Chromecast z Google TV: Zelo simpatičen predvajalnik z malce preveč »Googla« (#video)
Matjaž Ropret 18. februarja 2021 ob 06:31

Pri prejšnjih napravah Chromecast je bilo kar težko pojasniti, čemu so sploh namenjeni. Kot kaže je tudi Google to končno uvidel in tokratno generacije pripravil kot klasičen predvajalnik, le v manj klasični obliki. Še vedno se ga vtakne neposredno v vhod HDMI (na televizorju ali monitorju) in nato pripelje do njega še napajanje, zatorej visi skrit za ekranom, za razliko od klasičnih »škatlic«. Kar je po svoje prednost, saj je za tiste predvajalnike treba najti prostor nekje na omarici, lahko pa je tudi slabost, če je televizor obešen tik ob steno. Tokrat je zraven tudi daljinski predvajalnik, kar je druga velika pridobitev, poleg dejanskega uporabniškega vmesnika. Chromecast z Google TV torej lahko, vsaj v teoriji, opravi nekaj od tega trojega – nadomesti kakšen drug, denimo kitajski androidni predvajalnik, nadomesti »pamet« v televizorju ali jo sploh doda, če TV nima možnosti nameščanja aplikacij oz. je ta omejena. Kako je s tem praksi in ali je 80 evrov dobra cena za tako napravo?

Za vse naštete scenarije je napravica primerna, ker ponuja z aplikacijami in vsebinami dokaj dobro založeno okolje in gladko delovanje. Težava mnogih androidnih televizorjev, še posebej nekaj let starih po nekaj programskih nadgradnjah, je v njihovi počasnosti. Saj se da odpreti in gledati marsikaj, a počasno nalaganje in pomikanje po vmesniku para živce. Novi Chromecast je glede tega bistveno boljši, četudi še vedno ni idealen in na ravni denimo Apple TV.

Okolje je tokrat Google TV. Ta je nekakšna evolucija platforme Android TV, ki jo srečujemo pri televizorjih Philips, Sony, Tesla in še nekaterih. Razlika je v tem, da Google TV v središče postavlja vsebine in njihovo iskanje oz. samodejno predlaganje, podobno kot Telekomov sprejemnik Neo. Zaradi tega tudi sploh ni klasičnega iskanja aplikacij v Trgovini Play, pa tudi ne filmov v tržnici Filmi Play. Sistem ponuja univerzalno iskanje, bodisi prek zaslonske tipkovnice ali glasovno, ki daje rezultate z različnih platform, ne samo iz tržnice. Pogosto so iz Youtuba in morda še česa. Problem tega pristopa je, da določene aplikacije preprosto spregleda. Če gre uporabnik v nastavitve, pod razdelek aplikacije, lahko tam na seznamu vseh aplikacij najde Trgovino Play in jo odpre, ter v njej nato išče želeno. Aplikacijo NBA, ki sem je sicer predhodno namestil iz drugega vira, sem nato našel tudi tam, enako Mubi in Pickbox Now. Za večino uporabnikov bi bil klasičen Android TV po mojem mnenju bolj primeren. Ne samo zaradi lažjega iskanja aplikacij in zato, ker je glasovno upravljanje v slovenščini še vedno omejeno. Iskanje v našem jeziku sicer deluje kar solidno, narekovanje navodil pa seveda ne. Tudi iskanje vsebin, če jih Google želi prodajati, je lažje v tržnici, kjer vidiš dejansko ponudbo. Toda Filmov Play se ne da odpreti na enak način kot Trgovine Play, sistem zgolj prikaže nekaj predlogov od tam, uporabnik na ta izbor ne more vplivati, če želi kaj poiskati, pa mora to storiti poimensko, ne more iti skozi knjižnico in pogledati nabora.

Glede aplikacij je situacija sicer solidna. V bistvu podobna ali enaka kot na drugih androidnih napravah, namenjenih za velike zaslone, ki jih ne smemo enačiti s telefoni ali tablicami. Na voljo so tiste najbolj pomembne za storitve pretočnega videa, med njimi Amazon Prime Video, Curiosity Stream, HBO Go, NBA, Netflix, Pickbox Now, Plex, Red Bull TV in Voyo. Pa seveda Youtube. Glede tega je Android oz. Google TV še vedno v prednosti pred ostalimi platformami, saj nobena ne ponuja res celovitega nabora. Ponudba aplikacij za slovenske operaterje pa je polovična. Na voljo sta in tudi dobro delujeta Telemachov EON in T-2 TV. Telekom Neo ponuja na drugačen način, zgolj uporabnikom fizičnega sprejemnika Neo za drugi, tretji in ostale televizorje, zato ga na Chromecast ne moremo namestiti. Po ovinku se da namestiti starejšo aplikacijo Tvin, ki pa je bila narejena za naprave z zaslonom na dotik in se v osnovi odpre v pokončnem načinu, zato je neuporabna. Xplore TV operaterja A1 pa sploh ne obstaja za androidne televizorje oz. predvajalnike. Kot rečeno se da nameščati tudi aplikacije iz datotek apk, eden od načinov je namestitev aplikacije Downloader in prek brskalnika v njej dostopanje do katere od alternativnih tržnic, denimo apk pure ali apk mirror. Seveda pa je še vedno možno za tiste aplikacije, ki jih tu ni, so pa na telefonu ali tablici in podpirajo to možnost, uporabiti funkcijo chromecast. S tem na izvorni napravi poveš, da bo predvajanje prevzel Chromecast, ki je priključen na televizor. Prej je naprava počela zgolj to, v novi generaciji pa sem to funkcionalnost uporabil bolj poredko, ker večinoma gledam vsebine iz aplikacij, ki so dejansko na voljo na sami napravi. Ampak tudi iz drugih, tako za video kot za fotografije in glasbo, gre prek protokola chromecast večinoma brez težav. Le občasno je treba dvakrat ali trikrat poskusiti, preden se predvajanje prenese na veliki zaslon.

Pri sliki naprava podpira osnovni HDR10 in tudi Dolby Vision, tako da gledalci z novejšimi televizorji, ki tudi omogočajo prikaz na osnovi tega formata, ne bodo v ničemer prikrajšani. In pri zvoku je tu podpora za Dolby Atmos. Seveda je ločljivost 4K, deluje pa zadeva tudi s starejšimi televizorji običajne visoke ločljivosti. Upravljanje je dokaj enostavno, uporabnik večino vsega opravi s smernimi in potrditveno tipko na daljincu, pa še s tistima za nazaj in domov. Na domačem zaslonu si lahko urediš katere aplikacije so v ospredju in v kakšnem vrstnem redu, za ostale po moraš klikniti na pokaži več. Ostale pasice na tem zaslonu ureja sistem sam in sicer s predlogi iz posameznih aplikacij oz. storitev. Ne pretirano uporabno, vendar če si uporabo prilagodiš na to, da pač skočiš v tisto aplikacijo, kjer pričakuješ, da bo želena vsebina, ni večjih težav. Daljinec je simpatičen in uporaben, škoda je, da nima osvetljenih tipk in da so smerne preveč občutljive in lahko po pomoti kateri pritisneš, ko zgolj držiš daljinski upravljalnik v roki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V dveh mesecih uporabe se je Chromecast z Google TV izkazal za enega boljših tovrstnih predvajalnikov. V primerjavi z veliko večino ostalih ima bistveno bolj čist, enostaven in odzivnejši uporabniški vmesnik, četudi je še vedno prostor za izboljšave. Bi se mi pa zdel za marsikoga še precej bolj primeren, če bi Google vztrajal pri principu, kot ga je začrtal z Android TV, kjer je na voljo običajna Trgovina Play, pa tudi aplikacija za kupovanje in izposojo vsebin Filmi Google Play. Princip s samodejnim postavljanjem vsebin v ospredje in (glasovnim) iskanjem se po mojih izkušnjah obnese bistveno slabše, vsaj v Sloveniji. A vseeno je zelo dober nakup in verjetno trenutno najboljša izbira med tovrstnimi škatlicami, ključki in priveski.

Dodatek (18. 2. 2021 ob 19.20): Prav danes je na Googlovo platformo prispela še aplikacija Apple TV, tako da je mogoče gledati vsebine iz storitve Apple TV+ in tržnice iTunes. Prav tako s sliko 4K Dolby Vision, če imaš ustrezen televizor. Kot še nekatere druge, pa je tudi to aplikacijo treba poiskati po ovinku v Trgovini Play.

HVALIMO:
 • Simpatičen in odziven uporabniški vmesnik
 • Na voljo večina pomembnih aplikacij za pretočni video
 • Dobra podpora za sodobne standarde slike in zvoka
 • Glasovno iskanje v slovenščini deluje zelo solidno
 • Veliko uporabnejša naprava od prejšnjih generacij
GRAJAMO:
 • Preveč poudarka na samodejnem predlaganju vsebin in glasovnem iskanju
 • Skrita Trgovina Play in nedostopna tržnica Filmi Google Play
 • Preveč občutljive smerne tipke na daljinskem upravljalniku
 • Poudarek izključno na video vsebinah, igre so popolnoma zapostavljene
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
18 komentarjev
 • Te dni sem ga tudi sam dobil in se igračkam. 😉 Zanima me kako je z VPNi, kaj se priporoča za delovanje Kodija? thx

  • Ja, ampak je treba najprej imeti “pravi” Neo, aplikacija je samo za drugi, tretji, itd, TV. In ne da se jo naložiti iz kakšne tržnice, tako da niti nisem mogel poskusiti, če deluje. Poleg tega zadeva deluje izključno v Telekomovem omrežju.

   • Da, aplikacijo NEO TV Lite se naloži iz Google Play. Najde jo samo na napravah, katerih platforma je klasificirana kot Android TV (kar Chromecast z Google TV je). Preverjeno deluje. Res pa drži ostalo, da deluje samo v Telekomovem omrežju in da mora biti lokalno dosegljiv NEO.

    • Pozdravljen,
     Si zadovoljen z delovanjem neo lita na tej napravi? Razmišljam, da bi menjal preostale boxe s temle.
     hvala!

  • Lahko, deluje zelo v redu za ta namen, treba pa se je zavedati, da se potem tudi slika v živo prenaša prek interneta in je posledično nekoliko slabša kot prek kabelskega priključka (DVB-C). Ogled za nazaj je enake kakovosti.

 • Imam Samsungov TV, ki podpira samo navaden HDR ter HDR+ ne pa tudi Dolby Vision HDR. A če kupim Chromecast z Google TV in nanj streamam Netflix/Plex…bo na tvju potem predvajana HDR vsebina v Dolby Visionu (ker Chromecast to podpira) ali ne (ker TV tega ne podpira). Verjetno bi morala…saj gre samo za “kodek”?

  • HDR ni samo kodek, TV mora “vedeti”, kaj početi z metapodatki v zapisu slike (dvigovati svetilnost, itd), kako jih interpretirati in uporabiti. Torej, če TV ne podpira Dolby Visiona, take slike ne zna prikazati in je niti ne bo sprejel kot vir.

 • Imam ga pol leta in deluje brezhibno – Telemachov EON. Imam namen zamenjati mobilnega operaterja vključno z TV in internetom, to bo Telekom. Čeprav tukaj berem, da deluje NEO …………sem rahlo skeptičen. A lahko še kdo potrdi, da je temu res tako!? Saj ne bi menjal operaterja, ampak imam v Beli krajini težave z Telemachom. Pri Telekomu bom imel tudi nižji račun, če prenesem vse zadeve. Hvala za odgovor.

 • Želim namestiti EON TV na Chromecast 4 in mi javlja napako oziroma mi app ne najde v Google Play. Imel kdo težave pri iskanju te aplikacije preko Google tv? Ostale mi naloži brez težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.