CES 2020: Omrežje Wi-Fi bo lovilo vlomilce in skrbelo za starejše
Marjan Kodelja 10. januarja 2020 ob 06:02

Linksys je lani predstavil storitev Aware, ki na podlagi informacij naprav porazdeljenega brezžičnega omrežja Wi-Fi zazna gibanje. Zdaj pa jo nameravajo nadgraditi, da bo prepoznala padce starejših in še beležila kakovost spanja.

Vsem, ki ste prepričani, da elektromagnetno valovanje omrežja Wi-Fi škoduje zdravju, predlagamo, da tega doma ne postavite, saj z nočnim ugašanjem delate več škode kot koristi. Ga pač nimate in pika. Kot verjetno tudi ne otroških alarmov, fenov, sesalnikov, mikrovalovne pečice in indukcijske kuhalne plošče. Predvsem te nikar ne kupujte, kajti med kuhanjem ste blizu nje, v okolico pa oddaja elektromagnetne valove neprimerne večjih moči, kot katerikoli pametni telefon ali brezžično omrežje. Imate pravico, da iz svojega okolja ven vržete čisto vse, kar oddaja elektromagnetno “sevanje”. Ker to počnejo vse električne naprave, jih ne potrebujete, zatorej vam tudi elektrike ni treba plačati. Same prednosti! Kogar pa omrežja Wi-Fi ne motijo, bo morda vesel, česa vsega je tehnologija zmožna, malo manj pa, kako vam dodatne storitve nameravajo zaračunati.

Linksysovo porazdeljeno omrežje tako kot vsako podobno vključuje več naprav, ki poskrbijo, da je radijski signal v vseh kotičkih stanovanja ali hiše čim boljši. Ves čas, 30-krat na sekundo, merijo radijske signale, da optimizirajo delovanje omrežja, ti podatki pa so osnova za storitev Aware. Zelo poenostavljeno – če človek ali hišni ljubljenček zmoti radijsko povezavo med dvema usmerjevalnikoma, ta to lahko razumeta kot gibanje. V praksi je delovanje storitve mnogo bolj zapleteno, rezultat pa so obvestila, ki jih uporabnik prejme v aplikaciji pametnega telefona.

Zdaj pa bi radi storitev izboljšali z dodatnimi napravami »Wellness Pods«. Frekvenca bo z njimi narasla na 1500 meritev radijskih signalov na sekundo, kar naj bi bilo dovolj za beleženje ritma dihanja ljudi znotraj omrežja. Učinkovitost delovanja pa bo verjetno odvisna od števila teh dodatnih naprav, pa tudi, kje bodo postavljene. Omrežje bo lahko zaznalo padec starejšega stanovalca, ter takoj o tem obvestilo svojce, prav tako pa bo uporabno tudi za merjenje kakovosti spanja. Če bo delovalo, kot obljubljajo, ne bomo potrebovali kamer, tipal gibanja ali nosljivih naprav.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tovrstne dodatne storitve pa odpirajo tudi nov način zaračunavanja. Usmerjevalnike kupimo, postavimo in omrežje deluje, dokler se ne pokvarijo. Za dodatne storitve, pa naj bodo to opisane ali pa manj tehnološko dovršene, kot je nadzor omrežja od daleč v aplikaciji, pa bomo prisiljeni plačevati naročnino. Za Aware tri dolarje mesečno oziroma 26 dolarjev letno! Zbrane podatke pa ponudnik zelo verjetno hrani tudi na svojih strežnikih, zato je tu tudi klasično vprašanje, zakaj jih bodo uporabili, kako je z zasebnostjo in kaj naredijo z zbranimi podatki, ko uporabnik odpove storitev.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja