CES 2020: Najbolj obetavni prenosniki
Matjaž Ropret 9. januarja 2020 ob 14:21

Ob vsem padanju njihove relevantnosti, se pogosto na sejmih izkaže, da je pri prenosnikih veliko več idej in napredka kot na kakšnem drugem področju. Podobno je tudi letos na sejmu CES v Las Vegasu, ki ni prinesel prav veliko atraktivnih novih tehnologij ali kategorij izdelkov.

Zato pa precej sila zanimivih in obetavnih prenosnih računalnikov, tudi s prepogljivimi zasloni, četudi nisem prepričan, da imajo ti toliko smisla kot pri telefonih. Vendar so to naprave, ki jih še nekaj časa ne bomo kupili, vsaj večina od nas, zato pa bi nekateri drugi modeli utegnili že kmalu koga prepričati. Seveda ne bodo preobrnili trenda padanja prodaje, so pa vidne nove ideje, pa še AMD-jeve konkurence Intelu ne gre povsem zanemariti. Poglejmo torej, kateri od predstavljenih prenosnikov delujejo najbolj atraktivno.

Lenovo Thinkpad X1 Fold

Nedvomno zvezda sejma je pravzaprav velika prepogljiva tablica. Njej glavni element je 13,3-palčni upogljiv zaslon OLED, tako da je lahko reč razprta v tablico oz. priložnosti monitor, postavljena kot klasičen prenosnik, z neprekinjenim zaslonom na ležečem in pokončnem delu, lahko pa tudi povsem zapre. V tem položaju ima rahlo odprtino – prepogibanje ne more biti pod prehudim kotom, da se zaslon ne poškoduje –, ki pa jo zapolni priložena tipkovnica. Ta lepo prekrije spodnji del zaslon, če X1 Fold stoji kot prenosnik, mogoče pa jo je uporabljati tudi posebej, če je naprava na (priloženem) stojalu. Masa izdelka je manj kot kg, po zaslonu bo mogoče pisati z aktivnim pisalom, naprodaj pa naj bi bil ta Thinkpad od sredine leta naprej za dva tisočaka in pol. Nekaj čakanja je verjetno smiselnega, da Microsoft dokonča različico Windows 10X, ki bo namenja takim napravam.

Intel Horseshoe Bend

Intel je prav tako prikazal prenosnik s prepogljivim zaslonom, le da konceptnega in z večjim zaslonom. Njegova naprava ima namreč 17-palčni zaslon in je tako bližje velikosti pravega prenosnika (z 12-palčnim zaslonom), ko je postavljena v tak položaj. Uporabljala naj bi prihajajoči procesor Tiger Lake, novo generacijo v 10-nm proizvodnem procesu, ki bo menda prinesla resno pohitritev. Kaj dosti več pa o »podkvi« niso povedali, pokazali so naj najbrž pretežno zato, da bi potrdili tehnološko izvedljivost in spodbudili še druge proizvajalce, poleg Lenova, naj se lotijo tovrstnih naprav.

Dell Concept Duet

Dell si je zadevo zamislil nekoliko drugače. V bistvu podobno kot Asus pri prenosnikih Zenbook Duo, a še nekoliko bolj radikalno. Ta koncept ima namreč dva ločena zaslona, oba s precej minimalnimi robovi. Če »spodnjega« pa se bo tudi dalo povezniti magnetno tipkovnico, kadar bo uporabnik želel resno tipkati, in ne bo rabil tiste zaslonske površine za kaj drugega, denimo za časovni trak pri montiranju videa. Kdaj bi lahko duet videli v trgovinah, pa je neznanka.

Asus Zephyrus G14
Asus Zephyrus G14. Foto: Asus

Posebnosti tega modela so tri. Najprej možnost vzorca na zunanjem delu pokrova, ki ima vgrajeno množico (belih) svetečih diod, toda bolj pomembni sta uporaba procesorja AMD Ryzen 4800HS in masa zgolj 1,6 kg. Novi čip, ki deluje pri 35 W, bo menda omogočal podobne zmogljivosti kot Intelovi procesorji z oznako H, pa tudi dobro trajanje baterije (ta ima kapaciteto kar 90 Wh). Zraven je grafika Nvidia Geforce RTX – niso se odločili za AMD-jevo, ker ima Geforce trenutno med igričarji boljši sloves -, pri zaslonu pa sta opciji 4K 60 Hz ali FHD 120 Hz. Začetna cena naj bi se sukala okrog tisočaka in pol.

HP Spectre x360 15

HP je že pred koncem lanskega leta posodobil manjši vrtljivi Spectre, predvsem mu je poleg novih procesorjev namenil veliko boljšo sledilno ploščico. Zdaj s temi izboljšavami sledi še večji, 15-pačni model, ki pa so mu tudi konkretno sklestili robove okrog zaslona in je tako eden manjših predstavnikov svoje vrste. Prenosnik za resno ustvarjalno delo z dovolj velikim ekranom bo kmalu enako velik, kot so bili še nedavno modeli s 14-palčnim zaslonom. Začelo se bo pri podobnih ceni, kot jo bo imel zgornji Asus, a z dobro opremljenostjo bo hitro naraslo čez dva tisoč evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dell XPS 13

Pribljubljeni XPS 13 je komaj pred nekaj meseci doživel posodobitev, čemu torej že nova? Ker so mu tokrat spremenili zaslon. Diagonala je po novem 13,4 palcev, razmerje stranic pa 16:10, kar bo marsikomu zelo všeč, saj bo v navpični smeri videl več vsebine. Tipkovnica in sledilna ploščica sta enaki, kot ju je že dobil vrtljivi XPS 13 2in1, klasični je namreč doslej še imel stari, manjši izvedbi. Poleg tega pa so pri zaslonu opravili še eno pomembno spremembo. Kdor želi takega na dotik, mu ne bo več treba nujno izbrati ločljivosti 4K, temveč bo opcija upravljanja z dotiki tudi pri polni visoki ločljivosti. Seveda pa na vrhu ponudbe še naprej ostaja 4K. Tudi tu je cenovni razpon velik, od dobrega tisočaka do več kot dvakrat toliko.

Lenovo Thinkbook Plus

Kdo se še spomni modelov Yoga Book? Takrat je Lenovo vgrajeval zaslon s tehnologijo e-črnila namesto tipkovnico, vendar večjega uspeha ni požel. Tokrat je nekoliko prilagodil idejo, saj je dodaten »bralni in pisalni« zaslon na pokrovu prenosnika. Pravijo, da to pomaga k izboljšanju produktivnosti in večji osredotočenosti. Zaslon je mogoče uporabljati za ustvarjanje ilustracij in shranjevanje zapiskov s pisalom Precision Pen, namenjen pa je tudi prikazu bistvenih sporočil ob zaprtem zaslonu. Thinkbook Plus bo na voljo spomladi za najmanj 1099 evrov.

Samsung Galaxy Chromebook

Prenosnike z operacijskim sistemom Chrome OS si večinoma predstavljamo kot (pretirano) plastične in poceni naprave. Samsungova je popolno nasprotje tega. Je namreč precizno izdelan iz aluminija, izredno tanek in po želji v zapeljivi rdeči barvi. Zaslon AMOLED z diagonalo 13,3 palcev ima ločljivost 4K, vse skupaj pa poganja procesor Core i5 desete generacije. Edina neatraktivna lastnost tega prenosnika je cena. Stal bo namreč okroglega tisočaka. Tam, kjer ga bodo prodajali.

MSI Creator 17 MiniLED

Pri tem prenosniku, namenjenem ustvarjalcem vsebin, izstopa zaslon oz. njegova osvetlitev. Za delovanje LCD-ja so namreč uporabili izredno majhne sveteče diode, ki so razporejene po celotni površini zaslona, tako da lahko ta izklaplja posamezne segmente, kar je treba ustvarjati črnino, in to počne precej bolj natančno kot prenosniki z zasloni, ki imajo osvetlitev ob strani. Za obdelovanje fotografij, montiranje videa in podobne naloge so seveda pravilni kontrasti in veren prikaz barv ključnega pomena. Letos naj bi zaslon MiniLED tudi Apple uporabil za nove Macbooke.

HP Elite Dragonfly G2

Ultratanek, a še vedno precej zmogljiv prenosnik Elite Dragonfly (med drugim ima priključek Thunderbolt 3 za zunanjo grafično kartico), je prav tako še dokaj svež izdelek, pa ima že naslednika. Bolje rečeno dodatno izvedbo s povezljivostjo 5G, malce drugačnimi, recikliranimi materiali ohišja, in možnostjo vgrajenega sledilnika stvari Tile. Ostaja pa izjemno tanek in lahek (manj kot kg) za poslovneže, ki morajo računalnik vedno imeti pri sebi.

Lenovo Legion Y740S

Najnovejši igričarski prenosnik Lenovo sam po sebi sploh ne zmore poganjati zahtevnih iger pri visokih ločljivostih oz. veliko sličicah na sekundo, saj nima ločene grafične kartice. Toda na ta račun je lažji in cenejši, ima pa visokim obremenitvam prilagojeno hlajenje in je prirejen za priklop zunanjega ohišja z grafično kartico prek priključka USB-C s protokolom Thunderbolt 3. To sicer ni povsem enako, kot če je zmogljiva grafika vgrajena, kajti največja pasovna širina je 40 Mb/s oz. ustreznica PCI-e s štirimi »stezami« (namesto 16), vendar je v večini primerov dovolj dobro. Lenovo je pripravil svoje tovrstno ohišje, možno pa bo seveda uporabiti tudi katero koli drugo, poznano že od prej.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja