Chrome je menda odslej malo manj požrešen
Matjaž Ropret 15. marca 2017 ob 20:43

Obstaja precej dobrih razlogov, zakaj je Chrome postal najbolj priljubljen spletni brskalnik, ampak varčevanje z baterijo ni eden od njih. Ta program je še neprizanesljiv do sistemskih virov kot Edge ali Firefox. Zato se veselimo ob Googlovi napovedi, da se bo z različico 57 izboljšalo.

Še posebej na prenosnikih je bilo priporočljivo uporabljati kakšen drug brskalnik, Microsoft je nedavno celo izvajal kampanjo v kateri je dokazoval, koliko daljše je trajanje baterije ob uporabi programa Edge. Po novem bo tudi Googlovo brskalniško jedro izvajalo podobne ukrepe, da bi čim manj obremenjevalo procesor.

Kot je razvojna ekipa pojasnila na svojem blogu, zavihki v ozadju, torej tisti, ki so odprti, a jih uporabnik trenutno ne gleda, predstavljajo tretjino porabe brskalnika Chrome. Po novem jih bo zato program omejeval. Po domače povedano jim ne bo dovolil prepogostega osveževanja. Izjema bodo zavihki, ki predvajajo zvok, in tisti s povezavami Websocket ali WebRTC, kjer se vsebina osvežuje »v živo«.

To naj bi po besedah Googlovih inženirjev prineslo do četrtinsko zmanjšanje zasedenosti procesorja zaradi zavihkov ozadju. Končni cilj pa je te zavihke povsem »izključiti« in jim dati na voljo nove programske vmesnike za delo stran od oči uporabnika.

Glede na to, da so najavi zapisali na blogu projekta Chromium, se nadejamo, da bodo s prihodnjimi različicami »energijsko« pridobitev prevzeli tudi ostali brskalniki na tej osnovi, kot sta Opera in Vivaldi.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja