Chromebook Lenovo N22 – eden najboljših računalniških nakupov
Matjaž Ropret 10. oktobra 2016 ob 08:00

Osebni računalniki so v počasnem zatonu, ampak med njimi se vzpenjajo chromebooki, modeli z Googlovim operacijskim sistemom, ki temelji kar na spletnem brskalniku. Ker so poceni in pri takih cenenih konfiguracijah vseeno v redu delujejo. Chrome OS je pač precej manj potraten za svoje potrebe kot okna (čeprav je Microsoft z Windows 10 to nekoliko izboljšal). Pa vseeno, je lahko prenosnik za približno 150 evrov dober? Dvomljivcev verjetno ne manjka, sam pa sem dobesedno pretresen, koliko računalnika sem dobil za tak denar.

Lenovo N22 je največji hit med chromebooki na britanskem Amazonu, kjer ga je mogoče občasno v akciji dobiti že za sto funtov (kar skupaj s poštnino v evrih znese nekaj več kot 130), običajno pa je cena med 110 in 130 funti, kar je še vedno izvrstno. Za chromebook ima kar spodobne lastnosti. Poganja ga namreč procesor Celeron, ne pogostejši in počasnejši Atom, frekvenca je lahko za kratek čas do 2,5 GHz. Vgrajenega prostora za podatke je 32 GB, delovnega pomnilnika pa 2 GB. Zaslon je velik 11,6 palcev, ima klasično ločljivost 1366 x 768, ki je pri tej diagonali še ustrezna, in standardno slabe vidne kote, še posebej navpično, od strani se vidi kar v redu. Je pa barvno soliden in tudi svetilnost je dobra, tudi ko ni na napajanju in je svetlost nastavljena na približno dve tretjini, ni ekran prav nič temen. Ohišje je seveda iz trde plastike, z izjemo gumiranih nožic, izgleda pa kar trpežno in menda zdrži tudi kakšno politje. Majhni zanimivosti sta vrtljiv predel s kamero za videoklice in izskočni ročaj za nošenje na spodnjem delu. Celo glede priključkov je N22 založen bolje, kot bi pričakovali za tako ceno. Dva vhoda USB 3.0, izhod HDMI, čitalnik pomnilniških kartic SD in izhod za slušalke so na voljo uporabniku. Komplet pa zaokrožujeta bluetooth in brezžično povezovanje tudi v frekvenčnem pasu 5 GHz.

Obstajajo prenosniki, ki so pri enaki ali podobno velikosti še precej lažji, tehtajo tudi manj kot kg, ampak so približno desetkrat dražji kot ta chromebook. Z maso 1,2 kg je še vedno zelo prenosen. Ni najtanjši, pa vseeno ne pretirano debel, in prostor so vsaj izkoristili za konkretno baterijo. Tipkovnici se pozna, da je malo ozka in da tipke nimajo veliko hoda, vseeno pa je čisto primerna tudi za daljše tipkanje, navsezadnje na njej nastaja tale zapis. Osvetlitve nima, to bi bilo že preveč za ta denar. Sledilna ploščica je prav tako čisto spodobna, natančna in tudi dovolj velika. Navsezadnje je roba okrog zaslona veliko, optimizacija pač ni največja odlika tega izdelka.

Kot je opisal že Marjan, so chromebooki primerni za določena opravila. Seveda za brskanje po spletu, pa za tipkanje (v spletnem wordu ali google docs), e-pošto, mogoče še za kakšno osnovno pregledovanje in obdelavo fotografij. Youtube v 720p (1080p ima glede na ločljivost zaslona smisel samo, če je prenosnik priključen na zunanji monitor) teče brez težav, dokler uporabnik ne poskuša zraven početi še česa drugega. Z vsemi osnovnimi zahtevami prenosnik nima. Ker nima ventilatorja in tudi ne klasičnega trdega diska, je povsem tih, pa vseeno se le redko bolj segreje. Povezovanje naprav bluetooth, denimo miške in slušalk ali zvočnika nima večjega vpliva na delovanje. Pričakoval sem kakšno zatikanje, pa ga nisem opazil. Dokler uporabnik od tega mlinčka ne zahteva preveč, ga res zvesto uboga. Zaplete se, če denimo poskuša prebrati mapo na kartici z več sto fotografijami. Takrat lahko zadeva po začetnem trudu preprosto obtiči in jo je treba na silo izključiti in znova vključiti. Tudi kakšna spletna video storitev (denimo mobilna TV) se lahko malo zatika. Ampak Celeron res naredi razliko in večino časa vse deluje dovolj gladko. Tudi priklop monitorja ga ne iztiri, spet dokler ne poskušamo na monitorju gledati filma, zraven pa na prenosnikovem zaslonu početi še kaj resnega.

Največja vrednost tega računalnika pa je trajanje baterije. Obljubljenih 14 ur je, kot po navadi pri takih trditvah, iluzornih. Med osem in deset pa povsem realnih, približno deset odstotkov zaloge izgine vsako uro. N22 brez težav zdrži cel delovni dan brez vmesnega polnjenja, pri občasni rabi bo priklop na električno omrežje prišel na vrsto približno enkrat na teden. Prenosniki z okni se težko pohvalijo s takimi rezultati. Še posebej, kadar na njih poganjamo brskalnik Chrome, kar je največja ironija celotne zgodbe s chromebooki. Je pa dobro prenosnik izklapljati po koncu uporabe, ker v spanju ni tako zelo varčen. V tem načinu zlahka izgine kakšnih deset odstotkov napolnjenosti na dan.

Dela v sistemu Chrome OS se je treba malo navaditi, čeprav so nekateri principi enaki kot v oknih. Pomagajo bližnjične tipke na vrhu tipkovnice, kombinacije tipk in hitro dostopna osnovna navodila v sistemu. Androidnih aplikacij se za zdaj še ne da nameščati, ampak to menda prihaja še letos in bo še dodatno dvignilo vrednost in uporabnost chromebookov.

Računalniki, kot je Lenovo N22, so prelomni. Moj delovni prenosnik je stal precej čez tisočaka, pa niti približno nisem dobil desetkrat več zmogljivosti, uporabnosti, sloga, optimizacije pri velikosti in masi, kot pri malem chromebooku. In še s trikrat slabšim trajanjem baterije se moram spopadati. Seveda marsikaj lahko naredim samo na njem, ampak na sejmu IFA sem marsikaj, od zapiskov na novinarskih konferencah in tipkanja člankov, do prenašanja datotek iz oblaka in vnašanja v cms, opravil kar s cenenim Lenovom. Ob vseh pomanjkljivostih, ki jih narekujeta tako izbira komponent kot zasnova samega sistema Chrome OS, je prav neverjetno koliko računalnika kupec dobi za teh 150 evrov.

Lenovo N22
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Trajanje baterije
  • Cena
3.8

Naj kupim?

Nujno. Seveda ima omejitve in pomanjkljivosti, ampak toliko računalnika za tako malo denarja je bilo še pred kakšnim letom nepredstavljivo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja