Dell predstavil prenosnika z »lebdečim« zaslonom
Matjaž Ropret 14. maja 2020 ob 06:41

Letos so proizvajalci napovedali že kopico novih prenosnikov, mnogi v zadnjih tedni že prihajajo v prodajo, je pa marsikje večina sprememb znotraj, sicer pa so računalniki enaki kot prej. Tipična primera tega sta nova Macbooka Air in Pro 13, pa tudi Microsoftov Surface Book 3. Dell je prekinil ta trend, saj je popolnoma prenovil svoj paradni model XPS 15, dodal pa je še večjega XPS 17. Ta dva prenosnika imata verjetno najtanjše robove okrog zaslona, kar smo jih doslej videli.

XPS je bil vedno izjemno priljubljen med ustvarjalci vsebin, saj je veljal za eno boljših celot, brez kakšne večje pomanjkljivosti, z izjemo ene. Izvrsten zaslon, dobra tipkovnica in sledilna ploščica, spodobne zmogljivosti, kakovostna izdelava, dovolj majhna masa za prenašanje naokrog, solidno trajanje baterije, možnost biometrične prijave, vse to je krasilo ta računalnik. Toda uporabniki so se pritoževali nad zasnovo ohišja, ki ni dopuščala zadostnega hlajenja procesorjev in grafičnih kartic iz konfiguracij v zgornjem delu cenika. Toda naj bi odpravili z novo generacijo, ki zunanjost v obliki zagozde povzema po novem XPS-u 13. Verjetno 15-palčni model še vedno ne bo na ravni igričarskih prenosnikov, ki so vseeno debelejši in imajo tako več prostora za resen pretok zraka in tekočin za hlajenje ter konkretne ventilatorje, vseeno pa naj bi bil boljši kot doslej. Medtem pa ima 17-palčni model komoro za izparevanje, kar je eden bolj učinkovitih načinov hlajenja, zato lahko od njega pričakujemo vzdrževanje polnih zmogljivosti na daljša obdobja, denimo pri zapisovanju (»renderiranju«) videov.

Oba XPS-a sicer poganjajo enaki procesorji Intelove desete generacije Core, od vstopnega štirijedrnega i5-10300H, prek šestjedrnih i7-10750H in i7-10850H do osemjedrnega i9-10885H na vrhu. Slednji bo verjetno primeren zgolj za hlajenje v 17-ici. Pomnilnika bo od 8 do 64 GB, diska SSD pa od 256 GB do 2 TB. Škoda, da ni že osnovna možnost 16/512 GB, kajti manj je za namembnost takega računalnika po pravici povedano premalo. Pri grafičnem delu bo šlo od v procesor vgrajene prek Geforce GTX 1650 Ti (4 GB) in pri XPS 17 še do Geforce RTX 2060 s 6 GB pomnilnika. Pri vsem skupaj je škoda zgolj to, da ni Dell ponudil še konfiguracij z AMD-jevimi novimi procesorji Ryzen 4000, ki blestijo na vseh testih.

Glavna atrakcija pri obeh pa je nedvomno zaslon. Ne samo, da so razmerje stranic spremenili iz standardnih 16:9 v 16:10 in ga tako potegnili skoraj povsem do dna pokrova, tudi zgoraj in predvsem ob strani so robovi minimalni. Izgleda skoraj, kot bi zaslon lebdel v zraku. Kljub temu so na vrhu našli prostor za kamero, tudi infrardečo za prijavo v sistem Windows prek možnosti Windows Hello (na tipkovnici je sicer tudi čitalnik prstnih odtisov). Zaslon bo lahko imel polno visoko ločljivost (1920 x 1920) ali 4K (3840 x 2400), v obeh primerih naj bi dosegal do zelo dobrih 500 nitov svetilnost, pri 4K pa tudi dober barvni spekter (100 odstotkov Adobe RGB in 94 odstotkov DCI-P3) ter podporo za HDR400 in Dolby Vision. Tudi zaradi te diete sta prenosnika dokaj majhna glede na diagonalo zaslona, 17 je denimo celo manjši od nekaterih 15-palčnih prenosnikov. Tudi masa je 1,8 ter malo manj 2,2 kg ugodna.

Poleg zaslona so izboljšali še zvočnike, medtem ko sta tipkovnica in sledilna ploščica ostali pretežno enaki, je pa slednja pri 17-palčnem modelu nekoliko večja. Pomembno spremembo so opravili še na področju priključkov. V slogu Appla so opustili vse ostale in prešli izključno na USB-C. Manjši model ima dva s podporo za protokol Thunderbolt 3 ter še enega zgolj za prenos podatkov (na drugi strani), večji pa štiri Tunderbolt 3. Pri obeh pa je zraven še čitalnik pomnilniških kartic, česar se bodo razveselili fotografi in ustvarjalci video vsebin.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vstopna cena za XPS 15 bo v Evropi pri 1700 evrih s 512 GB diska, za XPS 17 pa dvesto evrov višja, toda resne konfiguracije se bodo začele nad dvema tisočakoma in se hitro povzpele tudi do treh.

Fotografije: Dell

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja