Cellularline AQL Evade: Osnove
Matjaž Ropret 25. avgusta 2020 ob 12:17

Nekateri poskušajo kar najbolj kopirati Applove slušalke Airpods, drugi se potrudijo izdelati nekaj čim bolj drugačnega. AQL Evade sodijo v drugo kategorijo, kar jim že lahko štejem v dobro, saj je podobnih si slušalk brez kablov popolnoma preveč. A po drugi strani drži, da je tista oblika preverjena in da se je prijela, ostali poskusi pa ne ustrezajo tako širokemu krogu uporabnikov. To bo najbrž veljalo tudi za te, saj so res samosvoje.

Skoraj vse pri tem izdelku je zunaj ustaljenih kalupov. Čepka sta majhna in v obliki nekakšne ne povsem prave črke L, škatlica pa je skoraj kockica, medtem ko smo drugod navajeni ali širokih in nizkih ali bolj pokončnih in ozkih. Mogoče zaradi oblike reč ne gre v tisti mali žepek kavbojk, vseeno pa je dovolj majhna in kajpak tudi lahka za prenašanje naokrog. Tudi kakovost plastike in izdelave se zdi solidna, imajo pa nekateri konkurenčni izdelki še kakšen dodaten prijem v materialih, obdelavi ali obliki, da že na prvi pogled naredijo vtis. Kljub vsemu pa sta glavni zameri povezani s polnjenjem, ne z dizajnom ali kakovostjo. Za žično polnjenje so vgradili priključek mikro USB in izpustili so možnost brezžičnega dodajanja energije. Toda na srečo sploh ni treba pogosto polniti, kajti baterije kar trajajo in trajajo. V samih čepkih sicer »zgolj« nekje od štiri do pet ur, kar je konkretno manj kot v marsikaterih, predstavljenih v zadnjem letu, a za moj okus še vedno dovolj. Zato pa (štiri) diode, ki v škatlici označujejo raven baterije, komajda ugašajo.

Oblika čepkov vpliva na njihovo nošenje, to vemo že iz mnogih drugih primerov. Majhnost bi morala predpostavljati udobno in komaj zaznavno nošenje, kar v osnovi tudi drži, a bi bilo ob bolj standardnem dizajnu lahko še bolje. Težko je namreč ugotoviti, kako se ju sploh pravilno vstavi v ušesa, tudi zato, ker nikjer ni dovolj dobre fotografije ali ilustracije, ki bi to prikazovala. Mislim sicer, da je bolje, če sta kontakta za polnjenje skrita in je tipka (blazinica) za komande obrnjena bolj navzdol. Zvok ni odvisen od tega, kako sta čepka obrnjena, je pa kar dober za ta cenovni razred (približno 80 evrov). Malo manjka basov in polnosti, se pa večina glasbenih žanrov sliši dovolj čisto in v pravi podobi, saj ni kakšne večje luknje pri srednjih ali visokih tonih. To velja za privzeto uglasitev, a z izenačevalnikom se kaj dosti dlje niti ne da priti. Prav tako so slušalke povsem primerne za telefonske pogovore in video konference v mirnih okoljih. Niti za poslušanje niti za pogovore ne nudijo kakšnega aktivnega odpravljanja hrupa, prav tako ne izvajajo obratnega, torej ne ojačajo zunanjega zvoka, da bi uporabnik med telefoniranjem sam sebe bolje slišal. Za rekreacijo bi se morda raje ozrl s kakšnim, ki se konkretneje držijo v uhljih.

Medtem ko zvok, pogovori in avtonomija na zglednem nivoju, pa je popolna odsotnost kakršnih koli dodatnih funkcionalnosti največja težava tega izdelka. Saj osnove povsem v redu obvladajo, a za 80 evrov vseeno pričakujem še kaj več. Evade nimajo aplikacije, ki bi dala kakšne možnosti prilagajanja zvoka in komand, informacije o bateriji ter omogočala nadgradnje vgrajene programske opreme (teh očitno kupci ne morejo pričakovati). Tudi ne znajo prepoznavati tega, da so v ušesu in ustavljati predvajanja, če niso. Nekaj drugih manjkajočih lastnosti pa sem omenil že v prejšnjih odstavkih.

AQL Evade ključne naloge – kakovost zvoka in pogovorov, avtonomijo, udobje pri nošenju in kakovost izdelave – opravijo za dobro tri ali slabo štiri. Manjka pa jim vse ostalo, kar je glede na izstopajočo obliko škoda. Izstopanja namreč ne prenesejo v samo delovanje, kjer pokrijejo zgolj najnujnejše, na vse ostalo pa so njihovi snovalci pozabili ali preprosto izpustili. Toda na trgu je precej konkurenčnih izdelkov, ki za podobno ceno zvenijo enako dobro in celokupno gledano ponujajo več.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Majhna in zanimivo oblikovana čepka
  • Veliko baterijske zaloge v škatlici
  • Solidne za telefonske pogovore
  • Presenetljiv zvok glede na ceno
GRAJAMO:
  • Ni aplikacije z izenačevalnikom, nastavitvami in posodabljanjem firmwarea
  • Nobene dodatne funkcionalnosti
  • Priključek mikro USB in odsotnost brezžičnega polnjenja
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja