Cenejša menjava baterije za starejši iPhone velja tudi v Sloveniji
Matjaž Ropret 3. januarja 2018 ob 12:28

Apple je pohitel pri omejevanju škode, ki bi mu jo lahko povzročila aferica z upočasnjevanjem starejših iPhonov. Kmalu po priznanju je napovedal, da bodo lastniki telefonov z opehano baterijo od februarja naprej lahko dobili novo za 29 dolarjev. Nakar je šel še korak dlje in akcijo začel takoj, cenejša menjava pa ni odvisna od tega, kako baterija prestane testiranje. Kot so nam potrdili pri pooblaščenih uvoznikih in serviserjih Applovih naprav EPL in iStyle, ta možnost velja tudi v Sloveniji.

Sporočilo za javnost kajpak omenja samo ameriško ceno in je nasploh osredotočeno na menjavo v Applovih trgovinah. Ker pa pravi Apple Store v Sloveniji ne obstaja, ni bilo povsem jasno, kako bo pri nas s to akcijo, ki naj bi veljala celo leto. V EPL odgovarjajo, da prav tako velja znižana cena in da menjava baterije stane 42,90 evrov. Enako v iStyle, kjer je cena zaokrožena na 43 evrov, uporabnik pa običajno mora brez svojega iPhona zdržati pet delovnih dni. Razlika v primerjavi z napovedanimi 29 dolarji je v davku in delu, obojega številka iz sporočila za javnost ne zajema. Strošek za povrnitev telefona v izvorno hitrost pa je še vedno zelo sprejemljiv. V poštev za cenejšo menjavo baterije zunaj garancijskega roka pridejo naslednji modeli: iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in iPhone SE.

Poteza je bila nekoliko nepričakovana, toda Apple je poskušal poskrbeti, da mu upočasnjevanje ne bi pretirano škodilo. Korporacija sicer trdi, da to počne v dobro uporabnikov – zaradi daljšega trajanja baterije in ohranjanja kondicije ostalih komponent – toda večina lastnikov iPhonov se s tako taktiko ne strinja. Nihče noče imeti počasnejšega telefona, kot ga je (drago) kupil. Po novem bodo v nastavitvah sistema iOS določeni parametri, s katerimi bo uporabnik lahko izbral, kaj mu je bolj pomembno, energijska vzdržljivost ali hitrost delovanja. Tako bi verjetno že osnovi zadevo izvedel kdo drug, toda Apple se zelo rad odloča namesto kupcev. Medtem so nekateri drugi proizvajalci, med njimi HTC, LG, Motorola in Samsung zatrdili, da telefonov s starejšimi baterijami ne upočasnjujejo.

Lastnikom vseh zgoraj omenjenih telefonov se vsekakor splača izkoristiti priložnost in zamenjati baterijo. S tem telefonu precej poceni vdihnejo še kakšno leto življenja. Priporočljivo pa je pred tem narediti popolno varnostno kopijo, najsi bo v oblak (iCloud) ali s pomočjo računalnika v iTunes, ker se na servisu vsebina telefona po navadi izgubi. Izključena mora biti tudi opcija Find My iPhone. Vse skupaj torej od lastnika telefona terja nekaj dela, najprej z varnostnim kopiranjem, čeprav ima tega verjetno večina nastavljenega na samodejno, in potem še s ponastavljanjem iz kopije. Pa vendar ne prehudo za bolje delujoč mobilnik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.