Dacia Jogger je napol Sandero in napol posodobljeni Lodgy
Matjaž Ropret 4. septembra 2021 ob 10:55

Dacia je že pred začetkom avtomobilske razstave v Münchnu predstavila svoj najnovejši model Jogger, nekaj med enoprostorcem, SUV-jem in karavanom. Ta bo v bistvu zamenjal ne najbolj navdahnjenega Lodgyja, s precej boljšimi triki in več sloga, še vedno pa s pomanjkljivostmi v opremi in tehnologiji.

Jogger bo lahko pet- ali sedemsedežni avto in je glede na notranjo prostornost – čez nekaj dni bomo preverili, če je res tako izjemna – presenetljivo kratek. V dolžino namreč meri 4,55 m. Je pa dokaj visok – 1,63 m. Spredaj in pravzaprav vse do konca sprednjih vrat je enak kot že znani Sandero (Stepway), od tam naprej pa drugačen. Drugi par vrat se denimo odpira precej širše, zaradi vstopanja na zadnja dva sedeža, če je avto opremljen z njima. Pred njima je klop, ne trije samostojni sedeži. Tudi armaturna plošča in infozabavni sistem sta povzeta po Sanderu. Prav tako bo na voljo z določenimi »pustolovskimi« dodatki ozaljšana zunanjost, tukaj imenovana Xtreme.

Prtljažnik pri petsedežni izvedbi meri kar 708 l, pri sedesedežni pa 565 l s poklopljenima sedežema ali 160 l s postavljenima. Dostop do zadnjega para sedal je menda enostaven zaradi edinstvene prekucne narave klopi. Tudi prtljažna vrata se odpirajo visoko in so široka – zato tudi pokončne zadnje luči. Strešne sani pa so preklopne in lahko na hitro postanejo skoraj klasičen prtljažnik z nosilnostjo 80 kg. V kabini je za 24 l odlagalnih mest.

Za začetek bo na voljo dvojica motorjev. Povsem novi bencinski TCe 110 v kombinaciji z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in bencinski TCe 100 ECO-G, ki lahko deluje tudi na plin. TCe 110 je litrski trivaljnik z največjo močjo 81 kW (110 KM) in navorom 200 Nm. Leta 2023 prihaja še hibridna možnost z 1,6-litrskim bencinskim in dvema elektromotorjema, sekvenčnim menjalnikom brez sklopke ter baterijo s kapaciteto 1,2 kWh. Z drugimi besedami – točno to, kar smo že vozili v Renaultovih modelih Megane Conquest in Clio e-tech hibrid.

Tehnologija in aktivna varnost sta področju, kjer se najbolj pozna varčevanje. Osnovna oprema, kot v Sanderu, sploh nima osrednjega zaslona, ampak le ležišče za pametni telefon, na katerem ustrezna aplikacija prevzame vlogo prikazovanja radia in ostalega. Boljši nivo opreme je deležen 8-palčnega zaslona in sistema Media Nav, ki ga v Renaultovih modelih ne srečujemo več, ter možnosti za uporabo platform Android Auto in Carplay. Za doplačilo bo na voljo kamera za pogled na nazaj in prostoročno odklepanje.

Sveteče diode ustvarjajo svetlobo za dnevne luči in zasenčene žaromete, za »dolge« pa so še vedno odgovorne halogenke. Pri varnosti je glede na Lodgyja že zaradi bistveno novejše konstrukcijske osnove (CMF-B) napredek za skoraj svetlobno leto. Potem je tu še pomoč pri zaviranju v sili (ki pa ni popolnoma samodejno zaviranje). Aktivni regulator hitrosti pa bomo pri Joggerju ža iskali zaman.

Pričakujemo ga lahko marca prihodnje leto, cene naj bi se pričele nekje pri 15 tisoč evrih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja