Cubot King Kong 3: Telefon za prave moške, ki mimogrede napolni še električni avto
Alan Orlič 13. decembra 2018 ob 08:29

Priznam, ne vem, kako je z vašimi otroci, a pri nas so razbita stekla in ohišja telefonov konstantno na dnevnem redu. Ti heci niso niti najmanj poceni, 50, 60 ali več evrov, ki gredo ponavadi iz mojega žepa, so praviloma pospremljeni s celim romanom navodil za primerno uporabo, a zgodba se zna hitro ponoviti.

V skupino potencialnih uporabnikov robustnežev spadajo še vsi poklici, kjer je dobro, da je telefon pri roki, a njegova varnost zna biti vprašljiva. In zgodovina prodajnih številk v Sloveniji dokazuje, da so tovrstni telefoni priljubljeni, se je pa izbira v zadnjem času zelo skrčila, zato je treba pogledati v spletne trgovine. Malo znani kitajski proizvajalec Cubot se je odločil rešiti problem tako, kot se Kitajci lotevajo: Pogledajo, kaj so naredili drugi, malo povzamejo in naredijo svoj izdelek za bistveno nižjo ceno. King Kong 3, kot so ga rahlo prepotentno poimenovali, spada med robustne telefone v vseh pogledih.

Zaslon z diagonalo petih palcev in pol ni med večjimi, a zaradi klasične obrobe telefon meri dobrih 16 cm. Za primerjavo, Huawei Mate 20 Pro ali iPhone XR, oba precej dolga, sta manjša. Baterija s kapaciteto 6000 mAh lahko služi tudi kot pomožni akumulator za električni avto, le še ustrezen USB priključek potrebujete in se nato brez težav peljete dodatnih 20 kilometrov. Vse to je skrito v dokaj oglatem in temu primerno debelem ohišju, ki je po robovih posejano s klasičnimi vijaki. Nazadnje ste kaj takega videli pri telefonu iz prejšnjega stoletja, ko smo telefone uporabljali predvsem za pogovore.

Pika na i je zatesnjenost ohišja po standardu IP68, ki pravi, da naj bi telefon brez težav zdržal pod vodo vsaj meter globoko. Glede na njegovo težo se je prej bati za vaše življenje, oziroma če ste potapljač, dodatne uteži boste lahko mirno pustili doma. Še nekaj obveznih tehničnih lastnosti:  NFC (hvalabogu), dva fotoaparata zadaj s 16 in dvema milijonoma pik, spredaj s 13 MP, 4 GB delovnega pomnilnika na 64 GB podlage za operacijski sistem in aplikacije, vse skupaj pa poganja Mediatekov osemjedrni procesor Helio P23. Nič posebnega, a zadeva zadovoljivo opravlja svoje. Operacijski sistem je seveda Android, različica 8.1. Zaenkrat kaže, da bodo tudi nadgradnje in popravki, zadnji paket je bil novembrski.

Za konec še uporaba. Dokaj oglati robovi in debelina ohišja bolj kot ne prosijo za dvoročno uporabo, poleg tega masa poskrbi, da ga ne boste hoteli imeti vsak trenutek v roki. Material je dokaj nedrseč in naj bi bil tudi odporen na padce z višine dveh metrov. Nekateri malo manj »kitajski« proizvajalci so se že naučili zavarovati priključek za polnjenje (USB-C!) brez gumijaste zaščite, Cubot še ne. Kvaliteta posnetkov glavnega fotoaparata je povprečna, kakšne živahnosti fotografije ne izkazujejo in hitro se prikrade šum. Dodatni 2 milijonski fotoaparat služi predvsem prepoznavanju globine. Preseneča cena, zaenkrat ga lahko še vedno dobite v predprodaji za 160 evrov (s poštnino Priority line preverjeno obide »carino«), končna cena naj bi bila 230 evrov, kar je vsaj glede zatesnjenosti ohišja in velikosti baterije še vedno dokaj ugodno. Če iščete trpežen in dokaj nezahteven telefon, zna biti tretji King Kong čisto spodobna izbira, za ostale pa bi vendarle priporočal kaj lažjega in manj oglatega. Konec koncev, smo skoraj v letu 2019.

Cubot King Kong 3
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.2

Naj kupim?

Robustnež za malo denarja zna biti čisto spodoben mladinski ali gradbeniški telefon, kjer so padci in udarci pravilo in ne izjema. Ampak pozor – nikakor ne spada v kategorijo majhnih in lahkih!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja