CES 2020: Ura, ki te opozori na spalno apnejo
Marjan Kodelja 8. januarja 2020 ob 10:16

Francosko podjetje Withings izdeluje ure, ki kažejo točen čas in spremljajo zdravje uporabnika, vzdržljivost baterije pa se meri v tednih (do 30 dni).

V uri ScanWatch jim je uspelo združiti tipali za spremljanje zdravstvenega stanja, ki zaznata atrijsko fibrilacijo, poslovenjeno tudi migetanje preddvorov ozirom nenormalen srčni ritem, za katerega je značilno, da srce hitro in neredno bije in padec ravni kisika v krvi kot morebitna posledica spalne apneje.

Optično tipalo poleg srčnega utripa namreč meri še raven kisika v krvi (SpO2), da bi zaznal morebitne padce, ki so lahko posledica spalne motnje, za katero so značilni premori pri dihanju ali obdobja plitvega dihanja. Vsak lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut, pripetijo pa se večkrat na noč. Podatki o ravni kisika v krvi pa so v aplikaciji nato združeni z drugimi, kot sta trajanje in kakovost spanca. ScanWacth sicer ne more diagnosticirati spalne apneje, saj je diagnostični postopek zahtevnejši in poleg ravni kisika v krvi vključuje spremljanje bolnikovega ritma dihanja, srčnega utripa in aktivnosti možganov, so pa lahko podatki o padcih ravni kisika v krvi razlog, da sumimo nanjo.

Druga naloga optičnega tipala je spremljanje srečnega utripa ter zaznava morebitne motnje v ritmu. V primeru, da zazna nenormalni ritem, ura pozove uporabnika, da izvede še meritev elektrokardiograma (EKG) s tipalom, ki izmeri električno aktivnost srca, tako da se dotakne treh elektrod v ohišju ure. Meritev nato vidi na zaslonu ure, prenese pa se tudi v aplikacijo na pametnem telefonu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Withings je prvo uro z EKGjem predstavil lani, model Move ECG pa je v Evropi dobil dovoljenje za prodajo. Ura ScanWatch pa bo na voljo predvidoma v drugem četrtletju letošnjega leta za 250 evrov (premer ure 38 mm) ali 299 evrov (42 mm). Poleg omenjenih tipal ima še tipalo pospeška za štetje korakov, majhen energijsko varčen zaslon, hibridno zasnovo z mehanskimi kazalci, ohišje iz nerjavečega jekla in safirno steklo. Ura je kajpada tudi vodotesna (5 ATM).

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja