Če iPod Touch ostaja zastarel iPhone brez telefonskega dela, lahko takoj odide na smetišče zgodovine
Matjaž Ropret 1. junija 2019 ob 07:05

Še pred iPhonom je Apple kot feniks iz pepela vstal na krilih najprej barvitega iMaca in potem še bolj iPoda. Prvega in dolgo tudi edinega res dobrega žepnega predvajalnika glasbe, ki pa so ga kasneje pretežno nadomestili telefoni. Pa vendarle v prodaji še ostaja iPod Touch, od tega tedna prvič po štirih letih osvežen. Toda tako malenkostno in brez vizije, da bi bilo vseeno, če bi to reč končno ukinili.

»Novega« iPoda Touch na videz nihče ne bo prepoznal, ker je popolnoma enak kot prejšnji. Ista oblika, ista tipka »domov« brez prepoznave prstnih odtisov, ki je na iPhonu umrla s prihodom modela 5S leta 2013, enako neizkoriščena sprednja stran s prav nič spremenjenim štiripalčnim zaslonom. Ne samo leno, to Applovo recikliranje enih in istih ohišij je že kar ogabno iskanje poti do čim večjih dobičkov. Isto smo nedavno videli pri osveženih prenosnikih Macbook Pro, kjer podjetje raje v neskončnost eksperimentira s popravljanjem zelo očitno v osnovi zgrešene tipkovnice, kot da bi po več letih vendarle preoblikovalo ohišje prenosnikov in tako zagotovilo več prostora za tipke s klasičnim vpetjem (pa tudi za hlajenje šest-, osem- in večjedrnih procesorjev). Toda to niti ni tisto, kar me pri iPodu najbolj moti. Žalosti me namreč, da se je nekoč paradni izdelek, šampion inovativnosti, uporabniške izkušnje in napredka sprevrgel v žalostno reciklažo starih komponent (v »novega« so denimo vgradili procesor, ki je poganjal iPhone 7) in nič dosti drugega kot napol zastarel iPhone brez telefonskega dela. To ni to.

Vprašljiva že sama vrednost tega izdelka, ki ga Apple pravzaprav bolj kot predvajalnik glasbe prikazuje kot napravo za poganjanje aplikacij in iger za sistem iOS. Po novem tudi takih, ki omogočajo obogateno resničnost. Juhu! Dobro, cena je menda celo malo nižja kot prej, ampak 230 evrov (mogoče v Sloveniji še malo več) za 32 GB ni niti približno ugodno, 450 evrov za najzmogljivejšo izvedbo (256 GB) pa je po vseh merilih odločno preveč. Steklenica dobrega vina ali viskija za moj okus ponuja boljšo vrednost. Tam  si vsaj lahko predstavljam, da se je nekdo potrudil in da bom deležen nečesa posebnega, pa četudi bo kratkotrajno.

Še bolj pa me moti, da je ta izdelek res samo iPhone, ki ni fon. Nobene muzikalične dodane vrednosti ne ponuja. Verjetno ima vsak LG-jev telefon serije G ali V boljši pretvornik iz digitalnega v analogni signal (DAC). Zraven ni bolj kakovostnih slušalk, kot jih Apple prilaga telefonom. Ne podpira bluetootha 5.0 in naprednih brezžičnih kodekov ter možnosti hkratnega pošiljanja glasbe na več slušalk oz. zvočnikov. Prav tako kupci ne dobijo možnosti, da bi v storitvi Apple Music lahko dostopali do glasbe v višji kvaliteti (denimo FLAC), niti ni dodelan programski vidik samega predvajalnika. Vse je popolnoma enako kot pri katerem koli iPhonu in zato je ključno vprašanje – zakaj bi komur koli priporočil nakup tega izdelka.

Sam ne vidim niti enega razloga, dokler v Applu ne osmislijo iPoda povsem na novo (z zgoraj naštetim in nasploh bolj modernim izgledom ter tehnologijo), česar pa najbrž ne bodo storili. Pogost argument je nekaj v slogu »rabim drugo napravo za tek ali fitnes.« V redu, omisli si rabljen iPhone, bo ceneje in povsem enako uporabno, verjetno bo za ta namen deloval še leta, če izbereš 5, 5S ali SE tudi ne moreš trditi, da je iPod Touch manjši. Pa tudi vsi od šestice do osmice niso dosti večji. Naslednji kvazi argument je, da ne bi hotel stalnega cingljanja na tej napravi. Potem ga pač daš na letalski način (tudi v njem je še vedno mogoče vključiti Wi-Fi) ali pa, še bolje, ne vstaviš kartice SIM. Tako je zadeva aktivna samo takrat, ko ga povežeš v kakšno od brezžičnih omrežij. »Iščem nekaj za otroka.« Prav, kateri koli poceni telefon, nov ali rabljen, iFon ali androidnik, bo v redu. In vsekakor cenejši. Ipod Touch že nekaj časa ni več nič drugega, kot lovljenje kupcev s preveč denarja ali premalo znanja na limanice jabolčnega znaka. Lahko pa bi ga prelevili v nekaj edinstvenega, nekaj za prave ljubitelje glasbe, če bi se komu ljubilo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.