Če še izbiraš, potem mu (ji) pokloni Besano! (#video)
Marjan Kodelja 11. decembra 2020 ob 06:14

Čeprav podpira lenobo, potrudite se in slovnične napake popravite sami, je samodejni pregledovalnik orodje, ki bi ga marsikdo z veseljem imel na svojem računalniku.

Besana, »samodejna lektorica«, je program za slovnično preverjanje besedil v slovenskem jeziku. Poleg samostojnega programa in brezplačne vendar časovno in v številu sočasno pregledanih besed omejene spletne storitve je na voljo kot dodatek za Microsoftova programa Word in Outlook. Pri Besani je uporabljen model najema namesto nakupa, kar pomeni, da uporabnik ne kupi programa, potem pa ga časovno neomejeno uporablja, temveč kupi možnost enoletne uporabe. Naročnina za eno poslovno licenco znaša 97,20 evrov in je mimogrede enaka ceni licence za osebno nekomercialno rabo. Veliko ali malo? Odvisno od potreb in perspektive. Če pomislimo, da letna naročnina na paket storitev Microsoft 365 s »pisarniškimi« orodji za domačega uporabnika velja 99 evrov, potem je veliko. Word namreč vključuje črkovalnik slovenskih besed in tovrstna pomoč je lahko nekaterim dovolj. Besana nudi več in zna biti nepogrešljiva za vse, ki morate »od sebe« dajati slovnično čim bolj pravilna besedila. Cena v tem primeru niti ni tako visoka, sploh ker je približno enaka petim kavicam mesečno. Ko smo v njeni vonjavi še lahko uživali v bifejih in restavracijah.

Medtem ko imajo predstavniki velikih svetovnih jezikov srečo, da jim je orodje naredil in ponudil Microsoft, smo pisci v manjših odvisni od ponudbe lokalnih razvijalcev. V Sloveniji je to Kamniško podjetje Amebis, ki slovnični pregledovalnik Besana razvija od leta 1991.

Sicer Besano sestavljajo trije »deli«. Besana Mini je hiter in preprost program, ki spremlja spremembe v odložišču, kar pomeni, da začne popravljati besedilo takoj, ko ga postavimo tja. Besana Pregibnik zna sklanjati samostalnike in pridevnike, spregati glagole, stopnjevati pridevnike in prislove. Najzmogljivejša je Besana za Word, saj ta preverja besedilo med pisanjem, in če se ji zazdi, da ste naredili napako, besedo ali več besed podčrta z modro valovito črto. S tem se ločijo od črkovalnika, ki napačne besede označi z valovito črto rdeče barve. Besana v primerih, ko je napaka nedvoumna, predlaga popravek, in če ne gre za jasno napako, izpiše možni razlog. Na primer, »v stavku morda manjka vejica«. Primorani ste razmisliti o napaki in uporabiti možgane, ne je »robotsko« popraviti in se ničesar ne naučiti.

Slabost, da Besana ni del Worda, se lahko kaže v počasnejšem delovanju in predvsem zagonu programa. Ta ni na voljo skoraj takoj po kliku na ikono, temveč je opaziti časovni zamik med prikazom polnega vmesnika in trenutkom, ko lahko začnete pisati. Kot bi Word malce počakal, da se naloži in zažene še Besana. Jezikovna analiza, ki jo izvaja Besana, je sicer precej zahtevna, kar se kaže v večji porabi sistemskih virov. Koliko to vpliva na hitrost delovanja računalnika je kajpada odvisno od zmogljivosti procesorja. V običajnih razmerah uporabe Worda morebitne upočasnitve ni opaziti, saj za kaj takšnega ne tipkate dovolj hitro. Druga je, ko odprete daljše besedilo, ki ga Besana še ni pregledala. Word v ozadju sproži slovnično preverjanje, tako da za vsaka poved »pokliče« Besano, da opravi delo. V takšnih primerih je mogoče, da je na počasnejših računalnikih opaziti zatikanje, ki izgine, ko je dokument pregledan, zato je najbolje, da ne počnete ničesar. S premikanjem miške ali celo urejanjem dokumenta namreč Besana delo prekine in mogoče je, da po prekinitvi ponovno pregleda že pregledan stavek, kar njeno delo podaljša. Še slabše je, če se med tem premikate po dokumentu, saj Word v tem primeru od Besane, ki pregleduje besedilo nekje iz začetka dokumenta, prioritetno zahteva pregled drugih stavkov. Če so težave prevelike ali nimate časa čakati, potem je verjetno najbolje, da začasno izključite pregledovanje slovnice, črkovalnik medtem lahko ostane, saj ni tako zahteven in ponovno poženete, ko lahko pustite, da postopek preverjanje steče od začetka do konca. To je mogoče povedati preprosteje. Kadar pišete novo besedilo, potem naj bo sprotno preverjanje slovnice več čas vključeno in kadar pregledujete tuje dokumente izključeno.

Besana je lahko odličen pripomoček za tiste, ki ga potrebujete. Jezik je živa materija, ki se spreminja, zato se mora spreminjati tudi Besana. To pa povzroča vire, ki jih podjetje pridobiva predvsem od naročnikov. Upoštevajoč, da je Slovencev in tujcev, ki se učijo jezika malo, potem letna najemnina niti ni pretirano visoka.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.