Če danes kupuješ iPhone 8 …
Matjaž Ropret 28. septembra 2017 ob 19:12

Jutri gre, teden dni za najpomembnejšimi trgi, tudi v Sloveniji v prodajo iPhone 8. Na voljo bo vsaj pri dveh operaterjih in v prosti prodaji. Prečesali smo ponudbo, da se lažje odločiš, če se ti mudi.

V prosti prodaji se bo jabolčni osmici dalo dobiti pri standardnih Applovih partnerjih – Big bangu, EPL, iStyle in drugih. Običajni iPhone 8 stane 836 ali 1014 evrov (v Big bangu po evro več), večji Plus pa 953 ali 1131 evrov. Razlika je seveda zaradi 64 ali 256 GB vgrajene shrambe. EPL je naznanil, da bo trgovino za dve uri odprl minuto po polnoči in da prvih deset kupcev za darilo dobi brezžični polnilnik. Prvič doslej iPhone namreč podpira induktivno polnjenje, zaradi česar je zadnja stran steklena.

Od operaterjev bosta osmico zanesljivo že jutri imela Telekom Slovenije in A1. Pri obeh bodo na razpolago vse kombinacije velikosti, pomnilnika in barv. V Telekomu opozarjajo, da bodo količine prvi dan prodaje omejene, a dodajajo, da nova pošiljka prihaja prihodnji teden. Ter da bodo stregli jabolčno pito. V A1 pa so prepričani, da je zaloge dovolj za jutrišnje povpraševanje. Kot je slišati iz operaterskih in drugih krogov, je letošnje zanimanje morda nekoliko manjše kot prejšnja leta, saj kasneje prihaja še iPhone X in nekaj potencialnih kupcev zagotovo čaka nanj.

Cene obeh ponudnikov mobilnih storitev znova potrjujejo staro tezo, da se iPhone najbolj splača kupiti pri operaterjih. Tudi če bi ga tam vzel brez vezave, je cena nižja kot pri klasičnih trgovcih in v bistvu enaka kot v Applovih in drugih trgovinah v tujini. Kar pomeni, da najcenejši stane 800 evrov in nasploh je od približno 40 do 80 evrov razlike.

Z dvoletno vezavo pri Telekomu manjša osmica stane 670,80 ali 838,80 evrov, kar v mesečnem obroku znese 27,95 in 34,95 evrov. Za Plusa je treba vsak mesec dati na stran 32,95 ali 38,95 evrov. Pri A1 so mesečni obroki ob naročnini na najbolj pogosta paketa Svobodni 20 GB in Orto Epik 28 in 34 evrov za iPhone 8 ter 32 in 39 evrov za iPhone Plus. Torej zelo podobno kot pri konkurenci. Z dražjimi paketi se cena znižuje za približno tri evre na mesec. Že v osnovi pa je strošek približno 130 do 150 evrov nižji kot nakup telefona brez naročnine. Toda če bi uporabnik kupil telefon v prosti prodaji in za storitve izbral katerega od navideznih operaterjev (Bob, Hot, …), bi bil celotni strošek v dveh letih približno enak.

V vsakem primeru pa mislim, da z nakupom ni treba hiteti. Zanimivo bo videti, kakšne bodo operaterske cene za iPhone X. Prav tako bo smiselno spremljati, ali bodo operaterji in trgovci pripravljali kakšne akcije s predhodnimi modeli, ki so še vedno zelo spodobni. Osmici na prvi pogled niti ne prinašata bistvenih novosti, čeprav je večina nove tehnologije in zmožnosti pod površjem. Koliko napredka prinesejo hitrejši procesor, izboljšana fotoaparat in snemanje videa, dodelan zaslon in vse ostalo pa bomo lahko ocenili po preizkusu obeh novih modelov, ki ga bomo opravili v prihodnjem tednu. Kmalu zatem se lahko nadejaš podrobnega opisa.

***

Naslovna fotografija: Apple

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja