Čemu se božji škodljivec Loki prelevi v varuha časa? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 16. junija 2021 ob 06:03

Prvo pravilo je, da junak nikdar ne umre. Če že, potem se najde alternativna pot, da spet pokuka v svet živih. Kaj pa zlobci? Ravno tako. Še pomnite Dartha Sidiousa, tovariši? Popularne in zanimive osebnosti preživijo. Tudi Loki!

V Marvelovo vesolje je bila vrnjena polovica živega, ki je izpuhtela po Thanosovem tlesku s prstom, toda ne tudi tisti del, ki je prej ali kasneje umrl prave smrti. Iron Man naj bi bil za vedno zakopan, verjetno tudi Črna vdova in prav tako originalna Gamora (Varuhi galaksije). Pa vendarle je spet med živimi. Zamenjala jo je »kopija« iz alternativnega časa, ki je v Maščevalcih: Zaključek s krušnim fotrom skočila v prihodnost in mu takisto kmalu zarila nož v hrbet. Če ne alternativno vesolje, potem je čas odgovor na zapletena vprašanja, kako vrniti umrli lik, ne da bi kazilo dogodivščine in medlo gledalce. Zakaj? Ker je zanimiv in si obetajo nekaj cekinov v nikdar »site« blagajne produkcijskih studiov. Eto!

Odgovor imate na dlani. Čeprav je bilo eno prvo Thanosovih dejanj v Maščevalcih: Brezmejna vojna davljenje Lokija, se ta kot kopija samega sebe prelevi v varuha časa.

Potem ko ukrade Teserakt, medtem ko maščevalci potujejo v času, in ponovno zbirajo neskončne kamne, alternativno različico Lokija pripeljejo pred skrivnostno agencijo, birokratsko organizacijo, ki ostaja zunaj prostora časa in varuje en in edin zveličaven časovni tok. Dajo mu na izbiro, da ga izbrišejo iz obstoja ali jim pomaga ustaviti večjo grožnjo. Umreti se mu kajpada ne mudi, zato pristane. Nežen kvarnik v nadaljevanju! Pravzaprav ga rekrutirajo, ker varuhom časa težave povzroča neskončno zlobnejša različica Lokija in bi jim njegov pogled prišel prav. Zaplete se v triler, saj je prisiljen loviti samega sebe!

Prva epizoda se na trenutke malce vleče, vendar vse zle misli odpihnejo odlični dialogi med Lokijem (Tom Hiddleston) in agentom Mobiusom M. Mobiusom (Owen Wilson). Ker je med njima neki žmoht, ju je prav zabavno gledati. Owen Wilson je v karieri upodobil nekaj silno komičnih filmskih likov, zato tovrstno predstavo od njega pričakujete. Tom Hiddleston pa se tudi dobro znajde v koži nordijskega božanstva. Kakor koli. Sila ju enkrat privlači, drugič odbija in ravno to obeta, da se bo serija razvila v eno boljših letos.

Kaj: televizijska serija Loki

Kje: pretočna storitev Disney+ ali saj veš, kje!

Ocena: 3

Priporočilo: Nordijski bog prevare in zaščitnih vohunov je silno karizmatična osebnost, zato je bilo vprašanje časa, kdaj bo dobil lastno serijo. Pretiranega nasilja in spolnosti ni, je pa nekaj inovativnih »štosov«, zato se mi zdi primerna skoraj za vse. Če le ljubiš junake, božanstva in bitja iz drugih stvarnosti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.