Celo kletvice zvenijo »vsiljeno« (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 1. februarja 2023 ob 06:01

Tretja sezona Veščeca je tik pred durmi, zato je skoraj nujno, da nekaj malega izvemo o katastrofalnem dogodku konjunkcija sfer in morebiti o vodji zlokobnih rdečih jezdecev (Wild Hunt).

Po prvi sezoni Veščeca je tik pred drugo Netflix objavil risani film Nočna mora volka, z zgodbo, katere poznavanje je bilo v pomoč pri spremljanju druge sezone. Zdaj, tik pred tretjo, pa so posneli mini igrano serijo, ki predoči pomembne dogodke izpred tisočletja. Ko so »Kontinent« naseljevali vilinci in še kakšen škrat, ter nanj še niso stopile pošasti iz drugih domen in njegovih obalah še ni pristal človeški rod.

Tisoč dvesto let, predno je ženski svet očaral Henry Cavill, s preteklostjo obsedena princesa Merwyn (Mirren Mack) s pomočjo druida Balora (Lenny Henry), poveljnika vojske kraljestva Xin’trean Eredina (Jacob Collins-Levy) in pošastjo iz vzporednega sveta ubije kralja konkurenčnih vilinskih kraljestev, da bi zavlada Kontinentu. Balor izkoristi znanje maga Syndrila (Zach Wyatt) o potovanju skozi portale monolitov v druge svetove, da bi pridobil čarovnijo kaosa, medtem ko bi jih ona osvajala in civilizirala tamkajšnje prebivalstvo. A najprej bi jim ukradla hrano, da bi premagalo lakoto, ki vlada med nizkorodnimi zaradi njenega nesposobnega vodenja. Naproti jim stoji sedmerica na hitro zbranih »kvazi« junakov. Poleg že omenjenega maga še Elie (Sophia Brown), nekoč bojevnica in pevka iz klana krokarjev, Fjall (Laurence O’Fuarain), ki se prelevi v prvega Veščeca, iz klana psov, maginja Zacaré (Lizzie Annis), brat smrt Callan (Huw Novelli), škratinja Meldof (Francesca Mills) in Scían (Michelle Yeoh), zadnja pripadnica klana duhov.

V tem odstavku bo navedenih nekaj kvarnikov. Če vas motijo, ga preskočite. V štirih delih se druščina zbere, najde pot v prestolnico kraljestva Xin’trean, kjer storijo, kar jim je usojeno. Poleg uboja (skoraj) vseh »zlobnežev« ob izgubi dveh svojih, uničenje tamkajšnjega monolita. Spektakularna eksplozija ne prinese nove zlate dobe. Vzporedni svetovi trčijo in med njimi nastanejo razpoke, skozi katere pridejo pošasti in čarovnija kaosa. Obenem na njegovih obalah pristanejo prvi ljudje. Manj pomemben mag ugotovi, da poleg premagovanja prostora monoliti omogočajo potovanje v času. Na drugem svetu ujeti Eredin pa najde v pesku čelado iz kosti in si jo nadene na obraz.

Čeprav je imela zgodba potencial, je zvodenela. Edino, kar si zasluži pohvalo, so akcijski prizori, seveda grozljivi in nagnusni v maniri fantazijskega sveta Veščeca, in delno posebni učinki. Vse drugo je pod kritiko. Potek zgodbe je površen in na trenutke nedorečen. Syndril je Balorjev jetnik, kmalu zatem pa ga druščina sreča v gozdu daleč proč, pri čemer sploh ne vemo, kdaj in kako je pobegnil iz jetništva. Igralci niso prepričljivi in videti je, kot da so jim zapovedali, naj igrajo, kakor mislijo, da je najbolje. Mimika in naglasi ne štimajo, kemija med liki je redka in kletvice (kurci, pimpeki in podobno) so vsiljeno vključeni v dialoge. Kot bi avtorji že napisali scenarij, naknadno ugotovili, da so pozabili na grde besede in prosili pripravnika, naj jih vključi, kakor se mu zdi primerno.

Serija ni presežek in je ne morem priporočati. A ker se mi zdi, da nosi informacije, ki bodo pomagale spremljati tretjo sezono Veščeca, potem predlagam naslednje. Glejte prvo polovico prvega dela in drugo polovico zadnjega, četrtega in z malo domišljije bo to dovolj.

Kaj: igrana mini serija s predzgodbo Veščec: Izvor krvi (The Witcher: Blood Origin)

Kje: pretočna storitev Netflix

Ocena 2,5: Škoti imajo talent, da iz odličnih surovin naredijo zanič obed. Tukaj imamo enako situacijo. Imeli so odličen potencial, vse potrebno za odlično zgodbo, a jim je uspelo narediti skropucalo.

Priporočilo: Seks, nasilje in grdo govorjenje. Vsega je preveč, da bi bila serija primerna za mlade in tudi za starejše, ako imate preobčutljiv želodec.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja