ČRNI PETEK: Letošnji popusti za Applove naprave so za odtenek bolj obetavni kot običajno
Matjaž Ropret 7. novembra 2022 ob 10:34

Prihaja t. i. črni petek, ameriška potrošniška domislica, ki se je raztegnil kar v cel november večjih in manjših popustov za elektronske naprave in v zadnjih letih še skoraj vse drugo. Izdelki Apple vsaj prek uradnega uvoznika za Slovenijo običajno niso bili deležni posebej atraktivnih cen, toda letos se iz prve runde štirih z znižanimi cenami celo da izpostaviti dva kot dober nakup.

Pogosto pri črnem petku vidimo taktiko, da trgovci pred tem določene izdelke, ki so že bili »v akciji«, postavijo nazaj na izhodiščne cene, nakar jih znova znižajo ali ponudijo kode za popuste, s čimer je znesek nazadnje podoben ali enak, kot je že bil. Pri Applovih napravah pa smo v preteklosti, in tudi letos bo podobno, videvali predvsem smešna znižanja za nekaj deset evrov, ki pa so jih oglaševali kaj najboljše kupčije kadarkoli.

Tako denimo pocenitev slušalk Airpods za 24 evrov na še vedno mnogo pretiranih 146 evrov zlahka pade v kategorijo »kar nekaj.« Medtem ko iPhone 11 tri leta po prihodu na trg sploh nima več kaj početi v prodaji, kaj šele za 600 evrov (namesto 674, a vsaj s 128 GB prostora za podatke). Jasno je seveda, zakaj ga ohranjajo v ponudbi, saj so vsi novejši modeli blizu ali precej čez tisoč evrov, treba pa je ponujati tudi nekaj za tiste z manjšo kupno močjo.

Vseeno se iPad devete generacije (64 GB) za 370 evrov in Macbook Air M1 (256 GB) za 1150 evrov zdita dokaj v redu nakupa. Še posebej iPad, kajti Apple je hudo zasolil cene svojim tablicam, ki so po mojem mnenju še vedno daleč pred androidnimi v zmogljivostih, trajanju baterije, naboru kakovostnih aplikacij, dolgotrajni podpori s posodobitvami programske opreme in nasploh dolgoživosti, saj jih večina kupcev nemoteno ali kvečjemu z rahlim pritoževanjem glede upočasnjevanja uporablja še precej let po tistem, ko bi bile konkurenčne samo še za odvoz na zbirni center. Novi iPad je nesporno naprednejši, z večjim zaslonom in boljšo izkoriščenostjo prostora, seveda tudi novejšim, čeprav ne najnovejšim procesorjem, toda njegova izhodiščna cena za model s 64 GB v Sloveniji znaša 638 evrov, za 256 GB pa naraste že na 850 evrov. Zelo podoben, vendar še zmogljivejši in z lepšim zaslonom opremljeni iPad Air se začne pri 845 evrih in z višjim nivojem podatkovnega pomnilnika stane 1053 evrov. Vse te cene so za različice Wi-Fi, kajti za povezovanje v mobilna omrežja je pri vsakem treba dodati še dobrih 200 evrov.

Za običajno tablično rabo, ki vključuje brskanje po spletu in družabnih omrežjih, pregledovanje in morebiti pisanje e-pošte, nadomeščanje televizorja, mogoče igranje iger in še kakšno drugo zabavo, med omenjenimi tablicami ne bo zaznavne razlike. Zato je skoraj 270 evrov, kolikor je dražji letošnji model, vsekakor bolje nameniti za kaj drugega, da o ostalih sploh ne izgubljam besed. Tudi tistih 64 GB bi za nameščanje aplikacij moralo zadoščati, pa tudi za kakšno občasno serijo ali film, ki bi si jo ogledali brez internetne povezave. Skok na 256 GB stane absurdnih 318 evrov. Kaže pa cena slednje različice (688 evrov) na to, da utegne osnovi iPad kasneje v resnici stati približno 470 evrov, ne več 426, kot je bil pred zdajšnjo akcijo. Kajti tudi v tujini ga je Apple uradno postavil na 429 evrov, pred tem pa je bil približno toliko, kot za črni petek stane v Sloveniji. Na nemškem Amazonu, kjer ostalih devete generacije sicer ta čas ni na zalogi, se da dobiti sivega 256 GB za dobrih 500 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Macbook Air je prav tako v novi izdaji s procesorjem M2 modernejši kot tega z M1, ki je v akciji. Pri tem je procesor še najmanj pomemben, kajti brez aktivnega hlajenja tako ali tako ni mogoče izkoristiti hitrostne prednosti, ki jo novejši čip prinaša, poleg tega malokdo model Air uporablja za res zahtevne naloge, kot je denimo resno montiranje videa ali 3D-oblikovanje. Za 99 odstotkov ciljne publike je verjetno celo M1 »prehud« procesor. Pozna pa se, da je Macbook Air M1 imel še »staro« ohišje in opremo, enako kot z Intelovimi procesorji. Toda prenovili ga niso dolgo pred tem, zato je še zdaj dokaj sodoben. Model z M2 ima sicer večji zaslon, ob tem, da je sam prenosnik manjši in lažji, a tudi za M1 bi težko trdil, da je premajhen. Razlike ne odtehtajo skoraj 500 evrov razlike v ceni (osnovni Macbook Air M2 namreč stane 1629 evrov). Za tiste, ki vedo, da ne bodo mogli shajati z zgolj 256 GB diska SSD – Apple bi osnovo res moral zvišati na 512 GB – je smiselno, da resno razmislijo o modernejšem modelu M2. Kdor pa meni, da mu zadošča osnovni nivo vgrajenega prostora, in bo za dodatnega pač priključil zunanji disk, pa bo verjetno več kot zadovoljen tudi s predhodnim modelom prenosnika, ki je zdaj cenejši za 150 evrov.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja