Debetna kartica Mastercard v eni združuje najboljše lastnosti dveh
Matjaž Ropret 30. junija 2021 ob 06:32

Predstavniki družbe Mastercard so že pred časom v neformalnih pogovorih napovedovali postopno umikanje znane in priljubljene plačilne kartice Maestro. Nadomestila jo bo namreč novejša, »hibridna« debetna kartica Mastercard, ki uporabnikom prinaša dodatne funkcionalnosti. Ta zamenjava zdaj intenzivno poteka in za mnoge bo to lahko edina kartica, ki jo bodo potrebovali.

Debit Mastercard sem označil za hibridno kartico, ker združuje lastnosti klasičnega Mastercarda in dozdajšnjega Maestra. Poleg plačevanja na plačilnih mestih z neposredno bremenitvijo računa namreč omogoča spletne nakupe in nasploh plačevanje v digitalne svetu. Do določene mere se je to dalo početi tudi z Maestrom, a kartica v osnovi ni bila zasnovana za tovrstna plačila, zato je bilo v praksi večinoma treba imeti še »kreditno« kartico. Z debetno Mastercard pa je to združeno v eni kartici. Doslej so jo že uvedli banke in ponudniki Addiko Bank, BKS, Delavska hranilnica, Deželna banka Slovenije, Gorenjska banka, Lon, mBills, Primorska Hranilnica, Sberbank, Unicredit in Valú, kmalu pa jo bodo začeli dobivati tudi komitenti NLB.

V osnovi poznamo tri vrste bančnih kartic. Prve so debetne oz. kartice osebnega ali poslovnega računa, pri katerih znesek plačamo takoj (»direktna bremenitev«). Tako kartico ima praktično vsak komitent katere koli banke, saj brez nje ne more brezgotovinsko plačevati ali dvigovati gotovine na bankomatu. Druge so kartice z odloženim plačilom, kjer celoten znesek nakupov skozi mesec poravnamo enkrat mesečno, običajno prek trajnega naloga. Tem karticam pogovorno rečemo kreditne in so med komitenti bank manj pogoste, saj je treba za njihovo pridobitev izpolnjevati določene pogoje, povezane z zaposlitvijo, mesečnimi prihodki in podobnim. Poleg tega je lahko mesečni limit dokaj nizek, kar zmanjšuje uporabnost. Še tretje in najmanj pogoste so posojilne kartice, kjer nakupe postopno odplačujemo skozi več mesecev.

Doslej so bile kreditne tiste, ki smo jih uporabljali za spletne nakupe, za plačila v tržnicah na mobilnih napravah (App Store, Trgovina Play, …), za digitalne naročnine in kar je še digitalnih dobrin. Z debetno Mastercard se to spreminja, saj je ta v praksi pretežno enaka kot Mastercard z odloženim plačilom. Slednja sicer še ohranja nekatere edistvene ugodnosti, denimo zavarovanja, vendar ničesar takega, kar bi imelo vpliv na uporabo v digitalnem okolju.

Sam debetno kartico Mastercard uporabljam že lep čas pri banki N26 in malce krajše obdobje pri ponudniku mBills – za uporabo s plačilnim sistemom Garmin Pay –, zagotovo pa bom naročil tudi novo kartico pri NLB. Na ta način lahko plačujem vse na spletu in v tržnicah na pametnih telefonih, na kakšne ovire še nisem naletel. Na začetku so bile določene težave v fizičnih trgovinah, ker so jo predvsem nekateri avstrijski trgovci obravnavali kot »kreditno«, niso vedeli, da plačilo dobijo takoj. V Mastercardu so se tega nesporazuma zavedali, aktivno izobraževali trgovce in zadevo uredili. Sicer pa kartice Mastercard globalno sprejema kar 50 milijonov plačilnih mest, z Maestrom je (bilo) mogoče plačevati na 15 milijonih plačilnih mest.

Debetna kartica Mastercad povsem enako kot Maestro omogoča plačevanje v trgovinah, na avtomatih in drugod. Najsi bo z vtikanjem in vpisovanjem PIN-a ali brezstično, kjer koda do 25 evrov ni potrebna oz. jo sistem zahteva na vsakih sedem nakupov, če vmes ni nobenega z višjim zneskom. Prav tako jo je mogoče digitalizirati v mobilno denarnico, pri bankah, ki to omogočajo, in plačevati s telefonom ali z uro.

Prav vnos kartice v mobilno denarnico, kot je denimo NLB Pay, in pa nova pravila za potrjevanje spletnih nakupov sta tista elementa, zaradi katerih so varni tudi spletni nakupi z debetno kartico. Prej je namreč obstaja možnost za zlorabe, zdaj je precej minimizirana. Uporabnik lahko že v osnovi v aplikaciji določi, za katere namene je kartica aktivna in za katere ne (dvigovanje gotovino na bankomatu, spletni nakupi, plačevanje v tujini), predvsem pa jo lahko takoj blokira, če jo izgubi. In potem tudi odblokira, v kolikor jo morda najde oz. mu jo kdo vrne, še preden se odloči za njen preklic in naročilo nove. Potrjevanje z dvema od treh varnostnih vidikov – kar sem, kar vem in kar imam –, v praksi večinoma s potrjevanjem v aplikaciji na telefonu, pa zelo otežuje spletno nakupovanje nekomu, ki bi našel ali ukradel kartico, in poskušal »zastonj« priti do določenih dobrin. Lahko bi to počel pri ponudnikih zunaj EU, toda možnosti so vendarle dokaj omejene. Seveda pa velja t. i. ničelna odgovornost, kar pomeni, da bo banka povrnila morebitno škodo, ob predpostavki, da uporabnik ni počel ničesar sumljivega in je odgovorno ravnal s svojo kartico.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Po eni strani je kreditna kartica za koga, še posebej so v tem znani ameriški uporabniki, fina zaradi plačila z zamudo. Morda v tistem trenutku, ko želijo nekaj kupiti, nimajo dovolj denarja na računu. Kot rečeno pa banke večinoma niso (bile) najbolj velikodušne pri izdajanju tovrstne plastike, saj si niso želele nakopati težav pri izterjavah. Po drugi strani je neposreden pregled nad izdatki, ki ga s seboj prinaša debetna kartica, tudi določena prednost. Uporabnik takoj in v vsakem trenutku vidi, kakšno je stanje na njegovem bančnem računu. Večina aplikacij pa tudi omogoča postavljanje določenih limitov, sortiranje nakupov po kategorijah in še kaj za boljši pregled in nadzor nad porabo.

Fotografije: Mastercard

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja