Chipolo z izdelkom, zaradi katerega nič ne bo za vedno izgubljeno
Marjan Kodelja 13. septembra 2019 ob 06:36

Simpatični Zasavci so iznašli obesek Chipolo Go, zaradi katerega nič ne bo več za vedno izgubljeno, preprodajalci “izgubljenih” stvari pa bodo ob posel. Vsaj v idealnem scenariju!

Zasavsko podjetje mi je bilo že od vsega začetka všeč, saj niso arogantni, kot so bili predstavniki nekaterih drugih slovenskih zagonskih podjetij in vedno pripravljeni odgovarjati na vprašanja. Drugače je bilo na primer s podjetjem, ki je približno ob istem času nastopalo s tipali za udobnejše življenje CubeSensors. Ko sem jih še v času revije Moj mikro prosil, ali bi posodili izdelek za test, so mi arogantno odgovorili, da ne, ker jih slovenski trg ne zanima. Posodili pa so ga vsakemu tujcu, ki jih je našel, ne glede na njegov medijski vpliv. Ne rečem, da je samo odnos dovolj za uspeh, gotovo pa vsaj malo pripomore. Obesek Chipolo lahko kupimo, tipala pa so poniknila. Kar je kar malo škoda, ker sploh niso bila slaba. 

Izdelkom Chipolo Classic, Plus in Card, delčkom spletne osnove za iskanje predmetov oziroma misiji, “dati vsakemu predmetu moč, da je najden”, se bo predvidoma naslednje leto pridružil pametni sledilnik Chipolo Go. Je večji od obiska, kajti združuje več tehnologije, če se lahko tako izrazim. Videti je kot valjček sodobne oblike, ki ga obesimo na predmet ali spravimo vanj, če je to mogoče. Ne sme biti namreč kovinski, kajti v tem primeru bo komunikacija sledilnika blokirana, zato ne bo mogel zagotavljati svojega poslanstva. Omogoča pa tisto, česar obesek zaradi razumljivih razlogov ni sposoben. Varovanje predmetov, ki nam pomenijo veliko, neodvisno od prostora in časa. 

Združuje komunikacijske tehnologije GPS, Wi-Fi, Bluetooth in LTE. Pri slednji tudi podporo tehnologije Narrowband-IoT, kar ni nepomembno. Od sledilnika si namreč želimo dolg interval med menjavo ali polnjenjem baterije, ki pa ne bi bil niti približno dovolj dolg, če bi z mobilnim omrežjem komuniciral podobno kot pametni telefon. Chipolo GO deluje pametno, kar pomeni, da preklaplja med različnimi tehnologijami in zato baterija zdrži do pol leta. Nakar jo ponovno napolnimo. Princip delovanja pa je jasen. Satelitski sprejemnik zagotovi podatke o položaju sledilnika s tem pa tudi predmeta varovanja, komunikacijski vmesniki pa poskrbijo za povezavo s platformo prek nje pa do uporabniške aplikacije. Deluje torej povsod oziroma skoraj povsod, le tam ne, kjer ni nobenega omrežja. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zaradi uporabe mobilnega omrežja bo malo drugačen tudi strošek. Poleg nakupa naprave bomo morali plačevati še mesečno naročnino. Trenutno naj bi znašal okoli 5 evrov, kar ni pretirano. Če s sledilnikom zavarujemo predmet, ki ima dejansko ali sentimentalno vrednost.

Chipolo GO je samostojen izdelek, ki se ga lahko pritrdi na kolo, shrani v otroški nahrbtnik, na (profesionalno) opremo, kot je fotografski kovček, ali v avtomobil.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja