Danes je Amazonov Prime Day, kako do popustov?
Tehnozvezdje 15. julija 2019 ob 11:06

Amazon enkrat letno pripravi dan (letos so to raztegnili v dva dni) popustov za svoje naročnike na storitev Prime. Veliko izdelkov je v času te akcije konkretno cenejših in za razliko od kakšnih akcij za “črni petek” se nakup dejansko splača. Toda slovenski kupci bi lahko pomislili, da ne morejo sodelovati v tem zapravljanju, ker je Prime v osnovi omejen na tiste države, kjer ima največji svetovni spletni trgovec svoje izpostave in še nekatere sosednje države. Torej v Evropi na Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo, Italijo, Španijo, Avstrijo in še nekatere države. Toda obstaja precej enostaven obvod.

Res je, da naročnina na Prime, ki prinaša hitrejšo in brezplačno poštnino, dostop do pretočne glasbe in videa ter še nekatere ugodnosti, vse to ponuja samo v “matičnih” državah. Toda tudi Amazonovi uporabniki drugod se lahko prijavijo. Kdor to počne prvič, ima 30-dnevno obdobje brezplačnega testiranja, med katerim lahko prekine naročnino in ne bo plačal ničesar (zadeva sicer stane nekje med osmimi in desetimi evri na mesec, odvisno od države in trenutne akcije). Kdor pa je že kdaj izkoristil preizkus, pa tudi lahko ponovno sklene naročnino in prav tako prekine že v prvem mesecu, tako da bo plačal bistveno manj, kot bo znašal popust pri izbranih izdelkih. Seveda je treba med prijavo vpisati podatke o kreditni kartici ali o bančnem računu (če je ta N26 ali kakšen drug od podprtih, slovenski kajpak niso), toda, kot rečeno, z nje dejansko trgajo denar šele po tridesetih dneh, če je takrat naročnina še aktivna. Prekineš pa jo lahko takoj, glavno je le, da te trgovina med nakupi prepozna kot naročnika oz. naročnico na Prime.

Poglejmo torej, katere so letošnje najbolj zanimive ponudbe. Osredotočili se bomo na nemški Amazon, ki nam je jezikovno in lokacijsko blizu. Preverili smo tudi ponudbe na britanskem, ki pa so zelo podobne, zato jih ne bomo posebej izpostavljali. Naj te ne zavedejo cene v “oglasnih” pasicah, ker so večinoma tiste pred popusti, prave omenjamo v opisu.

Na začetku omenimo nekaj Applovih izdelkov, od prilagojevalnikov in tipkovnic do iPhonov, med njimi iPhone 8 z 256 GB, in iPadov je v tem znižanju, morda najdeš kaj zase. In pa …

Macbook Air za 999 evrov je prav tako odlična ponudba. To je že novi model, ni pa še najnovejši, ki je v bistvu enak, le da premore zaslon s tehnologijo True Tone. Reč ima procesor core i5 (ultravarčno različico) osme generacije, 8 GB pomnilnika in 128 GB diska SSD. Tipkovnica je nemška, vendar v tem ne vidimo večjega problema, tudi sami uporabljamo take.

Precej pomnilniških kartic je v akciji. Najbolj velja izpostaviti zelo hitro Sandiskovo Extreme PRO v velikosti 64 GB, ki stane petnajst evrov. Primerna je za vsakršne profesionalne namene in večina tovrstnih fotoaparatov tudi ima reže za “velike” kartice. Kdor pa bi raje manjšo microSDXC, lahko poseže po Samsungovi z enako kapaciteto za slabih 23 evrov, ki se preizkušeno obnese zelo dobro za snemanje videa 4K. Če je pomembna zgolj kapaciteta, ne pa hitrost, je 23 evrov za 200 GB ali 50 evrov za 400 GB odlična kupčija. Preveriti velja tudi ponudbo diskov, kajti terabajtni SSD se dobi že za manj kot sto evrov.

Med telefoni je zanimiv lanski Oneplus 6 s 128 GB shrambe, ki ga dobiš za 349 evrov. Za ta denar je to še vedno odličen mobilnik, s prejšnjo generacijo najhitrejšega procesorja, lepim zaslomom OLED, zelo solidnim fotoaparatom in eno boljših implementacij Androida.

Od prenosnikov je najboljšega popusta deležen Microsoftov “križanec” Surface Pro 6, ki stane 729 evrov v konfiguraciji s procesorjem i5, 8 GB pomnilnika in 128 GB diska SSD. Slednjega bi lahko bilo 256 GB, ampak je, kar je. Če je to pomembno, te morda premami Huaweijev elegantni Matebook, ki za enako ceno ponuja dvakratno kapaciteto in tudi za generacijo novejši procesor i5. Potem pa je tu še Asusov Zenbook 14 z zares izvrstno konfiguracijo za tisoč evrov. Vgrajeni so namreč 14-palčni zaslon IPS polne visoke ločljivosti, procesor core i7, 16 GB pomnilnika, 512 GB diska SSD in še ločena grafična kartica Geforce MX150. Prenosnik pa tehta vsega 1,2 kg.

Acerjev Chromebook s 14-palčnim zaslonom je znižan na 199 evrov. Že kar nekaj časa nismo zasledili kakšnega res poceni prenosnika z Googlovim operacijskim sistemom, ki lahko poganja tudi androidne aplikacije in je predvsem enostaven in varen za uporabo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Športna ura, ki sicer stane krepko čez dvesto evrov, je zdaj pod to mejo. Garminova Vivoactive 3 Music ima med drugim štiri gigabajte vgrajene shrambe za glasbo in podpira plačevanje po sistemu Garmin Pay, pa je znižana na 180 evrov. V akciji pa je tudi Samsungova še povsem sveža zapestnica Galaxy Fit e, namenjena tistim, ki rabijo zgolj beleženje hoje in spanja ter hočejo obvestila s telefona in še nekaj drugih informacij na zapestju. Cena je 29 evrov.

Rahlo cenejši so nekateri zvočniki bluetooth znamke Ultimate Ears, ki veljajo za ene boljših. Naša izbora bi bila Boom 3 s polnilno postajo za 99 evrov in mali WonderBoom s priročno zanko za obešanje za 44 evrov. Sonyjev zmogljiv žepni fotoaparat RX100 IV, ki nam že dve leti zelo dobro služi, je na voljo za ugodnih 545 evrov. Huaweijeva odlična in ne prevelika tablica MediaPad M5 (zaslon ima diagonalo 8,4-palca), pa je znižana na 199 evrov.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
2 komentarja
  • Kako to, da iphone pošljejo v slo, apple watch ali pa kindle pa ne? A obstaja kakšna rešitev, da ti vseeno pošljejo v slo?

    • Kindle pošljejo, če izbereš varianto brez oglasov (Ohne Spezialangebote). Apple Watch pa verjetno zato ne, ker ga pri nas še ni uradno v prodaji. Kar pa se spreminja ta petek. Vsak izdelek pa si lahko pošlješ nekam v Nemčijo, recimo na naslov posrednika (Cheaper and more in podobni), ki ga potem preusmeri v Slovenijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.