Če izgleda kot Android in se obnaša kot Android, potem verjetno je …
Matjaž Ropret 6. marca 2021 ob 14:05

Huawei je poleti 2019, ko je bila situacija z blokado uporabe Androida že resna, napovedal razvoj lastnega operacijskega sistema Harmony OS. In nato konec lanskega leta različico 2.0 in skorajšnji začetek uporabe Harmonyja na telefonih. Toda zdaj vsi indici kažejo, da novega operacijskega sistema v resnici ni.

V podjetju so na razvijalski konference HDC govorili o »porazdeljenem« operacijskem sistemu z majhnim jedrom, ki naj bi bil precej učinkovitejši od Androida in primeren za široko paleto različnih naprav. »Ni ga mogoče primerjati z Androidom in iOS-om. Je porazdeljen operacijski sistem z majhnim jedrom, ki zagotavlja nemoteno izkušnjo. Ima zanesljivo in varno arhitekturo ter je namenjen vrsti različnih naprav. Aplikacijo razvijete le enkrat ter jo nato prilagodljivo razporedite na vse.« Tako ga je takrat opisoval šef oddelka za pametne telefone v Huaweiju Chengdong (Richard) Yu.

Nedavno je Harmony OS 2.0 izšel in ga je mogoče (v navideznem okolju) preizkusiti, kar je dokumentiral novinar ameriškega portala Ars Technica Ron Amadeo. Ugotovil je, da ni vidnih razlik med Androidom in Harmonyjem, razen spremenjenih podatkov o sistemu. V Huaweiju se nekaj časa niso odzvali na to odkritje, nakar je predsednik oddelka za razvoj programske opreme Wang Chenglu vendarle izjavil, da tisti, ki ocenjujejo, da gre zgolj za androidno preobleko, ne razumejo narave odprtokodne programske opreme. In s tem posredno priznal, da so v Huaweiju dejansko vzeli prosto dostopno kodo kot osnovo svojega prihodnjega operacijskega sistema.

Kdo ve, morda so v Huawei res nameravali razviti tak operacijski sistem, kot so ga opisovali, vendar so med razvojem ugotovili, da ne bo šlo, vsaj ne dovolj hitro. In so se zato zatekli k rezervni rešitvi, ki jo prejkoslej vsem ponuja Android. Možne so vsaj še tri razlage, čemu slednjega skriti v »novi« Harmony OS. Kot pišejo kolegi z revije Monitor, se domačim oblastem splača pokazati, da ne uporabljaš tujega (ameriškega) operacijskega sistema.

Verjetno želijo tudi potencialnim kupcem predstavljati Harmony OS kot nekaj samostojnega, nepovezanega z Androidom, z lastno trgovino AppGallery, četudi bodo razvijalcem jasno povedali, za kaj gre, in tudi poznavalci bodo še vedno lahko uporabljali tudi alternativne tržnice in nalagali aplikacije iz datotek apk. Kot tretje pa mogoče poskušajo še skriti, na osnovi katere različice Androida temelji zadeva, saj bodo verjetno razkrivali zgolj številko Harmonyja. V vsakem primeru pa ima Huawei zdaj še dodatne težave pri proizvodnji in prodaji telefonov, saj so ameriške oblasti otežile dostop do ključnih sestavnih delov. Zaradi tega serija P50 glede na prejšnja leta nekoliko zamuja, predstavili naj bi jo 17. aprila. Medtem pa je po podatkih analitske hiše Counterpoint podjetje izgubilo primat na domačem trgu, kjer sta ga januarja z 21- in 20-odstotnim tržnim deležem dohiteli znamki Oppo in Vivo, obe iz koncerna BBK Electronics. Huawei je prav tako dosegel 20 odstotkov trga, blizu pa sta še Apple in Xiaomi s po 16 odstotki.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Huawei

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.