ČRNI PETEK: Najboljše ponudbe iz A1 Nakupovalnice
Matjaž Ropret 16. novembra 2023 ob 12:45

V trgovini operaterja A1 Slovenija so predstavili njihovo ponudbo za letošnji »črni petek«, mi pa smo izbrali tisto, kar se nam zdi najbolj atraktivno.

Nakupovalnica prinaša akcije na več področjih tehnološke opreme, morda presenetljivo še najmanj pri telefonih. Vsi izdelki imajo dvojno ceno. Eno za plačilo na obroke, pri čemer se je treba vpisati v svoj uporabniški račun Moj A1, da lahko operater znesek doda k mesečni položnici za siceršnje storitve. Ta opcija je torej za naročnike. Druga cena je za takojšnje plačilo v celoti. Ta je še za deset odstotkov nižja in to gledamo pri vrednotenju, kako dobra je posamezna ponudba.

Med mobilnimi napravami velja izpostaviti pametne ure Samsung Galaxy Watch 6 in Apple Watch Ultra. Pri prvih so na voljo različni modeli, običajna Galaxy Watch 6 v dveh velikostih, pri čemer ima večja (»moška«) 44 mm večji popust in je za 270 evrov precej ugodna. Sama ura sicer počne vse tisto, kar od nje pričakujemo, od natančnega beleženja aktivnosti in spanja, pred prikazovanja obvestil in poganjanja različnih aplikacij do možnosti brezstičnega plačevanja (Google Pay). Letos so tudi opazno izboljšali trajanje baterije, tako da ure ni treba polniti čisto vsak dan. Manjka ji, vsaj za moj okus, le luneta okrog zaslona, ki pa jo premore Galaxy Watch 6 Classic, in to vrtljivo, kar olajša pomikanje po vsebini zaslona in izbirnikih. Ta izvedba je tudi na voljo v dveh velikostih za 324 ali 351 evrov, kar tudi nista slabi ceni.

Apple Watch Ultra je na voljo za 792 evrov, kar predstavlja nekaj več kot sto evrov prihranka v primerjavi z drugo generacijo, ki ni prinesla ničesar zares pomembnega, zgolj svetlejši zaslon in malenkostno izboljšan procesor. Vse ure Ultra imajo povezljivost v mobilna omrežja, ki sicer v Sloveniji še vedno ne deluje, a se po naših informacijah na tem področju nekaj premika.

Na voljo so sicer tudi ure Garmin in Huawei, nekatere za dokaj solidne cene, vendar med njimi nismo našli kake, ki bi nas res pritegnila.

Izvrstne popolnoma brezžične slušalke Samsung Galaxy Buds2 Pro so na voljo za 144 evrov in čeprav se lahko odločite tudi za malce cenejše Galaxy Buds FE je razlika v ceni premajhna glede na občutno razliko v zvoku, aktivnem dušenju hrupa, udobju nošenja in ostalih lastnostih. Všeč nam je tudi zvočna letev Sony HT-G700 za 306 evrov, saj od sebe da veliko in podpira prostorski zvok Dolby Atmos. Od dražjih letev je zanimiva Samsung HW-Q800C.

Presenetljivo veliko dobrih nakupnih priložnosti je pri televizorjih, ali pa morda ne, ker je na tem področju običajno precej dogajanja v času črnega petka. Izstopa zagotovo orjaški, 98-palčni (249 cm) TCL 98P745 za vsega 1.800 evrov. Ne bomo se pretvarjali, da vemo, kako dobro sliko ima, toda glede na to, da podpira spremenljivo osveževanje do 144 Hz in vse formate HDR ter ima osvetlitev od zadaj (ne od strani), zagotovo ni iz nižjega kakovostnega razreda.

Še en televizor istega proizvajalca (ki je, mimogrede, globalno zelo močan, le v Sloveniji se doslej ni uveljavil) nam je padel v oči. Za tiste, ki si želijo nekaj »normalno« velikega. To je 65C805 z zaslonom diagonale 65 palcev (165 cm), kot pove že oznaka, in zaslonom mini LED za 764 evrov. Glede na tehnične lastnosti – tudi to so na voljo polni priključki HDMI 2.1 in spremenljivo osveževanje do 120 Hz, Dolby Vision in ostali formati HDR ter operacijski sistem Google TV – je cena naravnost fantastična.

Kdor morda bolj zaupa znamki Hisense, pa lahko izbere prav tako izvrstnega U7KQ. Za diagonalo 165 cm bo odštel 797 evrov, za 139 cm pa 648 evrov. Tudi v tem primeru gre za zaslon mini LED, ki z izjemo živahnosti barv zelo dobro konkurira dvakrat dražjim televizorjem OLED. Kdor pa želi prestižno napravo v dnevni sobi, ima na voljo dva odlična Sonyjeva modela. XR65A80L je vstopni OLED te znamke in je zdaj na voljo za nekaj več kot dva tisočaka, kar je dobra cena za diagonalo 165 cm pri Sonyju. Za dobrih 1700 evrov pa se dobi model KD75X85L, torej velikanski, 75-palčni (190 cm) zaslon s polnim neposrednim zatemnjevanjem (osvetlitev LCD-ja od zadaj). Tudi Sony za televizorje uporablja operacijski sistem Google TV.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja