Četrt metra, dva sedeža in nekaj kilovatov prirastka za Volkswagen ID. Buzz
Matjaž Ropret 2. junija 2023 ob 16:46

Volkswagen je po petsedežni predstavil še podaljšano izvedbo skoraj kombija ID. Buzz, ki bo lahko imel šest ali sedem sedežev. Poleg dveh mest za potnike in 25 cm dolžine je novinec pridobil še možnost nekoliko večje baterije in močnejšega motorja.

ID. Buzz je vzbudil ogromno zanimanja, morda celo največ med vsemi v zadnjem času predstavljenimi električnimi vozili. Je tudi povsem razprodan za več kot leto vnaprej. Toda nekateri so čakali na to, da ga Volkswagen še nekoliko raztegne, kajti osnovna petsedežna izvedba je nekje vmes med enoprostorcem in kombijem. Glede na platformo, ki je enaka kot denimo pri ID.4 ali ID.5, in na razporeditev sedežev (v drugi vrsti je klop), je bolj v prvi kategoriji. Toda oblika, prostornost, postavitev armaturne plošče in mnogi odlagalni triki v notranjosti so precej bolj v kombijevskem slogu.

Daljši Buzz je namenjen tako Evropi kot Severni Ameriki, kjer standardnega ne prodajajo. Medosno razdaljo so mu raztegnili za natanko 25 cm in za točno toliko je daljše tudi samo vozilo. Dolžina tako znaša 4.962 mm. S tem so pridobili dovolj prostora za dodatna sedeža, ki se lahko zložita v ravno dno z linijo pregrade v prtljažniku, in v slednjem še vedno zagotovili nekaj prostora – 306 l s postavljenima sedežema. Kot so povedali pri uvozniku, je tretja sedežna vrsta vzdolžno pomična in enostavno odstranljiva. Če je ni, prostor naraste na 1340 litrov, s podrto (srednjo) klopjo pa na 2.469 l. Druga možnost namesto klopi bosta samostojna sedeže v drugi vrsti, dovolj razmaknjena, da bosta potnika sedela zelo udobno. Podatka, ali se bo ta sedeža tudi dalo vzeti iz vozila, za zdaj še ni. Tudi daljši Buzz bo na voljo v tovorni različici brez oken. Slednja se sicer na (motoriziranih) drsnih vratih ne spuščajo, temveč so fiksna.

Tudi podaljšani ID. Buzz bo v osnovi naprodaj z baterijo neto kapacitete 77 kWh (82 kWh bruto), kot jo poznamo že iz mnogih električnih modelov koncerna Volkswagen. Toda na voljo bo še druga opcija z nekoliko večjo baterijo, ta bo imela 85 kWh neto (91 kWh bruto). Razlika sicer ni velika, približno deset odstotkov, ali bo toliko tudi prirastka v dosegu, je brez kakšnih uradnih številk in še posebej brez testiranja težko napovedati. Glede na večjo maso gre morda bolj za ponujanje primerljivega dosega krajši izvedbi. Pri slednji sicer marsikdo ni navdušen nad tem, kako daleč se lahko pripelje v zimskem času. Toplotna črpalka, ki pri porabi v nizkih temperaturah nekoliko pomaga, naj bi bila sicer del serijske opreme. Namesto osnovnega s 150 kW moči bo pri večji bateriji na voljo motor z 210 kW (286 KM) in pri tem bo višja tudi omejitev hitrosti, saj se bo mogoče peljati s 160 km/h, medtem ko se z zdajšnjim Buzzom da 145 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa bo znašal 7,9 s. Kasneje sledi še ID. Buzz GTX z dvema motorjema, posledično štirikolesnim pogonom (po en motor je na vsaki osi) in skupno 250 kW (339 KM) moči. Njegov pospešek bo 6,4 s do 100 km/h.

Med ostalimi lastnostmi v Volkswagnu omenjajo največjo panoramsko steklo, kar so jih doslej vgradili v svoje avtomobile, saj ima površino kvadratnega metra in pol. Temu steklu bo tudi možno spreminjati zatemnjenost. Ponekod bo sprednji Volkswagnov znak osvetljen, znotraj bo večji zaslon kot v prejšnjih modelih ID. z novo generacijo infozabavnega sistema, za doplačilo pa tudi prosojni zaslon. Prek aplikacije na telefonu bo Buzza mogoče parkirati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Slovenski kupci lahko podaljšano izvedbo ID. Buzz pričakujejo v prvi polovici prihodnjega leta. Nedvomno bo dražji od standardnega, kakšne točno bodo cene, pa še niso razkrili.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja