Čisto vsak rabljen telefon ima kupca nekje na svetu
Matjaž Ropret 28. aprila 2020 ob 06:40

Slovenija je neobičajen trg pametnih telefonov. Skoraj vsi kupujemo nove, približno 90 odstotkov pri operaterjih (z vezavo), ponudba rabljenih pa je dokaj skromna. Marsikje je drugače. Razlogi so različni, od načina in cen prodaj novih do kupne moči, odnosa do tovrstnih naprav in še marsičesa, v vsakem primeru pa to daje priložnost velikim preprodajalcem rabljenih telefonov. Eden večjih v svetovnem merilu je podjetje B-Stock in nekaj zakonitosti ter skrivnosti tega posla nam je odstrnil podpredsednik, pristojen prav za področje mobilnikih telefonov Sean Cleland. Tudi to, kako na ta trg vpliva kriza zaradi koronavirusa in ali bo novi iPhone SE povzročil pretres pri cenah starejših telefonov.

»Povpraševanje je izredno visoko. Za vse kategorije izdelkov, od skoraj novih telefonov do posameznih delov. Prodati se da vsak telefon,« zatrdi Cleland. Seveda je pri tem imel v mislih običajne razmere, ne trenutne, pogojene s karantenami, izgubami služb, varčevanjem in nasploh razmišljanjem o čem drugem, ne o kupovanju telefonov. Zaradi korona krize se je tudi prodaja rabljenih mobilnikov bistveno zmanjšala. Ko bodo zaključili bilanco za april, pričakujejo približno polovico običajnih količin. Marca so dosegli 67 odstotkov januarskega obsega, medtem ko sta bila prejšnja leta ta dva meseca po številkah zelo blizu skupaj. B-Stock sicer na leto zbere (odkupi) in na dražbah proda na milijone telefonov.

Tovrstna prodaja ni dosti drugačna od posla z rabljenimi avti, le da so seveda količine bistveno večje. Podjetja, kot je B-Stock zelo dobro vedo, kaj se prodaja in to tudi najbolj aktivno iščejo. Pri telefonih so to kajpak tisti z jabolkom na zadnji strani ali pa napisom Samsung. »Približno 80 odstotkov vsega, kar gre skozi našo mrežo, predstavljajo iPhoni in Samsungovi modeli. Seveda pa je povpraševanje zelo različno v zgornjem ali spodnjem cenovnem razredu. Pri prvem so lahko zelo specifične zahteve, pri drugem pa pogosto nekdo kupuje tri ali štiri leta stare telefone, običajno iPhone, s katerimi bo na trgih z manjšo kupno močjo tekmoval z novimi Xiaomiji in podobnimi. Morda bo moral glavnino zaloge prej še nekoliko prenoviti,« pojasnjuje sogovornik. Odkupljeni izdelki gredo v različne razrede, od A do D, glede na ohranjenost. B-Stock ima več vstopnih točk za rabljene naprave. Veliko jih je iz menjave staro za novo, tako pri operaterjih kot pri proizvajalcih, saj imata oba omenjena v ZDA svoj program, pri katerem uporabniki ob plačevanju določenega mesečnega zneska vsako leto ali na dve leti dobijo nov telefon, starega pa vrnejo, potem so tu še vrnjeni mobilniki (od kupcev, ki niso bili zadovoljni) ter viški zalog, ki se jih morajo operaterji in trgovci nekam »znebiti«. Vse to potem na spletnih dražbah prodajo manjšim ali večjim trgovcem z rabljenim blagom. Sami zgolj rangirajo od A do D, ne izvajajo pa t. i. prenavljanja (angl. refurbish). To počno kvečjemu tisti, ki telefone odkupijo od njih, ter potem zamenjajo baterije, morda zaslone, priključke, tipke in druge vidne stvari, ki so lahko pokvarjene. Seveda pa vsakdo oceni, ali se mu to izplača, kajti določeni modeli lahko zaradi take posodobitve dosežejo lepe cene, drugi pač ne.

Za telefone 5G v B-Stocku že tako ali tako niso pričakovali, da bi letos predstavljali pomembne količine, kriza pa bo to še dodatno sklestila.

Po Clelandovih besedah njihov posel temelji predvsem na količinah. Marže so majhne, v odstotkih se merijo v enomestnih številkah. Napaka pri določanju izklicnih cen na dražbi pa so pri nekaj tisoč telefonih lahko zelo drage. Zato proces nekoliko spominja na borzo, saj velike ekipe (skupno ima B-Stock približno 180 zaposlenih) spremljajo dogajanje na trgu, pripravljajo analize in strategije, pa tudi na podlagi preteklih prodaj delajo ocene, za koliko bi lahko kaj spravili v promet. Pri tem nekoliko pomagajo tudi algoritmi in računalniški modeli, vendar Cleland pove, da so še vedno neprecenljive izkušnje in stara, dobra intuicija. »Sčasoma vse bolje predvidevamo, odstopanja od naših pričakovanj in dejanske pripravljenosti trga, da po teh cenah tudi kupi našo zalogo, so večina zelo majhna. Gre pa pogosto za milijonske transakcije (v dolarjih, op. a.).«  

Galaxy S10+

Tovrstni posredniki s telefoni tudi zelo dobro vedo, kako se bodo gibale cene posameznih modelov vsak teden od začetka prodaje (novih) naprej. Večina atraktivnih je namreč že po dveh ali treh tednih na trgu rabljenih, kjer lahko dosega presenetljivo visoke cene. Običajno okrog 90 odstotkov cene novega, lahko pa tudi več, če gre za »vročo robo«, ki jo je težko dobiti. Potem gredo cene seveda hitro navzdol, zato je treba tiste novince zelo hitro »oddati« naprej. V splošnem pa se cene rabljenih telefonov povečujejo, tako kot novih. Ponekod že celo operaterji kupujejo in prodajajo rabljene, uporabniki pa se manj pogosto odločajo za nakup novega. »Obdobje uporabe posameznega telefona se nedvomno podaljšuje, ljudje jih ne menjajo več vsako leto in mnogi tudi ne na dve leti. Kakovost se je izboljšala, programska podpora podaljšala, cene zvišale, zato ni toliko razlogov za menjavo. Trg se bo nedvomno zamajal,« ocenjuje sogovornik. Tipičen iPhone skozi svojo življenjsko dobo denimo zamenja tri uporabnike. Morda pa dobi še četrtega nekje v Afriki ali v Aziji. Edino na Kitajskem so v zadnjih letih nekoliko potisnili ameriški ponos vstran, saj zaradi patriotizma in razgretih odnosov z ZDA raje kupuje izdelke svojih znamk. Šele iPhone 11 je to, za Apple vse slabšo sliko, znova nekoliko popravil.

Z povezavi z Applovimi telefoni je seveda zanimivo vprašanje, kako bo novi iPhone SE, ki v ZDA stane zelo ugodnih 399 dolarjev (brez davka), na tej strani Atlantika pa približno 500 evrov, vplival na cene rabljenih starejših modelov. V B-Stocku pojasnjujejo, da se je denimo iPhone XS konec lanskega leta, v dveh mesecih po začetku prodaje iPhona 11, pocenil za kar 30 odstotkov. Razlog je bil v tem, da ima enajstica primerljive tehnične lastnosti, nova pa stane 300 dolarjev manj, kot je bilo treba odšteti za novega XS-a, ko je bil aktualen. Podobno usodo bosta zaradi novega modela SE verjetno doživela iPhone 8 in 8 Plus. Pri starejših bo prav tako padec, a malce manj drastičen. Za iPhone 7 in 7 Plus v B-Stocku predvidevajo od 20 do 25-odstotno pocenitev, za 6 in 6 Plus pa denimo 10 do 15-odstotni padec. Kot zanimivost –8 Plus je bil po opažanjih podjetja B-Stock najbolje prodajan rabljeni iPhone v letošnjem prvem četrtletju. Sledila sta mu običajna (mala) osmica in desetica (X). Očitno so se nekateri že pripravljali na prihod novega SE. Med Samsungi je bil najbolj priljubljen Galaxy S10+, za njim pa sta se uvrstila Note9 in Galaxy 8 Active.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V zadnjih tednih se sicer na trgu dogajajo rahlo čudne reči. Telefoni iz kategorij ohranjenosti A in B držijo ceno nekoliko bolje od pričakovanj oz. običajnih povprečij, medtem ko je kategorija D na začetku krize doživela velik padec, potem se je pobrala na standardne nivoje in nato znova začela padati hitreje, kot bi morala.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja