Curve omogoča brezstično plačevanje s katerimkoli telefonom in banko
Matjaž Ropret 2. februarja 2022 ob 09:45

V korporaciji Huawei so se nedavno pohvalili s partnerstvom, ki so ga sklenili s »fintech« podjetjem Curve. Rezultat tega je vključitev istoimenske mobilne denarnice v tržnico AppGallery, ta pa omogoča brezstično plačevanje s telefonom. Proti koncu lanskega in v začetku letošnjega leta so še uporabniki te denarnice na drugih androidnih telefonih začeli opažati možnost njenega nastavljanja kot metode za brezstično plačevanje.

Testiranje nove serije mobilnikov Huawei P50 predstavlja dobro motivacijo, da sem Curve končno preizkusil. Storitev sicer obstaja že nekaj let in v osnovi ponuja združevanje več bančnih kartic v eni. Kar poenostavlja rokovanje z njimi, saj je dovolj, če nosiš s seboj eno samo, za vsak nakup ali dvig na bankomatu pa se lahko odločiš, katero od povezanih kartic uporabiš. Zadeva je uporabna še v druge namene. Na začetku so jo nekateri naročali predvsem zato, da so obšli določene zemljepisne omejitve oz. se kje predstavljali z denimo britansko kartico, čeprav niso imeli računa pri tamkajšnji banki. Zdaj so te možnosti bolj omejene, a še vedno je Curve eden od načinov, kako vpisati svojo kartico v sistem Apple Pay in brezstično plačevati s telefonom iPhone ali uro Apple Watch, čeprav nimaš kartice ene od bank, ki so del Applove mobilne denarnice. Enako bi veljalo za Google Pay, če bi bil ta na voljo v Sloveniji (in pred leti se je to dejansko dalo usposobiti).

Do nedavnega Curve ni ponujal svoje možnosti za plačevanje z uporabo tehnologije NFC v telefonu, zanašal se je na platforme, kot so Apple Pay, Google Pay in Samsung Pay. Morda je bila prav spodbuda Huaweija dovolj velika, da so se v podjetju odločili za lastno rešitev. Kolikor mi je znano, jo za telefone z »Googlovim« Androidom (GMS) ponujajo zgolj v državah, kjer ni na voljo denarnice Google Pay, za tiste s Huaweijevimi mobilnimi storitvami (HMS) pa seveda širše, po celotni Evropi.

Kdor torej želi v trgovinah in drugod plačevati s telefonom namesto s kartico, ima na voljo novo možnost. Najprej mora na svojo napravo prenesti aplikacijo, nato pa odpreti račun. Prvi korak je vpis telefonske številke, na katero prileti sms z enkratno vstopno kodo. Temu sledi vpisovanje svojih podatkov, nekaj potrjevanja in čez minuto ali dve je novi uporabnik že v aplikaciji. Nakar pride na vrsto najpomembnejši del »posla« – dodajanje prve kartice. Curve sprejema kartice Mastercard, Visa, Diners in Discover. Nova generacija debetnih Mastercard in Visa, ki so zdaj že zelo razširjene, je najbolj primerna za tovrstno povezovanje. Aplikacija po vpisu podatkov pošlje zahtevo banki, zato je treba vpis kartice potrditi v aplikaciji matične banke, nato je zadeva zaključena in lahko se odpravite v trgovino. Seveda je mogoče vnesti več kartic, to je tudi osnovni namen, in po pošti čez približno en teden pride še plastična kartica Curve. Zaradi nje je treba v aplikaciji opraviti še preverjanje istovetnosti, kar pomeni fotografiranje osebnega dokumenta in sebe. Med samim postopkom boste verjetno dobili opozorilo, da s fotografijo dokumenta nekaj ni v redu, a lahko to ignorirate, pritisnete naloži (upload), in če le kakovost ni preslaba, bo čez pet ali deset minut identiteta potrjena, kartica pa na poti. Morda bi se dalo storitev, brez fizične kartice, uporabljati celo brez potrditve identitete, prepričam pa sem, da bi aplikacija pogosto spomnila na to.

V vsakem primeru je mogoče s telefonom začeti plačevati takoj. Aplikacija tudi pomaga pri tem, da se nastavi kot privzeto »plačilno sredstvo«, kadar uporabnik prisloni mobilnik v terminalu POS. V praksi to pomeni, da je treba telefon zgolj odkleniti, približati terminalu in počakati sekundo ali dve, pa je nakup opravljen. Ker Curve uporablja metodo avtentikacije kupca na napravi (CDCVM), enako kot poznamo pri Apple Pay ali Garmin Pay, odpade še vpisovanje kode PIN (izbrane plačilne kartice) v terminal POS. Na velja pa to za brezstično dvigovanje gotovine na bankomatih (s telefonom, kajpada), ki zahtevajo PIN. Ne tistega »digitalizirane« kartice ali aplikacije, temveč kodo kartice Curve, ki jo je mogoče preveriti v aplikaciji (Account – Card Details – Card PIN).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vstop v samo denarnico je prav tako kot odklepanje telefona mogoč biometrično, s prstnim odtisom, v nasprotnem primeru je treba vtipkati štirimestni PIN, ki ga uporabnik nastavi med začetno prijavo. Denarnica je lahko naenkrat aktivna na enem telefonu. Če se uporabnik prijavi na drugem, ga na prvem izpiše. Vedno gre prijava s telefonsko številko, ni uporabniškega računa, se pa prenesejo podatki o karticah in nakupih.

Mobilna denarnica kajpak beleži vsa plačila, poskuša tudi uganiti, za kakšen nakup je šlo, lahko pa uporabnik to kategorijo vedno spremeni. Lahko si še nastavi, da ob vsakem plačilu dobi še e-pošto. Aplikacija je tudi kraj za izbiranje med karticami, vendar sem za zdaj vnesel zgolj eno, ki je še nimam v uporabi v kakšni drugi mobilni denarnici. Zanimiva je možnost, da si uporabnik še (do 30 dni) po nakupu premisli in slednjega pripiše drugi kartici. Te in še nekatere možnosti, ki jih tokrat nisem omenil, so sicer pomembna razlikovalna prednost storitve Curve, a verjamem, da bo za marsikoga osrednje in morda celo edino pomembno, da bo lahko s telefonom brezstično plačeval in morda še dvigoval gotovino.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.