CES 2020: Je to tehnologija, ki bo spremenila domača omrežja?
Marjan Kodelja 13. januarja 2020 ob 06:07

Največkrat ni težava v prenizki hitrosti brezžičnega omrežja, temveč nezmožnosti, da enakovredno poskrbi za naprave, ki so vanj vključene. Zato na sceno stopa Wi-Fi 6!

Morda je res oznaka za brezžično omrežje 802.11 ter nato črka, ki označuje različico standarda, suhoparna in dolgočasna, vendar smo se jo v zadnjih dvajsetih letih navadili. Potem pa začnejo kar na enkrat govoriti o tehnologiji Wi-Fi 6. Če ne bi bil pozoren, bi menil, da gre za nekaj novega, nepovezanega z obstoječimi. Seveda ni tako. Najnovejši standard 802.11ax, oznaka za strokovnjake ostaja, so v združenju Wi-Fi Alliance preimenovali v Wi-Fi 6, da že ime pove, da gre za nekaj novega, »super truper« boljšega. Zato so spremenili tudi oznake za nazaj; Wi-Fi 1 je standard 802.11b iz leta 1999, Wi-Fi 2 802.11a (1999), Wi-Fi 3 802.11 g (2003), Wi-Fi 4 802.11n (2009) in Wi-Fi 5 802.11 ac (2014). Nekaj časa bodo zaradi spremenjenega označevanja težave, nato pa se ga bomo navadili in bo jasno, kaj pri novem telefonu, prenosniku ali drugi brezžični napravi pomeni, da podpira tehnologijo Wi-Fi 6!

V zadnjem desetletju smo domove napolnili z napravami, majhnimi in velikimi, manj ali bolj zapletenimi, ki so vse, tudi če ni treba, povezane v brezžično omrežje. Žal je beseda »brezžično« postala sopomenka za udobno. Zakaj bi torej do televizorja vlekli kabel, ko ima vendarle brezžični vmesnik. Še enkrat poudarjam, da je bolje s kablom povezati naprave, ki ožičeno omrežje podpirajo, brezžično pa naj bo namenjeno napravam, ki ga ne! Najverjetneje nasveta ne boste upoštevali in če ne bomo vsi začeli verjeti, da so omrežja Wi-Fi grožnja za zdravje, kar srčno upam, da se ne bo zgodilo, potem boste v naslednjih letih začutili vso večjo potrebo po izboljšanju domačega omrežja. V brezžično omrežje povezana naprava namreč zahteva čas, ko se usmerjevalnik ukvarja le z njo in košček pasovne širine (hitrosti prenosa podatkov), ki jo je sposoben zagotoviti. Več naprav imate, bolj se trudi zadostiti potrebam vseh, dokler zmogljivosti ne zadoščajo več in vse brezžične povezave so upočasnjene. Zelo podobno kot na cestah. Dokler je vozilo malo, vozijo hitro, ko jih je preveč, se po polžje premikajo v koloni. Te pa izginejo, če cesto razširijo in podobno z učinkovitejšim prenosom podatkov težave z zmogljivostjo brezžičnih omrežij reši tehnologija Wi-Fi 6.

Tako kot pri vseh dosedanjih izboljšavah tudi novi standard obljublja večje hitrosti prenosa podatkov; prenos podatkov je do 40 % hitrejši v primerjavi z Wi-Fi 5. To doseže z učinkovitejšim kodiranjem podatkov, radijski signal sočasno prenese več podatkov kot prej, kar je mogoče zaradi zmogljivejših čipov za kodiranje in dekodiranje signalov. Wi-Fi 6 poveča hitrost tudi v frekvenčnem območju 2,4 GHz, katerega signali imajo večji doseg in bolje prodirajo skozi ovire, ker pa vse manj uporabljamo brezvrvične stacionarne telefone in otroške alarme, je manj tudi motenj, zaradi katerih smo se preusmerili na območje 5 GHz. Ni pa hitrost edina prednost novega standarda. Brezžični usmerjevalnik pove, kdaj lahko naprava izklopi radijski sprejemnik in kdaj naj ga vklopi za sprejem novih informacij, zato je sprejemnik več časa v mirovanja, naprava pa porabi manj energije. Zaradi izboljšav tehnologije pa bo brezžično omrežje bolje delovalo tudi, ko bo vanj priključeno veliko naprav.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Usmerjevalniki s podporo Wi-Fi 6 so bili na voljo že lani, vendar bodo letos cenovno dostopnejši. Običajno je, da je nova tehnologija na začetku draga, nakar njena cena pada, tako da se bo dalo dobiti kakovostnega za manj kot 200 evrov. To pa ne pomeni, da moreta na vrat in na nos kupiti novo opremo, še posebej ne, ker usmerjevalnikov ne menjamo niti približno tako hitro, kot nekatere druge naprave zabavne elektronike. Odločitev za nakup je odvisna od delovanja obstoječega omrežja. Če deluje dobro in imate povsod, kjer želite dovolj kakovostni signal, potem naj ostane, kot je. Težav s pokritostjo tudi nov standard ne bo rešil, še posebej ne, če boste v omrežju tudi po nadgradnji imeli en sam usmerjevalnik (ali dostopno točko). V takšnih primerih je bolje pogledati po napravah porazdeljenega (mesh) omrežja. Te so že tako ali tako dražje, če ne zaradi drugega, pa ker jih je več, izdelovalci pa bodo Wi-Fi 6 skoraj gotovo izkoristili za dvig cene, morda pocenitev naprav za Wi-Fi 5, ki niti približno niso slabe in zadoščajo za večino omrežij. Wi-Fi 6 je torej primeren, ko obstoječe omrežje ne zadostuje, ne glede na tehnologijo. Ko gremo v nakup novega usmerjevalnika, je bolje zanj odšteti nekaj denarja več, saj ga verjetno vsaj naslednjih sedem let ne bomo zamenjali.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja