Coolpad z obetavnim S1 znova spreminja taktiko
Matjaž Ropret 2. marca 2017 ob 09:00

Kitajska znamka pametnih telefonov Coolpad je že nekajkrat “vstopila” v Slovenijo ali, drugače povedano, poskušala prodreti v zavest kupcev in k operaterjem, a ne najbolj uspešno. Z novim modelom S1, precej bolj dovršenim in dražjim od prejšnjih, spet spreminja strategijo. Izdelke bo namreč prodajala samo na spletu in jih neposredno pošiljala kupcem.

Doslej je Coolpad, v lasti korporacije Le Eco, večinoma ponujal telefone do 200 evrov (v prosti prodaji). Z novincem S1 bodo poskusili množičneje v prodajo spraviti tudi dražji izdelek. In ob morebitnem uspehu napovedujejo vnovični začetek preboja k trgovcem in operaterjem. A do tja je še daleč, je pa sam telefon na prvi pogled kar obetaven, ponujal bi lahko dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi.

Za 369 evrov bo namreč kupec dobil kovinski telefon – ne najmanjši, a kar obvladljive velikosti – z dokaj naprednimi tehničnimi lastnostmi. Procesor je Snapdragon 821, kot pri LG-ju G6, delovnega pomnilnika šest gigabajtov, prostora za podatke 64 ali 128 GB, baterijske kapacitete 4070 mAh, fotoaparat ima 16 milijonov točk in optično umirjanje slike, zaslon pa diagonalo standardnih 5,5 palcev in polno visoko ločljivost.

Še najbolj pa se proizvajalec hvali z zvočnim sistemom, ki ga je pomagalo izboljšati podjetje Harman Kardon, telefonu pa so lahko priložene tudi kakovostne slušalke AKG. Vendar bo zanje treba malo doplačati – osnovna različica S1 bo z njimi stala 419 evrov, tista s 128 GB prostora za podatke pa jih bo za 469 evrov prav tako imela priložene. Zraven bo tudi prilagojevalnik s priključka USB-C, saj telefon nima izhoda za slušalke. Kot marsikateri mobilnik bo tudi Coolpadov imel možnost delovanja z dvema karticama sim, če v njem ne bo pomnilniške kartice.

V Coolpadu obljubljajo tudi servisno podporo, s prevzemanjem morebitnih pokvarjenih telefonov pri kupcih doma. Ali z možnostjo nakupa rezervnih zaslonov za domačo zamenjavo. V poplavi bolj ali manj atraktivnih pametnih telefonov, še posebej v srednjem cenovnem razredu, čaka Coolpad težko delo. Po videnem S1 ni napačen, vprašanje pa je, kako bo z dejansko poprodajno podporo, tudi nadgradnjami operacijskega sistema Android – ob začetku prodaje bo ta najbrž še pri različici 6.0.1.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja