Dan za predstavljanje novih prenosnikov
Matjaž Ropret 23. maja 2017 ob 21:53

Američani so šli na Kitajsko, Kitajci pa so prišli v Evropo. Microsoft je v Šanghaju predstavil osveženega križanca med tablico in prenosnikom Surface Pro (zdaj brez številke v imenu), Huawei pa je v Berlinu pokazal trojico novih PC-jev Matebook, ki bodo naprodaj tudi v Evropi.

Skrajni čas je bil za naslednika Surface Pro 4, ki je obstal v letu 2015 s procesorji prejšnje generacije in še kakšno pomanjkljivostjo. Novinec nekatere odpravlja, drugih pa žal ne. In ob tem je zadržal tudi (pre)visoko ceno in se znova ognil Sloveniji.

Novi Surface Pro je sicer na pogled enak kot štirica, je pa lažji (766 oz. 786 g brez tipkovnice, odvisno od konfiguracije). Glavna novost so seveda procesorji Intel core sedme generacije. V najcenejšem je m3, v srednjem i5 (7300U), v najzmogljivejšem pa i7 (7660U). To pomeni, da so vsi dvojedrni in ker prva dva nimata ventilatorja, verjetno i5 ne deluje pri standardnih 15 W, temveč z nižjo porabo, kar bi pomenilo tudi manjše zmogljivosti. Baterija naj bi sicer ponujala 13 ur in pol delovanja, Microsoft pa se hvali, da je najpotentnejši Surface Pro skoraj dvakrat hitrejši kot Applov iPad Pro. Ohišje je pridobilo stojalo z večjim, 165-stopinjskim naklonom, zaslon ima menda večji barvni razpon, snovalci pa so veliko pozornosti namenili izboljšavam pri pisalu Surface Pen, ki zaznava 4096 stopenj pritiska, pisanje in risanje pod kotom in ima 21 ms zakasnitve.

Glede pomnilnika so opcije enake. Delovnega je lahko 4, 8 ali 16 GB, diska SSD pa 128, 256, 512 ali 1024 GB (1 TB). Tudi cenovno ta računalnik ostaja tam, kjer je bil. Najcenejša konfiguracija s procesorjem core m3 ter 4/128 GB bo v Nemčiji stala 950 evrov. Pri čemer tipkovnica – zdaj lahko tudi z alkataro, kot pri prenosniku Surface Laptop – in po novem niti pisali nista priložena. Konfiguracije, ki verjetno zanima najširši krog kupcev bo veljala 1450 evrov. Za ta denar vključuje i5 ter 8/256 GB. Za najdražjo varianto bo treba odšteti kar 3100 evrov.

Ne dvomim, da bo zadeva imela svoje kupce, predvsem med t. i. ustvarjalnimi poklici (oblikovalci, ilustratorji, arhitekti, …), kjer je Microsoft očitno našel svojo nišo. Ampak mislim, da je za večino boljši nakup Surface Laptop, ki stane enako, ima pa prikladnejšo obliko (prenosnik pač bolje stoji na kolenih oz. stegnih kot tablica s stojalom) in večji zaslon (13,5 proti 12,3 palcem), ki prav tako podpira upravljanje z dotiki. No, bo pa tablica pridobila možnost povezovanja v omrežja LTE. Povsod pa bi se lahko proizvajalec znebil različice s 4 GB pomnilnika.

Prav tak kompromis za lovljenje cen je pri enem od treh svojih novih prenosnikov naredil tudi Huawei. Ta je predstavil model Matebook X, E in D. Od teh je verjetno najbolj zanimiv Matebook X, ki je na pogled konkurent Macbooku Air in podobnim ultratankim prenosnikom. Ta reč s 13-palčnim zaslonom ločljivosti 2160 x 1440 tehta le malo več od kilograma, a naj bi vseeno ponujala deseturno trajanje baterije. Procesor je ali i5-7200U ali i7-7500U, se pravi standardna izbira in malenkost slabša kot pri Surface Pro. Za razliko od tega pa ima Huaweijev računalnik priključek USB-C, celo dva, od katerih eden podpira polnjenje, drugi pa samo prenos podatkov. Microsoft še naprej vztraja pri starih priključkih in izhodih. Matebook X bo stal najmanj 1400 evrov (i5 in 8/256 GB), kar pomeni, da bo rahlo cenejši od Microsoftove ponudbe, razlika pa se bo potem še povečala v korist kitajskega izzivalca, saj bo za 1700 evrov mogoče dobiti i7 ter 512 GB diska SSD.

Matebook E je podobna naprava kot Surface Pro in tudi lanski Matebook, ki ni postal kdo ve kako velika uspešnica. Ta ima 12-palčni zaslon z enako ločljivostjo kot X. Procesorji so tu iz ultravarčne serije (Y), cena za konfiguracijo i5/8/256 pa bo 1300 evrov. Torej je zadeva enaka kot zgoraj. Veliko bolj se splača kupiti prenosnik klasične oblike, kot takega, ki je v osnovi (precenjena) tablica.

Medtem kot je Matebook D bolj običajen 15,6-palčni prenosnik dokaj generične oblike. A bo ponujal precej boljšo vrednost za ceno, saj bo za 900 evrov na voljo procesor i5, 128 GB diska SSD in terabajt trdega diska ter grafični čip Geforce 940MX (kdo ve, zakaj Huawei ni uporabil novejšega 1050). Še sto evrov doplačila pa bo prineslo procesor i7. Katera točno sta ta Intelova čipa v Huaweiju niso povedali. Matebook D je mogoče zanimiv še zato, ker je z 1,9 kg dokaj lahek za tako velik prenosni računalnik.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.