ChatGPT-4 je menda velika izboljšava, a daleč od revolucije, ki so jo mnogi napovedovali in pričakovali
Matjaž Ropret 15. marca 2023 ob 08:20

»Ljudje želijo biti razočarani in tudi bodo,« se je pred časom na razpihovanje pompa okrog nove različice jezikovnega modela umetne inteligence ChatGPT odzval Sam Altman, soustanovitelj in direktor podjetja OpenAI, ki to tehnologijo razvija. Povsem verjetno bo nad različico štiri res marsikdo razočaran. Ne zato, ker bi bila slaba, temveč, ker nikakor ne bo (in ne bi mogla) izpolnila pretiranih pričakovanj.

Podjetje OpenAI je torej predstavilo novi, težko pričakovani in že kakšna dva meseca razvpiti ChatGPT-4. Prejšnjo osnovo za klepetalnik in druge jezikovne aplikacije so v podjetju označevali kot različico 3.5. Govorice so omenjale marsikaj, vse do pretvorbe besedila v video. Vendar je realnost za zdaj nekoliko bolj »dolgočasna«. Klepetalnik oz. programski vmesniki za to umetno inteligenco (če ji tako rečemo) po novem res sprejemajo tudi fotografije kot vnos za vprašanje ali nalogo, toda rezultat je v vsakem primeru besedilo (sicer lahko tudi programska koda, kar pomeni igro ali nekaj drugega).

Razvijalci poudarjajo, da je nova različica precej bolj natančna in zanesljiva, da bolje razume kontekst,  se v mnogih primerih, tudi testih na fakultetah, odreže podobno dobro kot pravi študenti, upošteva še več predlog in je nasploh ta čas največji dosežek med tovrstnimi algoritmi.

Nova različica je za zdaj na voljo zgolj tistim, ki plačajo novo naročnino ChatGPT Plus, ta stane 20 dolarjev (oz. evrov) na mesec. V svoje storitve ga bodo lahko prek programskih vmesnikov vključili tudi drugi ponudniki, Microsoft pa ga je integriral v nadgrajeni spletni iskalnik Bing, ki odslej prav tako ponuja klepetalnik, ki naj bi odgovarjal na različna vprašanja.

Za običajne uporabnike, ki ne bi plačevali po 20 evrov na mesec, je kramljanje z »Bingčijem« tako trenutno najboljša možnost. Vendar »sogovornik« že takoj zanika, da so njegovi odgovori plod tehnologije GPT-4.

Po novem spraševanju, kaj je ChatGPT-4, in kar primerni razlagi, sledi še en oster, »Ne, nisem GPT-4, temveč povsem samostojna tehnologija.« Prav, vendar se lahko prej interno uskladite, kako boste komunicirali zadevo?

Poskusim z bolj življenjskim in aktualnim vprašanjem. Sinoči, ko je potekal »pogovor«, smo bili 14. marca, danes smo torej 15. Ali lahko že zamenjam zimske gume za letne?

Tukaj se je algoritem po moji oceni kar izkazal, dejansko se da imeti nekaj podobnega pogovoru, niso samo odgovori na posamezna vprašanja, in tudi precej smisla imajo odgovori (le tega ne vem, zakaj me je postavil v Kamno gorico). Tuji izpraševalci, ki so se ukvarjali denimo s poskusi interpretacije zgodovinskih dogodkov, so bili precej manj navdušeni, saj so bile mnoge točke ali povsem napačne in zgolj delno pravilne in relevantne, nekaterih ključnih razlogov pa algoritem sploh ni uspel izluščiti iz tega, kar je prebral med svojimi viri.

Nadalje sem poskusil z vprašanjem o kolesarskih dirkah minuli konec tedna. Ciljal sem na to, da bo postregel s podatkom o zmagah Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Vendar mu to ni uspelo. Še več, popolnoma je »zabluzil«, sem pa vendarle delno impresioniran nad tem, da je razumel moj odziv in dal smiseln odgovor, in potem še v prvem delu naslednjega, toda v drugem je zadeva znova »razpadla«, ker očitno upošteva (pre)stare podatke (iz l. 2021).

Podobno, v bistvu še huje, se je pokazalo pri vprašanju o tem, kakšen je vrstni red ekip v zahodni konferenci lige NBA. Prva tabela je bila popolnoma napačna, čeprav je klik na eno od povezav, menda uporabljenih za vir omenjene tabele, prikazal pravo stanje, in čeprav je Bing trdil, da uporablja podatke aktualnega datuma. Ko sem povedal, da so popolnoma napačni, je od nekod potegnil druge, prav tako iz ene od prejšnjih sezon, in po mojem vztrajanju, da prikazuje nepravilne tabele, je preprosto obupal in zaključil pogovor.

Nakar sem poskusil še v angleščini, a nazadnje prišel do enakega rezultata.

Medtem ko nad nepravilno, pomanjkljivo ali nenavadno interpretacijo nečesa nisem presenečen, pa me čudijo povsem zgrešeni rezultati pri nečem, kar spletni iskalniki obvladajo že leta.

Pravega iskalnika, podprtega z »umetno inteligenco«, v Sloveniji sicer še ne moremo preizkusiti. Microsoft naj bi ga kmalu integriral kar v univerzalno iskanje v operacijskem sistemu Windows. V brskalniku Edge pa je že na voljo gumb za klepet z Bingom (v desnem zgornjem kotu).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja