Daleks!: Vesoljske kante se kar naprej derejo »EXTERMINATE« (#video, #brezplačno)
Marjan Kodelja 2. decembra 2020 ob 06:52

Čeprav naj bi bili mutanti v kovinskih kantah največja nadloga vesolja in »doktorjevi« zapriseženi sovražniki, so po priljubljenosti takoj za njim!

V skoraj šestih desetletjih obstoja serije o doktorju Who so bile zgodbe ničkolikokrat prepisane, obnovljene ali obrnjene od navznoter navzven, da bi zadostile zahtevam gledalcev in ostale v toku s časom. Od poleti tako poteka večmedijski projekt Time Lord Victorious, katerega del je tudi risanka, s katerim želijo združiti vse posneto, zapisano ali narisano in s tem postaviti osnovo za nadaljevanje igrane serije, ki zadnja leta nekoliko izgublja popularnost.

Doktor ima veliko sovražnikov, legendarni so vsaj še kibermani in jokajoči angeli, vendar so daleki daleč najbolj kultni. Na prvo žogo »neumni« in nesposobni s kričečim elektronskim glasom povedati česa daljšega od par besed, se potem, ko jih doktor uniči, vedno znova vračajo. A ne prepogosto, da se jih ne bi prehitro naveličali. Skozi konfrontacije z doktorjem je bilo o njih povedanega že veliko, vendar ni dvoma, da je ostalo še kaj neizrečenega in še kakšen delček zgodovine neosvetljen. Enega od je izpričanih v petih malce več kot deset minut dolgih brezplačnih epizodah.

Prepričani o nadvladi nad manj vrednimi bitji, primerjava z nacisti je čisto na mestu, sprožijo napad entitete izven časa, ki se jih nameni uničiti in zagospodariti nad vsem. Paradoksalno doživijo usodo svojih žrtev! Uničeni ne bodo, kajti znano je, da se vračajo v letošnji božični epizodi doktorja oziroma doktorice, če sem politično korekten. A bo zato risana serija razjasnila dodatni del njihove zgodovine in vesolja nasploh?

Daleke si je leta 1963 izmislil scenarist Terry Nation in oblikoval Raymond Cusick kot nasprotnike drugega doktorja in v trenutku postali del britanske pop kulture. Verjetno ga ni ljubitelja znanstvene fantastike, ki jih ne bi poznal in jih neločljivo povezoval z doktorjem, saj imajo v Veliki Britaniji podoben kultni status kot stripi Alana Forda v našem prostoru. Kante s tankimi nerodnimi izrastki iz katerih na vse strani sipajo uničujoče laserske žarke, medtem ko se z visoko zvenečim raskavim zanje značilnim elektronskim glasom derejo »exterminate«. Njihova zgodovina je ravno tako podvržena spremembam, kot je bila doktorjeva. Večkrat naj bi že izumrli, a ker je potovanje v času in prostore osrednja nit, pravzaprav nič ni dokončno in podobno dogodki se lahko dogodijo neskončnokrat.

Zato ni nič narobe, če v tretji epizodi ostaneta samo še imperator in njegov svetovalec in glavni strateg. Bosta že našla način, kako se izviti iz katastrofalnega položaja. Zaradi sodobnega sloga animacije je verjetno primernejše za nekoliko starejše gledalstvo, pri čemer je ozadje dobro poznati, a ni obvezno saj ima zgodba, zaključeni začetek in konec. Verjetno je smisel počakati, da bo na voljo vseh pet epizod, kajti te imajo tendenco razburljivega zaključka, ki se razplete v naslednji in morate potem cel teden preživeti v nevednosti.

  • Kaj: Animirana serija Daleks!
  • Kje: Kaj vem? Morda brezplačno na Youtubu in spodaj pod člankom!
  • Ocena: 4+ (Legendarne vesoljske kante so zanimive kadarkoli in kjerkoli! Preprosto se jih nikdar ne naveličaš.)
  • Priporočilo: Kar je povezano z »doktorjem« je nujno »čtivo« vsakega pravega znalca znanstvene fantastike.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.