Crosscall Trekker X4: Kako se obnese vgrajena akcijska kamera (#VIDEO)
Marjan Kodelja 22. marca 2019 ob 12:03

Za univerzalne naprave od pamtiveka velja, da naredijo vse, a nič prav dobro. Pametni telefoni so rek obrnili na glavo. Trajalo je, a so boljši od cenenih fotoaparatov. Ali to pomeni, da bodo v naslednjem koraku asimilirali še akcijsko kamero, ko je to storil pametni telefon Crosscall Trekker X4?

Francosko podjetje Crosscall izdeluje zanimive, predvsem pa povsem drugačne pametne telefone, kot pravijo, za ljubitelje dejavnosti v naravi. Trdoživi, kot so, so jim res pisani na kožo, a bi morda bilo bolje, če bi jih oglaševali kot telefone za obrtnike in ljubitelje narave. Lažje bi jih prodali. Vikend ljubitelji narave namreč raje s sabo vzamejo Samsunge, Huaweie ali Apple, ker snemajo boljše fotografije, ne pa napravo, ki jo v ljudskem besednjaku še najbolj opisuje beseda “cegel”. Veliko ohišje pa ima kajpada tudi prednost. Dovolj je prostora za dodatke, ki jih v druge telefoni ni mogoče vgraditi in večjo baterijo, ki se je nihče pri zdravi pameti ne brani. Še vedno pa so tudi “robustneži” pametni telefoni, mali žepni računalniki, zato lahko od njih pričakujejo enako, kot od podobno zmogljivega telefona v manj blindiranem ohišju.

Velik, težek in malo vesoljski

Zaradi velikega in težkega ohišja je težko govoriti, da lepo sede v dlan, razen če morda ta ni nadpovprečno velika. O kakšni enoročni uporabi ni treba niti razmišljati. Estetika telefona pa ni napačna, s pravokotnimi koti in škatlastim videzom spominja na oblikovalske zakonitosti igričarskih prenosnikov. Oblikovalci pa so se posvetili tudi podrobnostim, ki imajo največkrat dvojni namen. Pasova z grobo plastiko ob straneh hrbtišča razbijeta siceršnjo monotonost gladke površine, telefon pa ne drsi iz potne roke, trapezne vdolbine pa poživijo robove, dve pa sta “trdnejši”, saj se vanje zatakne plastični vmesnik, s katerim telefon pritrdimo na držala različnih namenov. 

Tipke, na levem sta za nadzor glasnosti, na desnem robu pa za vklop in za fotografiranja, so dovolj velike, pa tudi odzivne. Hiter in natančen je tudi čitalnik prstnega odtisa v tipki za vklop, težava je bolj kot ne velikost naprave. Zelo težko ali celo nemogoče jo je prijeti z eno roko, nato pa brez preprijemanja položiti pravi prst v pravem položaju na tipalo in odkleniti telefon. Je pa tipalo tam, ker na hrbtišču zaradi velikega objektiva akcijske kamere in priključka za dodatke, ni primernega mesta.

Ohišje telefona je zaščiteno proti vodi in prahu (standard IP68), zdržati mora vsaj eno uri do globine dveh metrov. Zaradi tega sta priključek za slušalke (3,5 mm) in USB tip C prekrita s pokrovčkoma iz gume. Izvedba z vijakom pa na prvi pogled ni najlepša, kaže pa na možnost zamenjave, če se jim kaj slabega pripeti. Ni pa ji najlažje “odpreti”, pa še paziti moramo, da sta po uporabi trdno potisnjena na svoji mesti. Običajna pa je izvedba ležišča za kartico SIM, kjer je prostor tudi za dodatno spominsko kartico, ki je zaradi akcijske kamere bolj kot ne nujna.

CrossCall Trekker X4
 • ROBUSTNOST OHIŠJA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • AKCIJSKA KAMERA
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • CENA
3.6

Naj kupim?

Trekker X4 je malo dražji od recimo temu tekmecev v srednji kategoriji, torej modelov, ki so opremljeni s podobno zmogljivimi procesorji in imajo podobne tudi druge tehnične podatke. Vendar ti nisi trdoživi, pa tudi akcijske kamere nimajo. Morda je zaradi nje res primeren za adrenalinske navdušence, vendar bi ga znali ceniti tudi obrtniki oziroma delavci, ki večino časa preživijo na prostem, zaradi narave dela pa je pomembno, da je telefon vzdržljiv.

Zmogljivostno v zlati sredini

Trekker X4 je za CrossCall premijski model, a po tehničnih zmogljivostih, se uvršča med tipične telefone srednjega razreda. 5,5 (14 cm) palčni zaslon tehnologije IPS in polne HD razločljivosti je dovolj svetel, da je viden tudi pod neposredno sončno svetlobo, le vidni kot ni najboljši. Ko ga pogledaš pod kotom postane temnejši, verjetno pa je razlog v zaščitnem steklu nad njim. Je tudi še klasičnega razmerja 16:9, kar se kaže tudi v merah telefona. Ker je velik že zaradi trpežnejšega ohišja, bi bilo morda bolje, če bi se odločili za ožji zaslon, kajti potem bi bilo telefon tudi lažje upravljati z eno roko. Soliden je tudi prikaz barv, saj ni opaziti pretiravanja v nasičenosti barv.

Snapdragon 660 mehko in brez zatikanja poganja tako sistem kot tudi večino aplikacij. Operacijski sistem Android 8.1, različica 9 bi bila v vseh pogledih boljša in morda bo kmalu na voljo nadgradnja, je oblečen v čist uporabniški vmesnik, v katerem ni prav nobene nepotrebne aplikacije. Tudi zato je skakanje med njimi, predvajanje video posnetkov ali pregledovanje fotografij mehko, (samo) 4 GB pomnilnika RAM pa se ne kaže kot morebitna pomanjkljivost. Ima pa telefon le 64 GB pomnilnika, kar je (pre)malo, ko v enačbo vključimo akcijsko kamero in njene posnetke. Dodatna kartica SD (so 256 MB) je skoraj nujna, a potem ni mogoče imeti v telefonu dveh kartic SIM. Zaradi kamere bi bilo morda celo bolje, če bi bilo ležišče za pomnilniško kartico ločeno, kajti potem bi bilo kartice tudi lažje izmenjevati.

Ker je ohišje veliko, je velika tudi baterija, ki s kapaciteto 4400 mAh in procesorjem srednje kategorije obeta vsaj dva dneva srednje zahtevne uporabe. V stanju pripravljenosti pa telefon zdrži še mnogo dlje. Telefon je opremljen s hitrim polnjenjem (dve uri do polne baterije), brezžičnega ni in vprašanje je, koliko je v takšnem telefonu sploh potreben. Odveč pa tudi ni, da je temperaturno območje delovanja med -25 do +55 stopinj Celzija, kar je daleč širše temperaturno območje, kot ga ima večina pametnih telefonov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Običajni in še akcijska kamera

Poleg akcijske kamere, ki zna narediti tudi fotografijo, je zadaj še ena čisto običajna kamera, dve pa sta tudi aplikacije. Zadnja kamera se z 12 milijonskim tipalom ter brez podpore umetne inteligence ne more meriti z nekaterimi modeli telefonov srednje kategorije. Res pa je, da morda ravno zaradi tega ni opaziti pretirane izumetničenosti fotografij. Barve nisi preveč poudarjene, prej takšne, kot jih vidimo za lastnimi očmi, robovi ne preveč izostreni, fotografije pa ne preosvetljene, žal pa nimajo veliko dinamike in zaradi nižje ločljivosti, tudi ne veliko podrobnosti. Fotografije v dobrih svetlobnih razmerah so sicer dobre, pomanjkanje svetlobe pa se hitro pokaže v digitalnem šumu in neostrih posnetkih. Podobno velja tudi za 8 milijonsko prednjo (selfi) kamero, pri kateri pa bo ženski del populacije, verjetno pa tudi dobršen del moških, pogrešal raznovrstne lepotne učinke.

Z običajnima kamerama kajpada lahko posnamemo video, a nima večjega smisla, saj je akcijska veliko primernejša z njo pa lahko fotografiramo celo med snemanjem videa. Ideja, da je bolje imeti eno napravo namesto dveh, do neke mere celo drži vodo. Ni pa popolna. Trekker je preprosto prevelik in pretežak, da bi z njim v roki oziroma z nosilcem na torzu tekli ali ga pritrdili na čelado, pritrjen na krmilo kolesa pa ne moti. V tem primeru lahko prevzame še naloge navigacijske naprave in morebiti s pravo aplikacijo tudi beležnika dejavnosti (športne ure). Kamera ima vidni kot do 170 stopinj in zaradi njega so robovi “slike” popačeni, izkrivljeni. Aplikacijo xCam, ki so jo spisali zanjo, popačenja odpravi, posnetke pa lahko v njej tudi uredimo ter delimo. Videoposnetke lahko snemamo tudi v ločljivosti 4K, vendar je priporočljiva polna HD, kajti potem kamera na sekundo posname 120 sličic (pri 4K 30 na sekundo). Vidni kot kamere lahko spremenimo, pri čemer je najožji 88 stopinj, izberemo pa lahko tudi pogled ribjega očesa. Z aplikacijo lahko posnetke uredimo, sestavimo in pretvarjamo in tozadevno bi se močnejši procesor in večji RAM bolje odrezala. Saj ne, da obstoječi procesor ni kos zadevi, se pa med delom kar občutno greje, proces bi bil hitreje izveden. Žal pa bi to pomenilo, da bi bil telefon dražji, zato se mi zdi izbran kompromis kar posrečen. S pomočjo aplikacije posnetke tudi delimo, bodisi na družbenih omrežjih, jih pošljemo prijatelju ali prenesemo v oblačno shrambo.

Uporabe kamere in aplikacije se je za najboljše rezultate treba navaditi. Tudi zanjo pa velja, da je pregledna, minimalistična in preprosta, po nekaj običajno neuspešnih poskusih, postajajo video posnetki vse boljši. Njihova kakovost pa je odvisna tudi od svetlobnih pogojev, a se Sonyev 12 milijonsko tipalo večinoma solidno obnese, nekaj pa dodata velik objektov ter šest osna stabilizacija slike. Čudežev pa ni pričakovati. Tudi večina samostojnih akcijskih kamer se ne odreže najbolje, ko so svetlobne razmere slabe.

HVALIMO
 • Dober in glasen zvočnik.
 • Univerzalni priključek X-Link za dodatke, ki jih na mestu drži magnet.
 • Akcijska kamera med snemanjem drži horizont v vodoravni ravnini.
 • Številna tipala, med drugim tipalo UV svetlobe in vlage.
GRAJAMO
 • Slabša kakovost videa akcijske kamere v slabih svetlobnih razmerah.
 • Nekoliko “konfuzna” aplikacija X-CAM.
 • Staro (16:9) razmerje zaslona.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja