Crosscall Action-X3: Za neprevidne in radovedne
Matjaž Ropret 7. marca 2018 ob 08:46

Med slovenskimi uporabniki so robustni, odporni telefoni precej bolj priljubljeni kot v večini ostalih evropskih držav. Očitno imamo večji odstotek državljanov, ki jim taki pripomočki pridejo prav službeno ali jih imajo radi zaradi prostočasnih dejavnosti. Toda v zadnjih letih prav veliko izbire nimajo, sploh ne pri operaterjih, v spletnih trgovinah s kitajsko robo se morda še kaj najde, a je kakovost vprašljiva. Zato je zagotovo zanimiva znamka Crosscall. Preveril sem njen izdelek Action-X3.

To ni prvi telefon tega francoskega proizvajalca, ki sem ga preizkušal. Nad prvim nisem bil pretirano navdušen, drugi je bil potem bistveno boljši, a nekoliko prevelik in predrag. Action-X3 pa sodi v spodnji del srednjega cenovnega razreda in odpravili so precej pomanjkljivosti prejšnjih modelov, zaradi česar bo zagotovo privlačen za večji krog potencialnih kupcev. Pri takih telefonih je prva in najpomembnejša lastnost zasnova in izdelava ohišja. Znova sicer lahko ugotovim, da je velikost glede na zaslon precejšnja, prav tako masa (čez dvesto gramov), ampak o odpornosti na padce in vodo ni dvoma, navsezadnje se ponaša z vojaškimi standardi, IP68 in še kakšno oznako. Nisem ravno peljal z avtom čezenj, toda mete na led, zakopavanje v sneg in podobne poskuse je preživel brez prask. In najbolj sem vesel dejstva, da tokrat trpežnosti niso dosegli na račun izgleda. Predvsem zaslona, kar je pogosto pri takih naprav velik problem, ker dodatna zaščita zmanjšuje svetilnost in kontraste, toda ta ekran je dovolj svetel, jasen in barvit. Pa tudi sam telefon izgleda dovolj zanimivo in drugačno. Crosscall že ves čas kombinira klasično črno z živordečimi vstavki in poskuša razgibati podobo z nenavadnimi liki, kakršne najdemo pri zvočniku in še kje. Večinoma so rezultati kar všečni.

Aplikacija X3 Sensors ponuja kompas in izpis različnih tipal.

Na zadnji strani bo verjetno večina hitro opazila krogec in se vprašala ali je to samo še en dizajnerski element ali mogoče vendarle namiguje na kakšno morebiti uporabno dodatno funkcionalnost. Na srečo je to res magnetni »priključek«, prek katerega je mogoče telefon polniti, ga postaviti na nosilec in podobno. Na žalost pa podstavka za tovrstno polnjenje brez vtikanja kabla ne prilagajo v osnovni komplet, ampak ga je treba dokupiti. Tako ga tudi nisem mogel preizkusiti. Je pa tokrat vtikač za polnjenje USB-C in lažje je priti do njega, saj gumijasti čep ni več tako zoprn za »odpiranje«.

Še vsaj dve nevsakdanji funkcionalnosti ima ta Crosscallov mobilnik. Radijski sprejemnik (FM) danes ni več ravno pogost. A seveda nič posebnega. Zato pa ima vgrajenih nekaj dodatnih tipal, njihov prikaz pa združen v eni aplikaciji X3 Sensors. Tako si lahko uporabnik ogleda kompas, merilnik pospeška, koordinate z gps-a, bližino, svetlost in podatke o bluetoothu, omrežju ter bateriji.

Kaj pa tisto, kar je sicer pomembno pri pametnem telefonu? Kot rečeno je zaslon soliden, je pa z ločljivostjo HD pri petih palcih diagonale bolj povprečen za današnje čase. In je tudi daleč od trenutnega trenda glede velikosti in razmerja stranic. Zunaj pa bi tudi lahko bil bolje viden, čeprav je napredek v primerjavi s prejšnjimi opazen. Enako velja za fotoaparat. Pri Crosscallih sem imel doslej težave z zanesljivostjo aplikacije za fotografiranje in vse skupaj je bilo prepočasno. Kar je pokvarilo izkušnjo, še preden se je uporabnik sploh lahko ukvarjal s kvaliteto posnetkov. Tokrat je aplikacija delovala, kot je treba. In fotografiranje je bilo kar hitro, še vedno pa obdelovanje v načinu HDR vzame kakšno sekundo ali dve. Vendar so rezultati toliko boljši v tej nastavitvi, da se splača potrpeti. Fotografije še vedno ne bodo nikogar sezule, prav tako ne ponujene funkcionalnosti, ampak kakovost je ravno še dovolj dobra za ta cenovni razred.

Zmogljivosti so podobno mešana zgodba. Pomnilnika in prostora za podatke je dovolj, procesor pa bi lahko bil naprednejši. Sicer zaradi povprečne ločljivosti zaslona in dokaj čistega Androida ni tako velikih težav in tudi pričakovanja uporabnikov verjetno ne bodo previsoka, zato kakšnega večjega razočaranja ne bo. In pravzaprav za vsakdanja opravila telefon deluje kar tekoče. Se pa hitro pozna, da nima toliko zaloge, in pogosto mu pač vzame več časa, da oddela vse zahteve. Zato pa je trajanje baterije zelo dobro, nikakršnega problema ni zdržati dva dni med polnjenjema.

Še vedno nisem povsem prepričan, če ni boljša možnost kupiti dober običajen telefon in konkreten vodotesen, robusten ovitek zanj (denimo Otterbox, Lifeproof ali kaj podobnega). Toda Crosscall počasi izboljšuje svoje telefone, njihove specifikacije in delovanje, in ob pomanjkanju izbire v tem segmentu njegovih modelov ne gre prehitro odpisati. Čeravno so malce precenjeni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja