Cene roaminga enake domačim vsaj še naslednjih deset let
Matjaž Ropret 11. decembra 2021 ob 10:15

Trije ključni organi Evropske unije – komisija, parlament in svet pod slovenskim predsedstvom – so dosegli dogovor o podaljšanju zdajšnjega režima gostovanja v tujih mobilnih omrežjih za nadaljnjih deset let. Veleprodajna cena dodatnega prenosa podatkov, torej zunaj zakupljenih količin, se bo še naprej zniževala do enega evra (brez DDV).

Kot vemo, je Evropski komisiji najprej uspelo z omejitvijo cen roaminga, nato pa je l. 2017 prišla »popolna ukinitev.« To sicer ne drži v celoti, kajti določena doplačila oz. pribitki še naprej obstajajo, vendar jih velika večina uporabnikov le redko plača. Ta regulacija bi se iztekla 30. junija 2022, čez dobre pol leta. Zato se je z dogovorom o novi že malo mudilo, saj morajo zdaj institucije zdaj pripraviti besedilo uredbe in parlament mora o njej glasovati. O tem, da bo potrjena, verjetno ni nobenega dvoma. Bistvo dogovora je, da pravila ostajajo enaka. Telefonski pogovori in kratka spročila imajo v tujini enako ceno kot doma, kar v praksi pomeni, da zanje ne plačujemo dodatno, ker izkoriščamo količine iz naročniškega paketa ali po identični ceni dobroimetje na računu. Prenos podatkov in večpredstavnostna sporočila so prav tako brez doplačila do meje, ki jo določa znesek naročnine (koliko GB po veljavni veleprodajni ceni gre v ta znesek, pomnoženo z dve).

Novost bo zapoved operaterjem, da morajo pri prenosu podatkov oz. dostopu do interneta ponujati enako hitrost, kot so je uporabniki deležni v njihovem domačem omrežju. S pripisom, »v kolikor to omrežje dopušča,« kar verjetno operaterjem daje nekaj manevrskega prostora za tako in drugačno telovadbo. Toda v osnovi se ne bi smelo dogajati, kar zdaj ni bilo tako redko, da smo bili v tujini deležni bistveno slabše kakovosti, denimo povezovanja v omrežje 3G ali celo 2G namesto v LTE (in zdaj morda že v 5G), kot smo navajeni doma.

Ta čas je pribitek za 1 GB prenosa podatkov še pri 3,66 evrih. Z novim letom se znižuje na 3,05 evra, kajti tudi veleprodajna cena se zniža na 2,50 evra. Ta bo veljala do konca zdajšnje regulacije, torej do 30. junija prihodnje leto. Dogovor predvideva, da bi nova desetletna regulacija na začetku postavila ceno gigabajta na dva evra (k temu je treba prišteti še davek), se pravi s prvim julijem. Nato bi se postopno zniževala do enega evra v l. 2027.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja