Cenejša Ultra, a vsaj na papirju skoraj enako sposobna
Matjaž Ropret 7. junija 2021 ob 11:25

Medtem ko Apple in Samsung kraljujeta na vrhu, se njun do lani glavni konkurent Huawei bori za obstanek na telefonskem zemljevidu in Xiaomi ter znamke iz skupine BBK Electronics še ne navdušujejo množic evropskih kupcev z izdelki iz višjega cenovnega razreda, svojo priložnost vidi še kakšen kitajski proizvajalec. Magična besedna zveza je slejkoprej nižja cena od konkurence, kajti modeli, kot so Mi 11 Ultra ali Find X3 Pro so pač cenovno povsem na ravni Galaxyja S21 Ultra ali iPhona 12 Pro (Max). Toda v podjetju ZTE so prepričani, da imajo s telefonom Axon 30 Ultra še druge prepričljive argumente, ne zgolj dejstva, da je cenejši od ostalih.

ZTE je tokrat predvsem stavil na fotografijo (in tudi snemanje videa). V telefon, ki vizualno, še posebej pri izboklini za kamere spominja na Galaxyja Note 20 Ultra, so namreč vgradili kar tri objektive s 64-milijonskih tipalom, zraven pa še enega z 8-milijonskim in periskopskim sistemom leč. Prvi med trojico 64-milijonskih je nekoliko neobičajen »portretni« objektiv z goriščno razdaljo 35 mm. Ta naj bi omogočal predvsem portrete z lepim ozadjem in podrobnimi detajli, a goriščnica je uporabna še za marsikaj drugega. Potem sta tu še običajen širokokotni in pa ultraširokokotni objektiv. Predvsem pri slednjem bi bila lahko kakovost boljša kot pri večini tovrstnih, ki jim pogosto kaj zmanjka pri podrobnostih in optični kakovosti ob robovih. Četrti objektiv, združen s tipalom z osmimi milijoni pik ponuja 5-kratno optično povečavo in skupaj z ostalimi je mogoče »hibridno« oz. digitalno približati motiv za kar 60-krat v primerjavi z glavnim objektivom. Glavni in teleobjektiv imata optično umirjanje slike.

Spredaj je bolj običajna 16-milijonska selfijevska kamera. Pri tistih zadaj bo marsikaj odvisno od obdelave signala, zgolj sposobnosti strojne opreme nikoli niso dovolj. Glede na teste tujih kolegov je na tem področju telefon še nekoliko nekonsistenten, a marsikdaj zelo dober in predvsem z veliko potenciala, zato lahko upamo, da bo ZTE-jevim inženirjem in programerjem še dodatno izboljšati algoritme. Pri videu gre snemanje vse do razločljivosti 8K pri 30 sličicah na sekundo.

Zaslon tega telefona je malo ukrivljeni 6,67-palčni OLED polne visoke ločljivosti s kar 144 Hz osveževanjem in 300 Hz zaznavanjem dotikov. S stereo zvočnikoma bi morala biti večpredstavnostna izkušnja precej dobra. Zadevo poganja procesor Snapdragon 888, tako da niti z zmogljivostmi ne bo težav. Zraven je 8 ali 12 GB delovnega pomnilnika ter 128 ali 256 GB prostora za podatke.

Morda je kapaciteta baterija 4600 mAh nekoliko manjša, kot bi si je želeli, je pa Axon 30 Ultra tudi nekoliko manjši, tanjši in lažji kot denimo Galaxy S21 Ultra. Povezljivost s 5G, Wi-Fi 6 in bluetooth 5.2 ni vprašljiva. Lahko pa bi glede na aspiracije in tudi ceno, četudi je nižja kot pri nekaterih konkurentih, pogrešali brezžično polnjenje in uradno vodotesnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

ZTE je začel telefon pred dnevi prodajati na svoji spletni strani, pošiljajo ga tudi v Slovenijo. Različica 8/128 GB stane 749 evrov, 12/256 GB pa 849 evrov.  

Fotografije: ZTE

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.