ChatGPT bo povsem odprt, kar je dobro in slabo
Matjaž Ropret 3. aprila 2024 ob 16:14

Podjetje OpenAI je napovedalo, da bo mogoče storitev ChatGPT po novem uporabljati brez prijave, s čimer bo postala še bolj dosegljiva, a hkrati bo potencialno še večja možnost za neprimerno uporabo ali zlorabo.

Za zdaj se je v ChatGPT še potrebno prijaviti oz. najprej ustvariti uporabniški račun, da lahko tega jezikovnega pomočnika z »umetno inteligenco« karkoli vprašamo ali mu naložimo, naj namesto nas spiše to in ono, premeče ali spolira že spisano besedilo, pripravi primerne odgovore in podobno. Postopno pa ga bo na vseh trgih, kjer je na voljo, mogoče uporabljati povsem brez prijave. Z drugimi besedami, »uletel« boš na njegovo spletno stran in ga začel nadlegovati s svojimi vprašanji, željami in zahtevami.

To sicer ne bo pomenilo, da se ne bodo več shranjevali vsi ukazi temu »botu«, kajti podjetje jih potrebuje za nadaljnji razvoj jezikovnega modela, vendar pa jih ne bo mogoče povezati s katerim koli posameznim uporabnikom, četudi naj bi se doslej anonimizirali.

Po drugi strani bo OpenAI uvedel določene »varnostne ukrepe,« da ne bo mogoče GPT-ja zlorabljati vsevprek. Tako bodo denimo blokirali zahteve in generiranje vsebine v »širokem spektru kategorij.« Podobno omejitve ima Microsoft pri svojem tovrstnem pomočniku Copilot (temelji na enaki tehnologiji, saj je Microsoft eden večjih vlagateljev v OpenAI). Med drugim neprijavljeni uporabniki ne morejo koristiti zmožnosti generiranja fotografij in so tudi omejeni na določeno število odgovorov v posameznem »klepetu.«

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja