Cenejši, manjši in lažji, koliko pa slabši?
Matjaž Ropret 16. februarja 2019 ob 13:19

Kadar proizvajalci predstavijo nekoliko okrnjene, pa precej cenejše izvedbe vrhunskih fotoaparatov, vedno zastrižemo z ušesi. Kompromisi večinoma niso prehudi, kvaliteta posnetkov pa enaka ali zelo primerljiva, zato se tudi nova Canon EOS RP in Fujifilm X-T30 kažeta kot zelo obetavni orodji, celo za naprednejše uporabnike.

Že ko je Canon lani poleti nekoliko presenetljivo napovedal nov brezzrcalni sistem polnega formata, je bilo jasno, da se bo prvemu aparatu EOS R sčasoma pridružil še kakšen. So pa s tem kar pohiteli, verjetno tudi zato, ker R res ni poceni, v kompletu z objektivom stane dobrih 3.500 evrov. Glede na to, da niti ne gre za profesionalni aparat, Canon kljub menda dobri prodaji potrebuje še kaj dostopnejšega. Točno to je EOS RP, ki bo tisoč evrov cenejši. Z objektivom 24-105 f/4 bo cena malo manj kot 2.600 evrov, samo ohišje pa bo stalo 1.549 evrov.

Jasno je, da so pri Canonu sklenili precej kompromisov, nekatere nujne za zniževanje cene, druge rahlo umetne, da ohranjajo zanimivost dražjega EOS-a R. Tipalo s 26 milijoni točk v novem modelu so vzeli iz zrcalnorefleksnega EOS 6D, zato pa sta slikovni procesor Digic 8 in sistem za samodejno ostrenje s kopico točk enaka kot v večjem bratu. Novinec je krepko manjši in lažji, saj tehta manj kot pol kilograma, edino, kar dela nekaj večjega, je držalo. Canon na začetku niti ni pretirano dobro izkoristil prednosti brezzrcalne zasnove, z RP so te že precej bolj očitne. Med kompromisi lahko začnem z zaslonom in elektronskim iskalom. Oba imata za približno pol manjšo ločljivost v primerjavi z dražjim modelom. Manj je tipk, kolesc in ploščic za nastavljanje, elektronski zaklop, ki je sicer še ena očitna prednost brezzrcalne zasnove, je na voljo samo v t. i. scenskih načinih, ne pa tudi pri fotografiranju z ročnim nastavljanjem parametrov (PASM). Omejitve so še pri videu. Snemanje v 4K je na voljo samo pri 24 sličicah na sekundo, v polni visoki ločljivosti pa pri 30 ali 60 fps. To je zagotovo povsem nalašč, kajti procesor bi zmogel vse kombinacije.

Podobno je Fujifilm največjo razliko pri novem X-T30 v primerjavi z X-T3, na katerem temelji, napravil pri videu. Ni namreč na voljo snemanja pri 4K s 60 sličicami na sekundo in visokimi bitnimi hitrostmi, gre nameč do 200 Mbit/s namesto do 400 Mbit/s. Tudi barvne informacije so pri X-T3 boljše, sicer pa naj bi bila kakovost posnetkov enaka ali vsaj zelo primerljiva. Tudi tu sta zaslon in EVF nekoliko slabša glede na dražji model. Žal Fujifilm nič ne da na koristnost vrtljivega zaslona, ki ga Canon k sreči ohranja.

Fujifilm je jeseni požel precej pozornosti z aparatom X-T3, ki je sijajni kakovosti fotografij končno dodal še spodobno snemanje videa, tudi v 4K/60 z visokim bitnim tokom in veliko informacijami glede barv. Marca prihaja nekoliko okrnjeni in manjši X-T30, ki bo v kompletu s še vedno enim bolj posrečenih »kit« objektivov 18-55 f/2,8-4 stal 1299 evrov. Vendar so nižjo ceno dosegli s prijemi, ki jih bo večina uporabnikov zlahka oprostila. Tudi tu sta zaslon in iskalo nekoliko slabša, video je omejen na 30 sličic na sekundo ter nekoliko nižje bitne hitrosti, sicer pa naj bi bila kakovost tako pri fotografiranju kot snemanju enaka.

Sta klub nekaterim izgubljenim zmožnostim Canon EOS-RP in Fujifilm X-T30 še vedno zanimiva aparata? Zagotovo. Alan je že test Fujifilma X-T3 zaključil v mislijo, da bo raje počakal na cenejšo in manjšo različico, ki bo fotografsko enako dobra, saj mu video ne pomeni veliko. Pa mislim, da bo tudi za tiste, ki pogosteje snemajo, X-T30 še vedno dovolj dober. Snemanje pri 60 fps je res pomembno samo pri zelo hitrem premikanju, pa tudi sicer se po mojih izkušnja za video namene še vedno bolje obnesejo Panasonici in Sonyji. Zato bi na Fujija stavil predvsem, če bi iskal fotografsko orodje, ki pa se tudi pri snemanju ne osramoti. Objektiv 18-55 f/2,8-4, ki bo v kompletu za 1.299 evrov, pa je še vedno med boljšimi »kit« objektivi nasploh. Optično je izvrsten, ponuja dobro zaslonko, soliden razpon goriščnice in kvalitetno izdelavo.

Po drugi strani je Canon odvzel precej več, da je iz EOS-a R dobil RP. Vendar pa bodo verjetno tudi tam končni rezultati zelo podobni, le nekaj več ukvarjanja bo mogoče treba vložiti vanje. To bo moderen in predvsem manjši aparat za tiste, ki jim je res pomembna globinska neostrina polnega formata in ki imajo morda že lepo zbirko objektivov EF. Ti namreč s prilagojevalnikom zelo lepo delujejo na novem sistemu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja