CES 2020: Je Suunto podpisal pogodbo s hudičem ali našel sveti gral?
Marjan Kodelja 7. januarja 2020 ob 09:37

Velika Googlova težava je, da noben resen izdelovalec nosljivih naprav noče (več) njegovega operacijskega sistema Wear OS, Suuntova pa, da se vse težje kosa z Applom in Garminom.

Medsebojni dogovor dveh pomembnih tehnoloških podjetij je zato logičen, vendar je prihodnost pametne ure s pedigrejem športne Suunto 7 črno-bela. Ali bo uspešnica ali pa komercialna polomija. Srčno upam na prvo, kajti kot uporabnik športne ure Suunto 9 si res ne želim, da bi mi prihodnost beleženja dejavnosti in zdravja diktirali samo Apple, Huawei ali Samsung.

Apple ima že vse od začetka svoj operacijski sistem, Huawei in Samsung pa sta najprej uporabljala Googlovega, nato pa v nekem trenutku ure opremila s svojima, da bi dosegla daljši čas med polnjenji baterije. V tem je šel najdlje Huawei, ki se je odpovedal celo večini pametnih funkcij, zato pa njegova ura zdrži tudi do dva tedna, v tem času pa dela še kaj drugega, kot le prikazuje točen čas. S tem se sooča Suunto, ki mu na drugi strani življenje greni še Garmin. Ta sicer vztraja v samostojnosti, pri svoji platformi, vendar prav tako nudi nekatere pametne funkcije, ki jih Suunto do zdaj ni. Suunto 7 je zato drugačna od vseh ur, ki so jih Finci doslej ponudili, in prva, pri kateri se v bistvenih elementih opirajo na nekoga drugega. Osnova sta namreč sistem na čipu (procesor) Snapdragon 3100 in operacijski sistem Wear OS, v okviru katerega funkcionalnosti, ki jih poznamo kot sistem ur Suunto 3, 5 in 9, tečejo kot aplikacija, kadar želimo beležiti športno dejavnost. Vedno vključene meritve (korake, kalorije in srčni utrip 24/7) pa opravi Googlov sistem, zato ura te podatke pošlje zaenkrat le aplikaciji Fit, podatke dejavnosti pa tudi na aplikacijo Suunto.

Zaslon AMOLED ima svoje prednosti, kot tudi slabosti, uporabniki pa ga imajo radi zaradi svetlosti, živih barv, odzivnosti in ločljivosti. Prvo, kar izstopa na novi uri, so številčnice (obrazi ure), ki so boljše od vseh, ki sem jih do zdaj videl na športnih, pa tudi na kakšni pametni uri, še posebej tista z zemljevidom vročih točk aktivnosti v ozadju. Skupaj s sistemom je namreč Suunto od Googla prejel še kaj uporabnega, predvsem njegove »zemljevide«, ki jih je »krvavo« potreboval, da se lahko odzove na Garminovo ponudbo. Ura se lahko v splet poveže preko Bluetootha in telefona ali preko omrežja Wi-Fi, za čas brez povezave pa lahko na pomnilnik ure naložite delček zemljevidov (kvadrat s stranico 70 km), ki se osveži z novim, če zapustite njegovo področje, in je na voljo povezava v intenret. Zaradi tega je raziskovanje novih tras za 15 športov, ki jih najdete na zemljevidu vročih točk dejavnosti kjerkoli tisti hip ste, mnogo bolj intuitivno in prijazno za rabo.

Suunto pravi, da model 7 združuje svet športa s svetom življenja, kar lahko razumemo kot dve uri v eni. Googlov sistem poskrbi za pametne funkcije, kot so merjenje telesnih znakov in dejavnosti po načelu 24/7, koledar, obvestila s telefon in podobno, Suuntova aplikacija na njem pa za beleženje športnih dejavnosti. Podprtih je več kot 70 športov, med drugim tudi plavanje v odprtih vodah, ni pa ura sposobna sočasne prepoznave različnih, zato na primer triatlon ni podprt. Žal nanjo tudi ni možno povezati dodatnih tipal, na primer traku za merjenje srčnega utripa, kar zna biti za zahtevne uporabnike korak nazaj. Dostop do Suuntove aplikacije na uri pa je tudi preprost, saj je temu namenjen četrti bočni gumb ure. Druge finske ure z na dotik občutljivim zaslonom imajo namreč samo tri. Od tu naprej je uporaba ure za beleženje dejavnosti podobna, z razliko, da ne dovoljuje poosebljanja prikaza podatkov športne dejavnosti na zaslonu in da analiza podatkov ni narejena na osnovi FirstBeatove metodologije, temveč njihove lastne.

Z novim sistem in procesorjem pa so povezana tudi nova tipala. Suunto 7 ne uporablja Sonyevega čipa za sprejem signalov satelitske navigacije, temveč sprejemnik, ki je del Qualcommovega procesorja. Druga sprememba pa je tipalo srčnega utripa. To izdelujejo PixArt, za analizo podatkov pa poskrbi algoritem LifeQ. Gre za manj znana ponudnika, katerih izdelkov ne boste našli v veliko nosljivih napravah. Kar samo po sebi ne bi smela biti večja težava, če se bo nov dobavitelj izkazal za boljšega od Valencella. Na njegova tipala v ura Suunto 3,5 in 9 leti namreč kar nekaj kritik, poleg tega pa model Suunto 7 srčni utrip spremlja po pravem načelu 24/7. Z drugimi besedami, podatki so v aplikaciji na voljo tudi za nazaj.

Suuntova poteza je hkrati zelo tvegana, a tudi briljantna. Kaj pa bo iz tega izšlo, pa ni odvisno le od njega. Čim prej mora omogočiti podporo zunanjim tipalom, samodejno spremljanje podatkov dejavnosti 24/7 tudi v aplikaciji Suunto ter možnosti poosebljanja športnih načinov, če želi, da novo uro sprejmejo tudi zahtevni uporabniki. Potem pa upati, da bo Googlu zelo hitro uspelo zmanjšati »požrešnost« operacijskega sistema, in se bo ura Suunto 7 lahko v avtonomiji baterije kosala s tekmeci na trgu, kajti prvi znaki niso spodbudni.

Tehnični podatki

Cena in dostopnost: februarja, 479 €.

Zaslon: 1,39 palca (premer 3,5 cm) AMOLED ločljivosti 454×454 slikovnih pik in svetilnosti 300 nit (kratkotrajno največ 1000 nit).

Baterija: do dva dneva, do 12 ur beleženja z vključenim sprejemnikom GPS, do 8 ur predvajanja glasbe ali do 40 dni v načinu samo prikaza točnega časa.

Vodotesnost: 50 m (5 ATM).

Satelitski sprejemnik: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS in Beidou.

Pomnilnik za datoteke z glasbo: 8 GB.

Združljivost: Android in iOS.

Možnost dodatnih tipal: NE

Na dotik občutljiv zaslon: DA

Število tipk: 4

Drugo: optično tipalo srčnega utripa, barometer, NFC, mikrofon

Zmogljivosti:

•   sposobnost beleženja srčnega utripa in štretje korakov 24/7 (podatke zbira aplikacija Google Fit).

•  Podpora za več kot 70 športov, vendar ni triatlona in podpore beleženja več športov sočasno.

•  Zemljevid tras (vroče točke aktivnosti) so prikazane na uro.

• Integracija z Google Play in drugimi glasbenimi aplikacijami.

• Podpora aplikacijam za sistem Wear OS.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja