ČRNI PETEK: Pregled telefonov v Telemachovi akciji
Matjaž Ropret 20. novembra 2023 ob 12:17

Telemach ima v »črnopetkovski« ponudbi zelo različne telefone treh znamk in tudi nekaj pametnih ur. Nižje cene veljajo ob vezavi za 24 mesecev. Pogledali bomo, kako je z mobilniki v tej akciji.

Najbolj markantna med vsemi sta Samsungova Galaxy Z Fold5 in Galaxy S23+, pa morda še Honor Magic5 Pro, a do njega pridemo kasneje, začeli bomo z najdražjim, torej s Foldom. Prepogljivček pete generacije je v različici z 256 GB prostora za podatke, ki bo skoraj zagotovo zadostovala vsem, razen uporabnikom z zelo specifičnimi potrebami, ti lahko posežejo po 512 GB, cenejši 240 evrov od običajne cene v najvišjem naročniškem paketu (Največ). V primerjavi s prejšnjo generacijo so ga konkretno izboljšali na nekaj zelo pomembnih področjih. Tečaj je še bolj premišljen in zdaj se zaradi tega naprava zapira brez špranje ter je posledično tanjša in bolj šik. Hlajenje (zmogljivejšega) procesorja je bolj učinkovito, s tem pa je Fold še bolj suvereno pri vrhu najbolj primernih telefonov za gejmerje. Če si ga zelo želiš, je zdaj kar dobra priložnost za nakup.

Galaxy S23+ letos ni tako zelo očitna dobra vrednost za denar v višjem cenovnem razredu kot je bil lani Galaxy S22+, pa vendar ga ne gre prehitro odpisati, še posebej, kadar mu znižajo ceno. Pridobil je procesor Snapdragon, kar glede na Exynose predstavlja precejšen napredek, tudi pri kakovosti fotografije in videa, ne zgolj pri zmogljivostih in trajanju baterije. Še vedno gre za izredno kompetenten mobilnik, vseeno pa že pozimi z S24+ pričakujemo kaj konkretno novega.

Galaxyja A14 in S21 FE preskočite. Prvi je eden od tistih v nehvaležni poziciji, ko ne dosti dražji (gledano na absolutni znesek, ne odstotkovno) nudijo bistveno več, drugi pa je že močno v letih in sredi decembra končno dobiva (že pred časom predstavljenega) naslednika.

Oba telefona Xiaomi v tej akciji sta med mojimi ljubšimi – iz l. 2022. Sta namreč lanska modela in iskreno povedano ne vem, od kod so ju potegnili semkaj. Ne rečem, da nimata določenih adutov, in v nekaterih pogledih sta mi celo bolj všeč kot naslednika. Xiaomi 12 je izjemno prijeten za uporabo z ukrivljenim zaslonom – letošnji 13 ima ravnega in tudi oglato ohišje –, še posebej za ljubitelje majhnih telefonov, in premore bolj ali manj vse, kar si želimo, z izjemo pravega teleobjektiva. Toda njegova težava je dokaj požrešen procesor Snapdragon 8 prve generacije, zaradi česar je avtonomija baterije povprečna. To težavico sicer v pretežni meri omilita hitro polnjenje (66 W) in možnost brezžičnega. Tudi zaslon je pri nasledniku mnogo kvalitetnejši, še posebej glede prikaza bele barve in njenih odtenkov.

Pri »lahki« izvedbi je Xiaomi šel v nasprotno smer. Medtem ko je bil 12 Lite oglat in z ravnim zaslonom, je 13 Lite prijetno zaobljen in z ukrivljenim zaslonom. Žal ima zgolj mono zvočnik, kar je korak nazaj od prejšnjih stereo zvočnikov, toda v vsem ostalem, z izjemo baterije, kjer smo tam-tam, smo večinoma videli napredek. Zato morda lanski model ni več tako zelo zanimiv.  

Četudi je 12 res simpatičen telefon in sem ga kakih deset mesecev uporabljal za svojega primarnega ter bil z njim zelo zadovoljen, nakupa vseeno ne priporočam, saj cena ni tako spektakularna, v bistvu je celo višja kot v akcijah pred enim letom, novejši procesorji pa so pokazali, da je bil Snapdragon 8 prve generacije dejansko preveč energijsko požrešen. V kolikor vam večji telefon ne predstavlja problema in lahko pogrešite brezžično polnjenje, boste zelo verjetno na boljšem z modelom 13T. Po drugi strani je 12 Lite lahko še vedno soliden nakup, toda še malenkost cenejši Redmi Note 12 Pro 5G v praksi ni dosti slabši in bo verjetno imel podporo s posodobitvami programske opreme leto dlje.

Od modelov Honor lahko Magic5 Lite opišemo zelo na kratko. Lep, s kakovostnim ohišjem in vzdržljivo baterijo, a podhranjenim procesorjem in povprečnimi kamerami. »Pravi« Magic 5 Pro je seveda popolnoma drugačna zver, saj v marsičem parira Samsungovemu Plusu ali ga celo prekaša, denimo pri kateri od kamer (vendar ne vseh in zagotovo ne pri snemanju videa). Še najmanj nam je všeč ohišje z izrazito izboklino za foto-video sklop, čeprav je lepo zaobljeno, saj je telefon velik in težak. Honor je v zadnjih letih bistveno izboljšal svojo programsko opremo, toda obljuba glede posodobitev še vedno ni na ravni Samsunga. Težava tega telefona je v tem, da za enako ceno – tako je tudi zdaj v akciji – težko prevlada nad »varno izbiro« bolj uveljavljene znamke. A kdor se bo vseeno odločil zanj, bo skoraj zagotovo navdušen.

Honor 70 je podobno kot Xiaomi 12 Lite prejšnja generacija, vendar s to razliko, da je novejši 90 na videz skoraj popolnoma enak. Napredoval je procesorsko in pri glavni kameri, širokokotna pa je bila na 70-ici celo boljša. Slednji je za enak denar kot Xiaomi 12 Lite, s katerim si delita sličen procesor, bolj prijeten za držanje in nudi večji ter lepši zaslon (oba sta sicer 120-herčna). O tem, pri katerem se kamere izkažejo bolje, bi lahko razpravljali, glede trajanja baterije in hitrosti polnjenja pa sta zelo izenačena.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja