Cowboy Bebop: Kavboja sta plesala eno samo sezono (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 16. februarja 2022 ob 06:42

Istoimenska anime iz leta 1998 je bila povod igrane serije, toda ker ta ni dosegla pričakovanj, so jo po eni sami sezoni in le slab mesec po premieri na priljubljeni pretočni storitvi preprosto odpovedali.

Piše se leto 2171. Uspela nam je kolonizacija sončnega sistema, a kot se nam je večkrat dogajalo med človeško zgodovino, je večina videti kot tipičen »divji zahod«. Spet nova »zadnja meja«. Nič ne de, da je povsod okolje, naj bodi kolonija na Veneri, Marsu ali kakšnem večjem asteroidu, gravitacijski in nasploh videti kot na Zemlji. Navadiš se. Ravno tako ne moti tehnološki slog kiberpank. Osvežujoč zna biti pogled na umazan, a še vedno delujoč monitor s katodno cevjo, na gumbe krmilnega pulta vesoljske ladje, vzetih iz elektronskih naprav petdesetih let in električnih razdelivcev ali na točenje goriva na zanemarjeni »pumpi«, medtem ko okoli brenčijo sodobni vesoljski letalniki. Serija Kavboj Bebop – ime vesoljskega plovila, v katerem se naokoli prevažata lovca na glave Spike Spiegel (John Cho) in Jet Black (Mustafa Shakir), – je popoln vesoljski vestern, ki nekoliko spominja na Firefly (Kresnička) ali KillJoys.

Kljub uspehu originalne anime kritike igrani seriji niso prizanesle zaradi slabega scenarija (zgodbe), neprepričljivih posebnih učinkov, preveč koreografiranih akcijskih prizorov in montaže, čeprav je očitno, da produkcija vseeno ni bila ravno najcenejša. Po drugi strani je svetla točka zanimiva igralska zasedba, poleg »kavbojev« izstopa najmanj še Vicious (Alex Hassell) v vlogi šefa kriminalnega sindikata ter besedni prebliski oziroma »podjebavanje« med Spieglom in Blackom. Njuna osebna zgodovina in nasploh globina likov ima pri vsem tem obrobno vlogo. Nenazadnje serija ne želi biti intelektualno osvežujoča in izvirna, temveč akcijska, ki jo je moč gledati na prvo žogo in razumeti vsebino vsakega dela tudi, ko vmes za hip miselno odtavate kam drugam. Če kaj izstopa, potem je to glasba. Prevladuje namreč džez, s katerim želijo še dodatno podkrepiti nostalgijo na stare čase na domačem planetu.

Serija ne sodi med ravno obupno slabe, a hkrati tudi ne med odlične in izvirne. Temu primerno je povabilo k ogledu. Če vas ne pritegne ničr boljšega oziroma nimate volje gledati zahtevnejših vsebin, čeprav ne sodi med znanstveno fantastiko, predlagam kriminalno serijo gospodično Marple (kanal Epic Drama), potem sta kavboja več kot odlična za preganjanje časa. Malo se boste nasmejali, ne preveč razmišljali, in kot bi mignili, bo mimo 45 minut, kolikor traja posamezna epizoda. Dinamika je temu primerna, kajti ni se mogoče znebiti občutka, da zaplet posamezne epizode zahteva manj časa. Občasno zato vse skupaj poteka počasi, ali so dodana mašila, kot je uničevanje silno priljubljene lutke v počasnem posnetku, nakar dogajanje steče s svetlobno hitrostjo (in površno), da so ujeli časovno okno. Se pravi. Serija je daleč od tistih nekaj njih, ki so razlog naročnine na Netflix, a če jo imate, ogled vsaj ene od desetih epizod, ne bo pretirano zapravljanje časa.

Kaj: Igrana serija Cowboy Bebop

Kje: Pretočna video storitev Netflix

Ocena 3: Čeprav silno zabavna in s (skoraj) bogato produkcijo, ni pretirano izvirna. Ravno tako je težko z igrano serijo preseči kakovost izvirne anime.

Priporočilo: Ni za vse, kjer občasno kri šprica na vse strani ter prizori nasilje in golote niso nekaj, česar bi se scenaristi izogibali.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.