Curve in mBills zaradi malverzacij v Wirecardu ostala brez kartic
Matjaž Ropret 26. junija 2020 ob 16:52

Predstavljajte si, da poskušate nekaj plačati, a vam terminal zavrača kartico (plastično ali digitalno na telefonu), v tistem pa dobite obvestilo, da je preklicana, ker so banki izdajateljici začasno preklicali licenco. Kaj takega se v običajnem bančnem svetu skoraj nikoli ne zgodi, danes pa so tako sporočilo dobili uporabniki kartic mBills Mastercard in Curve (Mastercard in Visa). Razlog je propad izdajatelja teh kartic, podjetja iz t. i. finančno-tehnološkega (fintech) sektorja Wirecard.

Težave za Wirecard so se začele pred dnevi, ko so v Nemčiji aretirali nekdanjega glavnega izvršnega direktorja Markusa Brauna. Ta je odstopil prejšnji teden, ko so revizorji ugotovili, da nikakor ne morejo najti 1,9 milijarde evrov, prikazanih v bilancah. Brauna tako obtožujejo prirejanja bilanc in tržne manipulacije, Wirecard pa je včeraj vložil zahtevo za stečaj. In danes je njegova britanska podružnica ostala brez bančne licence, kar je sprožilo domine pri vseh ponudnikih digitalnih finančnih storitev, vezanih na kartice tega izdajatelja.

Ponudniki, kot sta mBills in Curve namreč kartic ne izdajajo sami, kot jih banke, temveč najdejo partnerja z ustrezno licenco, ki to lahko počne v njihovem imenu. V svojih začetkih sta Wirecard uporabljala tudi najbolj prepoznavni »digitalni banki« N26 in Revolut, a sta se kasneje »osamosvojili«.

Obveščamo vas, da bo danes, 26. 6. 2020 vaša kartica mBills Mastercard prenehala delovati. Podjetje Wirecard Card Solutions Ltd., uradni izdajatelj plačilnih kartic mBills Mastercard, je namreč včeraj nenapovedano sprožilo insolvenčne postopke. A ne skrbite, v naslednjih dneh vam bomo poslali novo, brezplačno kartico,

so »komitentom« sporočili iz Petrolovega podjetja mBills. In še zatrdili, da je ves denar na varnem na fiduciarnih računih pri bankah v Sloveniji. Podobno so zapisali tudi v ponudniku Curve, ki je sicer nekakšen agregator različnih kartic:

Vaša kartica Curve in vse povezane transakcije ter denarne storitve so do nadaljnjega onemogočene. Zagotavljamo vam, da kmalu pričakujemo nadaljevanje ponujanja storitev, vendar utegne trajati nekaj dni. Vaš denar in podatki o kartici so na varnem pri nas.

Podobno kot mBills je tudi Curve pojasnil, da je britanski regulator finančnega trga odvzel licenco Wirecardu in da brez tega kartice ne morejo delovati. Obenem so uporabnikom priporočili, naj imajo pri sebi kakšno drugo kartico, dokler jim ne pošljejo nove. Težava bodo seveda tudi različne spletne naročnine in storitve, ki so vezane na preklicane kartice.

Menda je sicer Curve že pred nekaj meseci začel postopek migracije k drugemu izdajatelju kartic in očitno je podobno pri mBills. Verjetno reakcija uporabnikov, če bi se to zgodilo klasični banki, ne bi bila ravno razumevajoča. In večina bi se zgražala nad samo banko, četudi bi ta jasno povedala, da je pravi krivec nekdo v ozadju. Kar pa navsezadnje ljudi običajno ne zanima, zanje je kriv tisti, s komer so sklenili pogodbo. Zato bo zanimivo videti, kakšna bo reakcija v tem primeru.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vsekakor pa je primer pokazal, da bo centralna regulacija obstajala še dolgo. Še posebej zagovorniki kriptovalut so imeli na začetku veliko povedati o tem, kako bodo spremenile sistem in z opiranjem na potrjevanje transakcij skozi sistem veriženja blokov odpravile državno regulacijo. Kasneje so nekoliko utihnili, ker se je izkazalo, da seveda nobena država ne misli česar koli finančnega spustiti mimo regulatornih pravil, pa tudi, da je v kriptosvetu kar (presenetljivo?) veliko afer in malverzacij. Brez središčne avtoritete pač ne gre in to je se pokazalo tudi v najnovejšem primeru Wirecarda. Problem fintecha in vseh ponudnikov znotraj tega sistema pa je, da so absolutno premajhni za preživetje milijardnih goljufij. In ko »banka«, kakršna je Wirecard, pade, za seboj vsaj začasno potegne še vse, ki so povezani z njo. Uporabniki pa lahko le čakajo na razrešitev problema in se za naprej naučijo lekcije, ki bi jo pravzaprav morali vzeti že prej – vse storitve na osnovi fintecha so še vedno zgolj za zraven, vsaj nekje v ozadju je treba imeti še račun in kartice pri klasični banki.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Spet mesate hruske in jabolka – kriptosvet vs Curve/mBills
    Raje porocajte o dejanskih tezavah – da je ugledno podjetje ki kotira na nemski borzi lahko omogocila taksne zadeve (Manjko 4 mlr eur)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja