Dekleta bodo med počitnicami programirala
Tehnozvezdje 19. februarja 2019 ob 13:24

Različne počitniške delavnice so večinoma na voljo, toda programiranja ni prav pogosto med njimi. Toda 15 deklet iz socialno ogroženih družin bo prihodnji teden med zimskimi počitnicami v ljubljanskem kreativnem centru Poligon deležnih brezplačne šole programiranja.

Dekleta bodo v počitniškem tednu spoznala osnove programiranja računalniških iger, se preizkusila v izdelovanju elektronskih vremenskih postaj in pametnih oblačil, debatirala bodo o odgovorni in etični uporabi tehnologije ter na Institutu Jošef Stefan spoznavala uporabo računalništva v znanosti. Organizatorji šole ugotavljajo, da je v Sloveniji med dekleti nižja digitalna pismenost kot med fanti.

Zimska šola programiranja za punce je nastala tudi kot odgovor na pomanjkanje sistematičnega digitalnega opismenjevanja med slovenskimi mladimi in na majhno zastopanost deklet na tečajih računalništva,

so zapisali. In dodali, da dekleta nagovarja premalo tovrstnih programov. Vendar po njihovem mnenju mit o o nizkem interesu deklet za tehnologijo ne drži. Kot dokaz, da programiranje in računalniki nedvomno zanimajo tudi punce, vidijo dejstvo, da so bila vsa prosta mesta za počitniško šolo zapolnjena v samo nekaj dneh od napovednika.

Zaradi velikega zanimanja za učenje digitalnih veščin bodo v Poligonu od marca do poletnih počitnic ob sobotnih dopoldnevih prirejali delavnice digitalnega opismenjevanja za dekleta in (tudi) fante. To bodo prav tako priložnosti za programiranje, oblikovanje računalniških iger, elektronike, e-oblačil in glasbil. Organizatorji še obljubljajo, da se bodo med ustvarjanjem digitalnih izdelkov mladi zabavali in osvajali osnove programiranja, računalništva, elektronike ter odgovorne rabe tehnologije.

Počitniško šolo za dekleta sicer organizirata iniciativa Code Week in Zavod Poligon v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, FabLab mrežo Slovenije, Rampa Lab, Zavodom Državljan D, Institutom Jožef Stefan in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja