrih robov na ohišju ni, masa pa ni ekstremno nizka z 1,27 kg. Lenovo je v Yogo Slim 7 z le 80 g več uspel vgraditi večji, 14-palčni zaslon (resda brez podpore dotikom), občutno zmogljivejšo baterijo in konkretnejše hlajenje, tako pasivno kot aktivno.

Ne glede na vse ostalo je zvezda v tem paketu zaslon. Da je razmerje stranic uporabnejše za večino opravil, sem že omenil. Pogosteje namreč rabimo več višine kot širine, razen pri videu. Nekateri, denimo Huawei pri Matebooku X ali Matebooku X Pro ter Microsoft pri prenosnikih Surface uporabljajo še malce manj običajno razmerje 3:2, ki se mi tudi zdi zanimivo. Predvsem pa ekran v XPS-u navdušuje z ločljivostjo, barvnim prikazom in svetilnostjo. Govora je namreč o zaslonu 4K+ (3840 x 2400) s širokim barvnim razponom in posledično dokaj pravilnim prikazom in kar 500 kandelami svetilnosti. Večinoma ni nobene potrebe, da bi bila svetlost nastavljena na več kot dve tretjini, a zaslon je tako lep in jasen da kar kliče k malo višjim, četudi nepotrebnim nivojem svetlosti. Prepoznavanje dotikov seveda deluje brezhibno, »povečava« v sistemu Windows 10 pa se mi je zdela ustrezna na 225 odstotkih. S to nastavitvijo je bilo vse izjemno ostro in na zaslonu dovolj informacij. V nasprotnem primeru seveda taka ločljivost ne bi imela smisla, že tako je rahlo vprašljiva, kajti na porabo baterije nedvomno vpliva. Zelo! Podobno »težavo« ima tudi Matebook X (tam je ločljivost 3000 x 2000), a tisto je ekstremno lahek prenosnik z razmeroma majhno baterijo (42 Wh proti 52 Wh). Dell sicer ponuja tudi zaslon polne visoke ločljivosti (1920 x 1200), pri čemer pa je v Evropi mogoče kupiti samo različico brez podpore za dotike, medtem ko je ameriškim kupcem na voljo tudi zaslon na dotik z nižjo ločljivostjo. Ta bi bil verjetno moj izbor, če bi se ga dobilo, ker bi glede na diagonalo morala slika še vedno biti dovolj lepa.

Enajsta generacija procesorjev Core naj bi predstavljala lep korak naprej in v določenih vidikih tudi ga, še vedno pa v goli strojni moči konkretno zaostaja za AMD-jevimi konkurenti. Celo (prejšnje) serije 4000, kaj šele nove 5000. Od omenjenega Matebooka X s procesorjem desete generacije (sicer i5-10210U, testni XPS pa je imel i7-1165G7) je za več ko polovico »hitrejši«, a bolj ustrezna bi bila primerjava z nečim z aktivnim hlajenjem, in tam je pridobitve za kakšnih 15 do 20 odstotkov pri procesorski zmogljivosti, pri grafični pa zaradi novega jedra Xe dejansko za približno 50 odstotkov. To še vedno ne pomeni, da je to igričarski prenosnik ali kaj podobnega, lahko pa brez težav poganja »e-športne« igre in tudi za priložnostno montažo videa bo verjetno primeren, ko bodo programi začeli ustrezno izkoriščati grafične zmogljivosti. Že zdaj zelo lepo poganja programe za obdelavo fotografij ali za kompleksno programiranje, z vsakdanjimi opravili pa sploh nima težav. Takrat je prenosnik tudi večino časa tih in dokaj hladen, razen če uporabnik prestavi profil hlajenja na bolj agresivnega, potem se ventilator vrti pogosteje. Sicer pa to počne zgolj ob konstantnem obremenjevanju procesorja, toda takrat je kar slišen, prenosnik pa se konkretno segreje. To je tudi ena od tistih dveh zamer, kajti tega segrevanja je za računalnik, ki naj bi ponujal idealno kombinacijo prenosljivosti in zmogljivosti (bolje rečeno idealen kompromis med obojim), nekoliko preveč. Ne gre toliko za to, da bi me skrbelo za dolgoživost komponent (temperatura procesorja niti ne dosega res visokih vrednosti), kot da delo na kolenih postane nekoliko neudobno.

Dell XPS 13 (9310)
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Opremljenost in delovanje
 • Trajanje baterije
 • Cena
3.9

Naj kupim?

Noben prenosnik ni popoln. Novemu XPS-u manjka malo večja baterija in zmogljivejše hlajenje. Vendar je tudi tak, kot je, zelo dober. Vprašati se moraš samo, ali izvrsten zaslon, sledilna ploščica, tipkovnica in še kakšna lastnost odtehtajo nekaj sto ali celo tisoč evrov več v primerjavi s kakšnim malo manj prestižnim modelom.

Novi XPS 13 se uvršča med prenosnike, za katere so proizvajalci zagotovili Intelovo nalepko Evo, kar naj bi med drugim jamčilo vsaj devet ur trajanja baterije. Sam se takemu rezultatu pri običajno svetilnosti zaslona in kombinaciji delovne ter zabavne uporabe žal nisem niti približal. Več kot petih ur med dvema polnjenjema nisem dosegel, večinoma manj. Z zniževanjem svetilnosti bi verjetno avtonomijo podaljšal za eno uro, nižja ločljivost zaslona pa bi morda pomagala, da bi se približal obljubi. Ta rezultat me je rahlo razočaral. Omenjeno segrevanje verjetno za večino, ki računalnika niti ne bodo pretirano obremenjevali, sploh ne bo opazno ali moteče. Povprečne avtonomije pa verjetno ne bo nihče spregledal. Škoda, ker bi bil z boljšo optimizacijo ali večjo baterijo ta prenosnik blizu takemu, kot bi si ga sam zamislil, če bi naredil seznam želja. Malce razočara tudi priloženi polnilnik, saj prenosnik polni z zgolj 45W, torej dokaj počasi. Da se ga sicer polniti tudi s 45W, vendar se tudi pri občutno segreva in morda je to razlog, da so se raje odločili za polnilnik z manjšo močjo.

Priključkov je le malenkost več kot pri Macbooku Air ali Matebooku X, saj je poleg dveh USB-C (ki sta tudi Thunderbolt 4) in izhoda za slušalke le še čitalnik pomnilniških kartic microSD. V škatli Dell prilaga razdelilnik z običajnim USB-jem, HDMI-jem in VGA (???). Precej čuden dodatek za leto 2021. Biometrično prijavljanje v sistem ponuja dve možnosti. Že omenjeni čitalnik prstnih odtisov, ki je pri mojih prstih odklepal v približno polovici primerov. Na srečo je bila precej bolj za stvar infrardeča kamera, tako da mi ni bilo treba vpisovati gesla ali PIN-a. Kamera za »Zoom« in ostale podobne koronske storitve je lep inženirski dosežek, ker so jo vgradili v res tanek rob okrog zaslona, a podobno kot večina v prenosnikih glede kakovosti slike ni nič posebnega. So pa mikrofoni in še posebej zvočniki presenetljivo dobri. Zvoku malce manjka basov, sicer pa je precej bolj poln in tudi glasen kot ga oddajajo mnogi večji, debelejši prenosniki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ne smem pozabiti na tipkanje, eno od ključnih opravil pri vsakem računalniku. Tipke so dovolj velike, všeč mi je pisava na njih in imajo več hoda, kot bi ga od tankega prenosnika pričakoval. Imajo tudi več »klika« kot marsikatere druge. Tipkanje je tako bolj podobno tistemu na konkretni zunanji tipkovnici kot pri kakšnem prenosniku z mehkejšimi tipkami. Osvetlitev je bela, v osnovi dovolj močna in skoraj nič ne pronica izpod tipk, problem pa je v slabem kontrastu. Tudi tipke so namreč bele in se jih zato precej slabše vidi, kot če bi bile črne. Sledilna ploščica je steklena, na spodnji strani prav tako ponuja nekaj klika (ugreza) in je zelo natančna in prijetna za uporabo. Ena boljših, kar sem jih doslej srečal.

Z malo manj segrevanja med obremenitvami in daljšim trajanjem baterije bi bil Dell XPS 13 z modelno oznako 9310 skoraj perfekten. Tako pa imam glede na precej visoko ceno nekaj dvomov. Mogoče bi jih razblinila konfiguracija z zaslonom polne visoke ločljivosti in podporo dotikom. Testirane z 32 GB pomnilnika tako ali tako nisem našel pri nobenem trgovcu, pa tudi podobno z zaslonom 4K v Sloveniji zgolj pri enem trgovcu, a še tam nisem prepričan ali gre za uradno prodajo ali sivi uvoz, tako da si lahko pomagam samo z nemškimi cenami, te pa pravijo, da je treba za 16 GB pomnilnika, zaslon 4K na dotik in 1 TB diska odšteti natanko dva tisočaka. Seveda so konkurenti, ki za podobne specifikacije zahtevajo še več, a vseeno ni poceni. In glede na to, da se pri nas prodaja izvedba z zaslonom polne visoke ločljivosti še za skoraj dvesto evrov več, ta naprava pade v ultra prestižno kategorijo. Večina bo o njej tako samo sanjala.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev
 • Na nemškem Amazonu je na voljo tudi 13″ različica v FULL HD izvedbi (brez zaslona na dotik) za približno 1300€, kar se mi zdi kar dober deal.

 • Sam imam verzijo 2 in 1, ki je še malo dražja. Se da nekako še stisnit zobe pri tem. Se pa strinjam, baterija bi bila lahko boljša za ta razred. No, to rešiš s kablom. Ni pa opravičila, za wifi adapter, ki je pod kritiko, pa naj se imenuje Killer ali karkoli že. Vsak najcenejši mobitel/prenosnik ima boljši prenos. Zadeva naj bi letela pa že po parih metrih od ax ali ac routerja hitrost zelo hitro pade. Že na 1m oddaljenosti, niti približno ne dosega hitrosti, kot jih obljubljajo. Se da preživeti, ni pa opravičila. Ko dam zraven en star ipad, mi je prav nerodno, kako lahko staro odgriznjeno jabolko leti na full in to tudi čez steno.

  • Pri testnem je bila večja težava v tem, da se včasih sploh ni hotel več povezati, ko se je zbudil iz spanja. Vendar iz tega nisem želel delati drame, ker je lahko zgolj težava konkretnega modela ali pa posledica določenih nastavitev Dellovega administratorja. V splošnem pa nimam najboljših izkušenj z moduli proizvajalca Killer.

   • Ta Killer je itak samo navita Intel kartica. Nekateri ta problem rešujejo z zamenjavo kartice za native Intel.
    Ker sem dal toliko za prenosnik, sem pričakoval, da bo zadeva tipi topi. Imam tudi Surface Book, ki je imel na začetku tudi neke težave pa so jih programsko rešili.
    Killerjeve težave največ povzroča njihov “kilast” program. Jest sem ga odstranil in pustil samo gonilnike. Je precej manj problemov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja