Če originalne stanejo 200, klonirane pa 20 evrov, je rezultat pričakovan (#VIDEO)
Matjaž Ropret 11. maja 2019 ob 07:18

Brez kopiranja v tehnosvetu pač ne gre. Že odkar so zahodnjaki večino proizvodnje preselili na vzhod, še posebej na Kitajsko, so ponaredki in kloni od tam realnost. Še posebej pri vsaki prodajni uspešnici, povezani z jabolkom. Zadnja od teh so popolnoma brezžične slušalke Airpods in kitajske kopije se zdaj kar množijo.

Tako sem preizkusil dvoje tovrstne slušalke od res množice modelov z zelo podobnimi oznakami. Prve na testu so bile i12 TWs, ki jih lahko v trgovini Gearbest dobiš za 19 evrov, vključno s poštnino. Druga pa i13 TWS, trenutno razprodane, ali pa celo umaknjene iz prodaje, kar me glede na moje izkušnje z njimi sploh ne bi čudilo. Oboje so na videz podobne ali identične kot Applove, škatlica ima priključek lightning in delovanje naj bi bilo podobno. Nočem podpirati takega brezsramnega kopiranja, kot tudi nočemo odločitev proizvajalcev za izdelovanje popolnoma nepopravljivih naprav, se mi pa zdi smiselno pogledati, kakšni so ti izdelki. Navsezadnje bo marsikdo gotovo razmišljal o nakupu ali pa ga vsaj daje radovednost.

Kar je bistvenega o teh dvojih slušalkah, sem povedal v videu. Čeprav sta modela podobna, sta tudi precej različna in čeprav je vsaj eden kar soliden, vseeno ni ravno blizu temu, kar ponujajo pravi Airpodsi. Desetkratna razlika v ceni, četudi pretirana, podobno kot pri sončnih očalih, se pač mora nekje poznati. Pričakovano je to predvsem v delovanju, v eleganci celotne izkušnje, skoraj nič pa v zvočni podobi.

Zato si poglej tokratni vlog, da izveš, kako so se izkazale ene in kako druge slušalke in ali se mogoče tiste, ki so na zalogi, splača naročiti. Če ne zaradi drugega, za poskušanje, če ti tak izdelek sploh ustreza, preden se mogoče opogumiš za nakup kakšne boljše izvedbe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Jaz sem kupil i9 TWS Smart Wireless Bluetooth Earbuds Mini Earphones in bi rekel, da so OK.
    Edino an tla so padla in razpadla. Pa sem moral nazaj magnetek, ki potegne šlušalko v polnilno škatlico, pravilno nazaj dati in še s sekundnim lepilom zalepil. Znotraj vse zelo solidno zgleda.
    Kar nisem vedel, dokler nisem razstavil tudi škatle, je da ima polnilno baterijo. Torej ni treba, da polniš s kablom vedno. Dovolj je, da nosiš škatlico in polniš sem in tja tudi s kablom.

  • Hej, Matjaž, in kaj potem predlagaš za i13 slušalke? Rad bi kupil original slušalke, samo ne vem, kje to gledat. Imaš mogoče kak podatek, katero podjetje je v Sloveniji uradni nabavnik/ponudnik teh slušalk? Zelo so mi všeč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.