Danes bomo videli Mate 30 (Pro) in morda izvedeli, kakšna bo usoda Huaweijevih telefonov v Evropi
Matjaž Ropret 19. septembra 2019 ob 06:32

Prišel je jesenski dan D za Huawei. Verjetno ne bomo dobili vseh odgovorov in še manj se bo situacija razjasnila, bomo pa vsaj prisostvovali predstavitvi telefonov iz serije Mate 30 in ure Watch GT 2. Razgrnitev novosti so zamaknili za tri tedne, saj so jo imeli v načrtu že za sejem IFA, toda načrti se zaradi ameriške blokade pri tem podjetju v zadnjih mesecih nenehno spreminjajo. Danes bo zelo zanimivo videti, kakšno bo vzdušje na tem dogodku. Popoldne nas spremljaj na vseh kanalih, saj bomo poročali neposredno iz Münchna.

Brez zapletov bi bil Mate 30 Pro zagotovo ena od tistih jesenskih novosti, ki bi jim bilo treba nameniti največ časa in prostora. Nakazujejo se novi mejniki na fotografskem in videu področju, saj (glasne) govorice omenjajo večje tipalo s 40 milijoni točk tudi za ultraširokokotni objektiv, ne samo za glavnega, poleg tega pa končno snemanje videa 4K pri 60 sličicah na sekundo in celo 8K. Trojni fotoaparat na zanimivi okrogli izboklini, ki spominja na Lumio 1020, bo verjetno imel še teleobjektiv z »lansko« trikratno optično povečavo. Zraven naj bi bilo tudi tipalo za zaznavanje globine (ToF).

Na sprednji strani bo menda telefon imel zaslon povsem čez rob oz. t. i. slap, zgoraj bo ostala zareza z naborom kamer, tipal in osvetlitve za prepoznavo obraza. Verjetno bo ostal tudi čitalnik prstnih odtisov, integriran v zaslon. Mate 30 Pro (kot tudi »običajni« Mate 30 z ravnim zaslonom) bo seveda poganjal novi procesor Kirin 990, baterijo pa so menda z lanskih 4200 mAh še povečali na 4500 mAh. Zakaj ves čas omenjam različico Pro? Ker se je lani v Sloveniji prodajala samo ta in enako bi bilo verjetno tudi letos, če ne bi bilo situacije z ZDA. Jasno, prišel bi tudi Mate 30 Lite, toda v resnici z ostalima dvema in s posebno izvedbo Porsche Design nima kaj dosti skupnega.

So pa tokrat strojne oprema, kakorkoli napredna že je, in njene zmožnosti malo po krivici v ozadju. Precej bolj pomembna je namreč programska oprema. Glede ne besede direktorja Huaweijevega telefonskega oddelka Richardy Yuja in na dejstvo, da se v vmesnem času ni nič spremenilo, naj bi bil nameščen odprtokodni Android (AOSP), kar bo tudi glavni razlog za neprodajo telefona v Evropi. Ta operacijski sistem nima Googlovih aplikacij in tržnice (Trgovina Play), pa tudi ne vmesnikov in vtičnikov (Storitve Google Play ter verjetno še določene prilagoditve, ki jih proizvajalec izvede na ravni gonilnikov), ki zagotavljajo brezhibno delovanje Googlovega ekosistema. Brez njega pa je naprava v zahodnem svetu takoj skorajda nezanimiva. Na Kitajskem in še kje v Aziji je drugače, toda za Evropo povsem mogoče Huawei čaka mrzlično iskanje alternativ in prepričevanje kupcev, naj se ali odpovejo Googlu ali si njegove aplikacije naložijo sami. Zagotovo pa bo prisotna preobleka EMUI 10. Že za prihodnje leto je v igri tudi lasten operacijski sistem Harmony OS. Vseh teh dilem bi se danes Yu lahko dotaknil, lahko pa jih bo tudi povsem ignoriral. Za katerokoli možnost se bo odločil, o vsem zanesljivo izveš v poročilu in vtisih danes popoldne ali zvečer.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Neproblematičen del predstavitve pa je posodobljena ura Huawei Watch GT 2. Ta po naših informacijah že prihodnji mesec prihaja v prodajo v Sloveniji, malo kasneje pa še manjša, ženska različica. Kaj bo v njej? Skoraj zagotovo Huaweijev čip Kirin A1, ki so ga razvili namensko za nosljive naprave in so ga že vgradili v popolnoma brezžične slušalke FreeBuds 3, oboje pa predstavili na Ifi. Mimogrede, niti za te slušalke še ni jasno, če bodo priromale do Evrope. V vsakem primeru pa omenjeni čip podpira bluetooth 5.1 in porablja zelo malo energije. Zato bi utegnila biti avtonomija dvojke še boljša od desetih do štirinajstih dni, kolikor je zdržala že lanska Watch GT. Zaradi Kirina A1 pa bi lahko bila boljša, predvsem bolj zanesljiva tudi povezava s telefonom. Ura bo menda tudi nekoliko tanjša, morda bodo že kot eno od tovarniških opcij ponudili kovinski pašček, ne samo silikonskega in usnjenega, vgrajena pa bosta menda tudi mikrofon in zvočnik za telefonske pogovore. Sam pa bi si vsekakor želel več možnosti prilagajanja elementov na zaslonu in bolj razdelane posamezne funkcionalnosti. Torej v bistvu programske nadgradnje, ki bi jih lahko dobila tudi lanska ura.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja